Skip to main content

Χρηματιστήριο: Συσσώρευση με το βλέμμα στη Fed – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

INTIME – NEWS

Μικρές μεταβολές και σήμερα για τον Γενικό Δείκτη

Στασιμότητα επικρατεί και σήμερα (21/8) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενόσω ο συναλλακτικός τζίρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η προσοχή στρέφεται στο εξωτερικό.

Είναι σαφές ότι, μετά το ράλι ανάκαμψης από το sell off της 5ης Αυγούστου, η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε φάση… συσσώρευσης, λόγω και της ελλιπούς εγχώριας ειδησεογραφίας, η οποία δεν ευνοεί την εμφάνιση νέων ανοδικών καταλυτών.

Την ίδια στιγμή, όλο το ενδιαφέρον έχει εστιάσει στην κρίσιμη ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο Τζάκσον Χολ την προσεχή Παρασκευή, ο οποίος δεν αποκλείεται να στείλει σήμα για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,13% και διαμορφώνεται στις 1.427,31 μονάδες, κερδίζοντας περίπου δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.425,51 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.425,17 έως 1.428,54 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές μεταβολές κάτω του 1%, ενώ η Aegean προσπαθεί να ξεχωρίσει στο +1,5% και να ανακτήσει το όριο του 1 δισ. ευρώ (σε όρους κεφαλαιοποίησης). Κατά 1% ενισχύονται και οι Jumbo – Helleniq Energy.  

Το… double score στο μεταμνημονιακό Χρηματιστήριο: Το μεγάλο ράλι από το 2018 έως σήμερα

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα της ελληνικής αγοράς, είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,14% και τις 1.258 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,22% και το 1,5795 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο -0,03% και τα 7,954 ευρώ, η μετοχή της Eurobank είναι σταθερή στα 2,005 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,21% και τα 3,88 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,14% και 3.472 μονάδες), η μετοχή της Aegean διευρύνεται κατά 1,5% και προσεγγίζει τα 11 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν οι μετοχές των Helleniq Energy και Jumbo. Η μετοχή της Cenergy, ταυτόχρονα, συνεχίζει σε ιστορικά υψηλά (+0,8% και 10,1 ευρώ). Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ μειώνεται στο -0,5% και τα 2,05 ευρώ. Autohellas, Viohalco και Titan Cement χάνουν έως 0,7%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,13% και 2.262 μονάδες), η μετοχή της Quest Συμμετοχών ξεχωρίζει θετικά στο +1,5% και τα 5,3 ευρώ, με τη μετοχή της Profile να έπεται στο +1,1% και τα 4,7 ευρώ. Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΧΑΕ και Dimand κερδίζουν από 0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm περιορίζεται στο -1,1% και το 0,85 ευρώ. ΑΔΜΗΕ και Optima χάνουν από 0,7%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 27 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,0 δισ. ευρώ.

Χαϊδά: Η βουτιά στα χαμηλά 7ετίας και ο ρόλος της Κίνας

Στάση αναμονής στο Χ.Α.

Σε μια περίοδο… αναμονής φαίνεται ότι έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο –ελλείψει εγχώριας ειδησεογραφίας– λαμβάνει κλίμα από το εξωτερικό, προκειμένου να διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 – 1.430 μονάδων, με τις 1.440 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης, πριν τη «μεγάλη» αναμέτρηση με τις 1.478 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, οι 1.400 μονάδες και κυρίως οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, εξακολουθούν να συνιστούν τη βασική στήριξη.

Η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να έχει συνέλθει από το σοκ της 5ης Αυγούστου, έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του μήνα. Ωστόσο, ο κύριος δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 3,5% σε σχέση με τα τέλη του Ιουλίου.

Η πλήρης επιστροφή στα προ – sell off επίπεδα (1.478 μονάδες) προϋποθέτει μια περαιτέρω ώθηση εκ μέρους των αγοραστών. Όμως, οι traders φαίνεται ότι, αυτήν την στιγμή, προτιμούν να αφήσουν το πόδι από το γκάζι.

Εισηγμένες: Οι 20+3 billionaires που παίζουν… μπάλα στο Χρηματιστήριο

Στροφή στη Fed

Κι αυτό, κυρίως, γιατί περιμένουν να δουν τις προθέσεις της Federal Reserve για την πορεία των διεθνών επιτοκίων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ, με την ομιλία του την προσεχή Παρασκευή να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο Πάουελ θα στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα για μείωση των επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το μέγεθος αυτής της μείωσης. Θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης;

Έως ότου οι αγορές αποκτήσουν μια καλύτερη ορατότητα επί τούτου, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η μεταβλητότητα και η νευρικότητα των τελευταίων ημερών, η οποία εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα.

Απόψε, μάλιστα, η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, τα οποία συνήθως αποτυπώνουν τους τρέχοντες συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,09% και τις 512 μονάδες, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφουν και τα futures στη Wall Street, τα οποία είναι σχεδόν αμετάβλητα.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «ακούραστη» Cenergy, τα υψηλά 4μήνου της Dimand και το 4ήμερο ράλι της Q&R

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)