Skip to main content

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Ποιες μετοχές (μάλλον) αδικούνται από το ταμπλό

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Οι μετοχές με τον χαμηλότερο δείκτη P/BV

Κάτω της λογιστικής τους αξίας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τουλάχιστον 11 εισηγμένες του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό σημαίνει, με λίγα λόγια, ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση των συγκεκριμένων εταιρειών είναι μικρότερη σε σχέση με το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, τα οποία προκύπτουν από τη συνολική περιουσιακή τους κατάσταση.

Η εικόνα του δείκτη P/BV, ο οποίος αντανακλά την τιμή/μετοχή προς την λογιστική αξία/μετοχή, είναι άκρως ενδεικτική των ελκυστικών αποτιμήσεων, τις οποίες μπορεί να συναντήσει ένας υποψήφιος επενδυτής στη Λεωφόρο Αθηνών.

Εξάλλου, ο επίμαχος δείκτης θεωρείται ένας από τους πλέον αξιόπιστους τρόπους αξιολόγησης μιας εισηγμένης, δεδομένου ότι υπολογίζει τη σχέση μεταξύ χρηματιστηριακής και πραγματικής (λογιστικής) αξίας.

Το… double score στο μεταμνημονιακό Χρηματιστήριο: Το μεγάλο ράλι από το 2018 έως σήμερα

Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης P/BV, τόσο πιο υποτιμημένη χαρακτηρίζεται η μετοχή, ενώ όταν το P/BV ανέρχεται ακριβώς στο 1x, αυτό σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία ταυτίζεται με τη λογιστική αξία.

Πάντως, είναι λογικό να γίνονται αποδεκτές από την επενδυτική κοινότητα και τιμές άνω του 1x, δεδομένου ότι υπάρχει και η λεγόμενη υπεραξία, η οποία προκύπτει από άυλα χαρακτηριστικά, όπως ο οι προοπτικές, ο κλάδος δραστηριοποίησης, η αξιοπιστία στον χώρο κ.α.

Οι μετοχές με P/BV κάτω του 1x

Στα blue chips, τώρα, η μετοχή της Alpha Bank διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη P/BV, καθώς ανέρχεται μόλις στο 0,52x, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί στο 0,62x.

Αισθητά κάτω της πραγματικής της αξίας διαπραγματεύεται και η ΕΥΔΑΠ (P/BV στο 0,69x), με τις μετοχές των Helleniq Energy, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Ελλάκτωρ να απολαμβάνουν μια αναλογία χρηματιστηριακής – πραγματικής αξίας της τάξης του 0,7x.

Από εκεί και πέρα, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι μικρότερη των ιδίων κεφαλαίων σε ακόμη πέντε περιπτώσεις «βαριών χαρτιών» στο ελληνικό ταμπλό.

Ενδεικτικά, η Motor Oil έχει δείκτη P/BV στο 0,81x, η Eurobank στο 0,88x, η Εθνική Τράπεζα και η Viohalco στο 0,89x, ενώ η ΔΕΗ έπεται στο 0,93x. Όλες, δηλαδή, έχουν χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη της λογιστικής.

Πέραν του τούτου, υπάρχουν ακόμη έξι εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, των οποίων η κεφαλαιοποίηση ναι μεν υπερβαίνει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, αλλά αυτό σε λογικά πλαίσια, με τον δείκτη P/BV να μην ξεπερνά το 2x.

Συγκεκριμένα, η Lamda Development έχει αντιστοιχία 1,07x, η Autohellas 1,25x, η Titan Cement 1,53x, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1,78x, η Metlen 1,81x και η Sarantis 1,86x.

Τα blue chips με τον χαμηλότερο δείκτη P/BV

• Alpha Bank 0,52x
• Τρ. Πειραιώς 0,62x
• ΕΥΔΑΠ 0,69x
• Helleniq Energy 0,71x
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 0,72x
• Ελλάκτωρ 0,78x
• Motor Oil 0,81x
• Eurobank 0,88x
• Εθνική Τράπεζα 0,89x
• Viohalco 0,89x
• ΔΕΗ 0,93x

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές κάνουν… πρωταθλητισμό στις αποδόσεις

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)