Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στην τελική ευθεία πριν τον «βαρύ» Σεπτέμβριο – Από το εξωτερικό η τάση

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Πέντε συνεδριάσεις απομένουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου εισέρχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές να ευελπιστούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα αμερικανικά επιτόκια, η σταθεροποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος και η σταδιακή «αναθέρμανση» του εγχώριου ενδιαφέροντος θα συνδράμουν στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών, οι οποίοι δίνουν τη δική τους «μάχη» για να «μαζέψουν» τις απώλειες του τρέχοντος μήνα.

Αυτήν την στιγμή, και έχοντας μπροστά του πέντε ολόκληρες συνεδριάσεις μέχρι να ρίξει τίτλους τέλους στο φετινό καλοκαίρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 3,1% σε σχέση με το κλείσιμο της 31ης Ιουλίου (1.478 μονάδες).

Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν σαφώς χειρότερα, αν αναλογιστούμε το μεγάλο sell off της «Μαύρης Δευτέρας» της 5ης Αυγούστου, όταν ο Γ.Δ. βούλιαξε κατά -6,27% μέσα σε λίγες ώρες.

Πανίκος Νικολάου: Ο άνθρωπος που ξαναφέρνει την Τρ. Κύπρου στην Αθήνα

Από εκείνη την ημέρα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι – αντίδρασης κατά τουλάχιστον 6,7%, κάτι το οποίο έχει επαναφέρει τη μέση φετινή απόδοση της εγχώριας αγοράς σε διψήφια επίπεδα (+10,78%). Αυτό καταδεικνύει ότι, παρά τον μέχρι στιγμής καχεκτικό ημερήσιο συναλλακτικό τζίρο, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε τροχιά ανάκτησης της αυτοπεποίθησής του.

«Είναι θετικό σημάδι για την ωρίμανση του Χ.Α. η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η “αλλαγή σελίδας” μετά το κραχ» σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος αναλυτής.

Η απαιτούμενη ώθηση για τον Σεπτέμβριο

Κι όλα αυτά, ενόσω βρισκόμαστε μία «ανάσα» πριν φθάσουμε στον «βαρύ» και γεμάτο ειδήσεις Σεπτέμβριο, ο οποίος εν πολλοίς θα καθορίσει τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.

Σίγουρα, μια ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.440 μονάδων θα συνδράμει στη βελτίωση της ψυχολογίας, υποστηρίζοντας μια περαιτέρω άνοδο προς τον στόχο των 1.478 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, οι 1.400 μονάδες συνιστούν το πρώτο «ανάχωμα» σε περίπτωση οπισθοχώρησης, με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.393 μονάδες) να συμπίπτει με τη βασική στήριξη.

«Η επανακατάκτηση του μέσου όρου των τελευταίων 50 ημερών (1.434 μονάδες) ανανεώνει το ανοδικό δυναμικό του δείκτη και τον εφοδιάζει με αποθέματα ικανά να επανα-προσεγγίσει το πρόσφατο ανώτερο στις 1.500 μονάδες, παρά την ύπαρξη σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων» εξηγεί χαρακτηριστικά η HellasFin, σε σχόλιό της για την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Πάντως, δεν αποκλείεται, εφόσον δεν βοηθήσει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να δούμε μια διατήρηση του σκηνικού… stock-picking, αποφυγής ανάληψης ρίσκου και απουσίας «ζωηρού» ενδιαφέροντος, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, έως ότου υπάρξει ένα ισχυρός καταλύτης, ο οποίος θα αλλάξει το momentum της αγοράς, αξιοποιώντας τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη αλλά και τις τρέχουσες ελκυστικές αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές (μάλλον) αδικούνται από το ταμπλό

Οι βάσεις για να πάρει… μπρος

Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, ξεκινούν εκ νέου οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Από το καλεντάρι, αναμφίβολα, ξεχωρίζουν οι δημοσιεύσεις των Helleniq Energy (29/8), Motor Oil (28/8) και Cenergy (27/8), οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιδίως εφόσον προκύψει αναθεώρηση του guidance εκ μέρους των διοικήσεων.

Επίσης, στο τέλος της εβδομάδας, έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τη μετοχή της Motor Oil να υποβιβάζεται από τον Standard Greece στον Small Cap, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μια μίνιμουμ μείωση των ελληνικών μετοχών στον βασικό δείκτη (από 10 σε εννέα).

Όλα αυτά, με βάσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, θέτουν τις βάσεις, ώστε η αγορά να αρχίσει σταδιακά να παίρνει… μπρος, «αναγκάζοντας» τους επενδυτές να αφήσουν τις παραλίες, να επιστρέψουν στο γραφείο και να δραστηριοποιηθούν εκ νέου.

Άλλωστε, είναι σαφές ότι μια πειστική ανοδική κίνηση προς τα φετινά υψηλά των 1.500 μονάδων προϋποθέτει την επανεμφάνιση των σταθερά υψηλών ημερήσιων τζίρων, οι οποίοι μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από το επιθυμητό.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το «μάζεμα» μετοχών στη ΔΕΗ και η αντικαταστάτρια της Άννας στην Coca Cola

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)