Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συνεχίζει σε χαμηλό τέμπο, χωρίς διάθεση για ρίσκο

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Στην περιοχή των 1.430 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Σε χαμηλό τέμπο συνεχίζει και σήμερα (22/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, παραμένοντας στην περιοχή πέριξ των 1.430 μονάδων.

Ελλείψει εγχώριας ειδησεογραφίας, η προσοχή είναι στραμμένη στο εξωτερικό, όπου το ζήτημα των αμερικανικών επιτοκίων μονοπωλεί εδώ και αρκετές ημέρες το ενδιαφέρον, εν μέσω προσδοκιών για μείωση του κόστους χρήματος εντός του Σεπτεμβρίου.

Πάντως, παρά την εξασθένηση των συναλλαγών και την αδυναμία διάσπασης των 1.440 μονάδων, η ελληνική αγορά δείχνει να έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη της, έχοντας «ψαλιδίσει» τις απώλειες του Αυγούστου και έχοντας επαναφέρει σε διψήφια επίπεδα τη φετινή απόδοση (>10%).

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στην 4η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,16% και διαμορφώνεται στις 1.430,27 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.432,53 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε μία μονάδα (από 1.430,27 έως 1.431,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες εμφανίζουν μικρές μεταβολές κάτω του 1%, ενώ οι μετοχές των Ελλάκτωρ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ προσπαθούν να ξεχωρίσουν με κέρδη άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, ΔΕΗ κα ΕΥΔΑΠ αναδιπλώνονται κατά τουλάχιστον 1%.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα της αγοράς, βρίσκεται στο -0,29% και τις 1.274 μονάδες, απέχοντας περίπου 6% από τις κορυφές των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής οπισθοχωρεί στο -0,40% και τα 8,05 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,23% και τα 3,847 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,43% και τα 2,071 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha ενισχύεται στο +0,22% και το 1,59 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,11% και 3.484 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ οπισθοχωρεί στο -1% και τα 11,5 ευρώ, με τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ να χάνει 1,2% και να πέφτει στα 5,5 ευρώ. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, επίσης, περιορίζονται κατά 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται στο +1,7% και τα 2,06 ευρώ. Helleniq Energy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ακολουθούν στο +1%, ενώ η μετοχή της Titan οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό (+0,3% και 33,4 ευρώ).

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,36% και 2.261 μονάδες), η μετοχή της Optima μειώνεται στο -0,8% και τα 12,0 ευρώ, με τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Quest και Intracom να χάνουν έως 0,5%. Μικρές απώλειες κατά 0,4% παρουσιάζει η Κρι Κρι, η οποία διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής ξεχωρίζει στο +1,2% και τα 2,4 ευρώ. Intralot και Fourlis ενισχύονται κατά 0,4%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 24 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές κάνουν… πρωταθλητισμό στις αποδόσεις

Τάση από το εξωτερικό

Με το βλέμμα στο εξωτερικό παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η απουσία «βαριάς» εγχώριας ειδησεογραφίας στρέφει το ενδιαφέρον αποκλειστικά στις εξελίξεις γύρω από τα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία αναδεικνύονται σε βασικό παράγοντα της περιόδου.

Χθες, τα πρακτικά της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι αρκετά στελέχη της Fed είχαν προτείνει την περικοπή των υψηλών επιτοκίων από τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Κι αυτό αποδεικνύει ότι έχει ήδη σχηματιστεί ένα μέτωπο υπέρ της έναρξης της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Τα παραπάνω αποκτούν αυξάνουσα βαρύτητα αν αναλογιστούμε ότι αύριο, στο πλαίσιο του καθιερωμένου τραπεζικού συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ στις ΗΠΑ, περιμένουμε την ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Πιθανή επιβεβαίωση των προσδοκιών για μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου είναι σαφές ότι θα ικανοποιήσει την αγορά, η οποία «διψά» να δει το κόστος χρήματος να αρχίσει να μειώνεται.

Όλα αυτά, εύλογα, «ακουμπούν» και την ελληνική αγορά, η οποία εν μέσω μιας σχετικά «νεκρής» περιόδου από άποψης ειδησεογραφίας, συνεχίζει να λαμβάνει τάση από τις εξελίξεις στο εξωτερικό.

Κάπως έτσι, ο Γενικός Δείκτης έχει αισίως φθάσει στην περιοχή των 1.432 μονάδων, έχοντας ανακάμψει κατά 6,7% από το sell off της «Μαύρης Δευτέρας» (5/8). Παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να χάνει 3,1% σε επίπεδο Αυγούστου.

Ενδεχόμενη διάσπαση των 1.440 μονάδων θα επιβεβαιώσει την ανοδική τάση της ελληνικής αγοράς, ενώ θα φέρει τον Γ.Δ. αντιμέτωπο με τις ισχυρές αντιστάσεις των 1.475 – 1.478 μονάδων.

Από την άλλη πλευρά, οι 1.400 μονάδες και κυρίως οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, εξακολουθούν να συνιστούν τη βασική στήριξη, σε περίπτωση νέας οπισθοχώρησης.

Ας σημειωθεί ότι από σήμερα οι μετοχές της Κρι – Κρι διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα του 0,35 ευρώ, το οποίο αφορά την οικονομική χρήση του 2023.

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, με τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες να έχουν ανακτήσει το σύνολο των απωλειών της «Μαύρης Δευτέρας», η προσοχή εστιάζει στις εξελίξεις γύρω από τα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,18% και τις 514 μονάδες, συνεχίζοντας την πορεία συσσώρευσης. Ανεπαίσθητες μεταβολές, καταγράφουν και τα futures στη Wall Street, η οποία ετοιμάζεται για ένα σταθεροποιητικό άνοιγμα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η επιστροφή του billionaire, η αντίδραση του ΔΑΑ και η super απόδοση της Alpha Real Estate

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)