Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζεται η συσσώρευση πριν τις 1.440 μονάδες

Σήμερα η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell

Τη συσσώρευση δυνάμεων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις λίγο πριν τις πρώτες αντιστάσεις των 1.440 μονάδων.

Είναι σαφές ότι το κλίμα στην ελληνική αγορά παραμένει υποτονικό, ελλείψει ουσιαστικών εγχώριων καταλυτών. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι ακόμη βρισκόμαστε στα μέσα του Αυγούστου -ένας παραδοσιακά «ράθυμος» μήνας του χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, εν όψει της πρώτης μείωσης επιτοκίων από τη Fedederal Reserve, έχει συνδράμει καθοριστικά στο +7% από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου, το οποίο έχει επιτρέψει στο Χ.Α. να ξαναβρεί τα πατήματά του.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,9% και διαμορφώνεται στις 1.437,11 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.436,11 μονάδες).

Το τόξο των ημερησίων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.436,20 έως 1.439,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες παρουσιάζουν μικρές μεταβολές κάτω του 1%, με την Πειραιώς να προσπαθεί να διακόψει το 4ήμερο αρνητικό σερί. Κέρδη περίπου 1% εμφανίζει η Viohalco, η οποία επιχειρεί να ανακτήσει το όριο των 6 ευρώ.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα στασιμότητας, είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,01% και τις 1.281 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,44% και τα 3,839 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διευρύνεται στο +0,29% και τα 8,176 ευρώ, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στο +0,13% και το 1,596 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ακολουθεί στο +0,05% και 2,091 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,08% και 3.499 μονάδες), η μετοχή της Viohalco επιχειρεί να υπερβεί τα 6 ευρώ, κερδίζοντας τουλάχιστον 0,8%. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Sarantis ενισχύεται κατά 1%, με τις μετοχές των Aegean και Motor Oil να έπονται στο +0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ οπισθοχωρεί στο -0,9% και τα 5,6 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 2.264 μονάδες), η μετοχή της Intracom Holdings ξεχωρίζει θετικά στο +2,5% και τα 3,2 ευρώ, ενώ άνοδο κατά 1% παρουσιάζει η μετοχή του ΟΛΠ. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Intrakat, Trade Estates, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Optima οπισθοχωρούν πέριξ του 0,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 17 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,8 δισ. ευρώ.

Κοτζαμανίδης: Τα χρόνια της απογείωσης, το ράλι στη μετοχή και το ταμείο των… 23 εκατ. ευρώ

Ολοκληρώνεται μια υποτονική εβδομάδα

Στην τελευταία συνεδρίαση μιας υποτονικής εβδομάδας εισέρχεται σήμερα (23/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι -σχεδόν αποκλειστικά- στραμμένο στα αμερικανικά επιτόκια και στην ομιλία του επικεφαλής της Fed.

Άλλωστε, η εγχώρια ειδησεογραφία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τις όποιες εξελίξεις να έχουν «παγώσει» λόγω της θερινής περιόδου, κάτι που διευκολύνει την εστίαση του ενδιαφέροντος στις διεθνείς εξελίξεις.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, θα βρεθεί σήμερα στο βήμα του τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ. Και όλοι περιμένουν ένα ξεκάθαρο σήμα για τον χρόνο, το μέγεθος και τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκλαμβάνουν ως σχεδόν δεδομένη την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εντός του Σεπτεμβρίου, κάτι το οποίο οι αγορές φαίνεται ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει.

Όμως, τα ερωτηματικά εξακολουθούν να είναι αρκετά. Για παράδειγμα, ποιο θα είναι το μέγεθος αυτής της μείωσης; 50 ή 25 μονάδες βάσης; Θα υπάρξουν αντίστοιχες μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του 2024;

Όλα αυτά, εύλογα, επηρεάζουν και την επενδυτική ψυχολογία στην Αθήνα, η οποία συνεχίζει να λαμβάνει τάση από το εξωτερικό, ελλείψει ουσιαστικών εγχώριων καταλυτών.

Ανδριόπουλος: Από τα McDonalds και τη Superfast στο εγχείρημα της Dimand – Το ράλι της μετοχής και τα κέρδη των 180 εκατ. ευρώ

Αυτήν την στιγμή, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι συσσωρεύει δυνάμεις στην περιοχή των 1.430 μονάδων, με απώτερο στόχο τη διάσπαση των αντιστάσεων των 1.440 μονάδων, κάτι το οποίο θα προλειάνει το έδαφος για τη «μάχη» των 1.478 μονάδων.

Από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5η Αυγούστου, όταν η ελληνική αγορά βίωσε ένα ισχυρό σοκ ρευστοποιήσεων, βουλιάζοντας έως τις 1.341 μονάδες, η συνολική ανάκαμψη της Αθήνας ξεπερνά το +7%, με το Χρηματιστήριο να ανακτά τον βηματισμό της και να διορθώνει σχετικά γρήγορα τις όποιες ανορθογραφίες.

Όμως, σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να χάνει -2,8% (1.478 μονάδες το κλείσιμο του Ιουλίου). Θα καταφέρει να βρεθεί ξανά σ’ αυτά τα επίπεδα πριν την έλευση του Σεπτεμβρίου; Ουδείς μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση.

Το σίγουρα είναι, πάντως, ότι από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας (Δευτέρα έως Πέμπτη) η αθροιστική μεταβολή είναι οριακά ανοδική κατά +0,3%.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, εν αναμονή της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ στο τραπεζικό συνέδριο του Τζάκσον Χολ, τα κυριότερα χρηματιστήρια τηρούν στάση αναμονής, με τους επενδυτές να μην αναλαμβάνουν περιττό ρίσκο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,08% και τις 516 μονάδες, με τους δείκτες σε Μιλάνο και Παρίσι να κερδίζουν έως 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το ράλι 18% στην Ελλάκτωρ, το 6άρι της Viohalco και το 6×6 στην Ικτίνος

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)