Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα (23/8) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε χαμηλού τέμπο κινήσεις, αποφεύγοντας το ρίσκο και προτιμώντας την ασφάλεια των 1.430 μονάδων.
Με την ελληνική αγορά να στερείται αυτήν την στιγμή ουσιαστικών καταλυτών, λόγω της φτωχής ειδησεογραφίας, το ενδιαφέρον στρέφεται στο τραπεζικό συνέδριο του Τζάκσον Χολ, όπου ο επικεφαλής της Fed πρόκειται να στείλει σήμα μείωσης των επιτοκίων.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, μπορεί το κλίμα να είναι υποτονικό, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχει μεσολαβήσει ένα ράλι ανάκαμψης της τάξης του 7% από το sell off της «Μαύρης Δευτέρας» (5/8), κάτι που έχει επαναφέρει στο +11% τη μέση φετινή απόδοση.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,07% και διαμορφώνεται στις 1.435,11 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.436,11 μονάδες).
Το τόξο των ημερησίων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.434,28 έως 1.441,39 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +1% και να προσπαθεί να διακόψει το 4ήμερο αρνητικό σερί. Κέρδη άνω του 1% εμφανίζει η Coca – Cola, ενώ η Motor Oil διολισθαίνει κατά 2% εν αναμονή της διαγραφής από τον MSCI Standard Greece στις 30 Αυγούστου.
Χρηματιστήριο – Fourlis: Προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος – Μάχη για τα 200 εκατ. ευρώ
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,20% και τις 1.279 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής υποχωρεί στο -0,20% και τα 8,086 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο -0,63% και το 1,584 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο -0,24% και 2,085 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς επιχειρεί να ξεχωρίσει στο +1,13% και τα 3,865 ευρώ, βάζοντας φρένο στο 4ήμερο πτωτικό σερί.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,02% και 3.496 μονάδες), η μετοχή της Motor Oil αναδιπλώνεται κατά 2% και πέφτει στα 21,2 ευρώ, με τις μετοχές των Ελλακτωρ και ΕΥΔΑΠ να έπονται πέριξ του -1,5%. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Autohellas χάνουν έως 0,9%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca – Cola επιστρέφει άνω των 32 ευρώ (+1,2%), η μετοχή της Viohalco ανακτά τα 6 ευρώ (+1%) και η μετοχή της Metlen κερδίζει 0,6%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,10% και 2.268 μονάδες), η μετοχή της Intralot ξεχωρίζει θετικά στο +2,3% και το 1,15 ευρώ, ενώ άνοδο κατά 2% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Fourlis – Κρι Κρι, με την τελευταία να οδεύει προς νέα ιστορικά υψηλά. Ο ΟΛΠ ακολουθεί με αύξηση +1%. Αντίθετα, οι μετοχές των Ideal, Intrakat, Trade Estates και ΕΥΑΘ οπισθοχωρούν κατά τουλάχιστον 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 38 μετοχές κινούνται ανοδικά, 59 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,4 δισ. ευρώ.
Κοτζαμανίδης: Τα χρόνια της απογείωσης, το ράλι στη μετοχή και το ταμείο των… 23 εκατ. ευρώ
Τα βλέμματα στη Fed
Στην τελευταία συνεδρίαση μιας υποτονικής εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (23/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι -σχεδόν αποκλειστικά- στραμμένο στα αμερικανικά επιτόκια και στην ομιλία του επικεφαλής της Fed.
Άλλωστε, η εγχώρια ειδησεογραφία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις όποιες εξελίξεις να έχουν «παγώσει» λόγω της θερινής περιόδου, κάτι που διευκολύνει την εστίαση του ενδιαφέροντος στις διεθνείς εξελίξεις.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, θα βρεθεί σήμερα στο βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ. Και όλοι περιμένουν ένα ξεκάθαρο σήμα για τον χρόνο, το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκλαμβάνουν ως σχεδόν δεδομένη την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εντός του Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει.
Όμως, τα ερωτηματικά εξακολουθούν να είναι αρκετά. Για παράδειγμα, ποιο θα είναι το μέγεθος αυτής της μείωσης; 50 ή 25 μονάδες βάσης; Θα υπάρξουν αντίστοιχες μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2024;
Όλα αυτά, εύλογα, επηρεάζουν και την επενδυτική ψυχολογία στην Αθήνα, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει τάση από το εξωτερικό, ελλείψει ουσιαστικών εγχώριων καταλυτών.
Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι συσσωρεύει δυνάμεις στην περιοχή των 1.430 μονάδων, με απώτερο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 1.440 μονάδων, κάτι το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για τη «μάχη» των 1.478 μονάδων.
Από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5η Αυγούστου, όταν η ελληνική αγορά βίωσε ένα ισχυρό σοκ ρευστοποιήσεων, βουλιάζοντας έως τις 1.341 μονάδες, η συνολική ανάκαμψη της Αθήνας ξεπερνά το +7%, με το Χρηματιστήριο να ανακτά τον βηματισμό της και να διορθώνει σχετικά γρήγορα τις όποιες ανορθογραφίες.
Όμως, σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να χάνει -2,8% (1.478 μονάδες το κλείσιμο του Ιουλίου). Θα καταφέρει να βρεθεί ξανά σ’ αυτά τα επίπεδα πριν την έλευση του Σεπτεμβρίου; Ουδείς μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση.
Το σίγουρα είναι, πάντως, ότι από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας (Δευτέρα έως Πέμπτη) η αθροιστική μεταβολή είναι οριακά ανοδική κατά +0,3%.
Μικρά κέρδη στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ στο τραπεζικό συνέδριο του Τζάκσον Χολ, τα κυριότερα χρηματιστήρια τηρούν στάση αναμονής, με τους επενδυτές να μην αναλαμβάνουν περιττό ρίσκο.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,19% και τις 517 μονάδες, με τον δείκτη στο Μιλάνο να κερδίζει έως 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street ετοιμάζεται για ένα θετικό άνοιγμα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)