Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα επιτόκια «μονοπωλούν» το ενδιαφέρον στην Αθήνα

INTIME – NEWS

Χωρίς εγχώρια ειδησεογραφία, το βλέμμα στρέφεται στο εξωτερικό

Σε μια περίοδο… αναμονής φαίνεται ότι έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο –ελλείψει εγχώριας ειδησεογραφίας– λαμβάνει κλίμα από το εξωτερικό, προκειμένου να διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην περιοχή των 1.420 – 1.430 μονάδων, με τις 1.440 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης, πριν τη «μεγάλη» αναμέτρηση με τις 1.478 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, οι 1.400 μονάδες και κυρίως οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, εξακολουθούν να συνιστούν τη βασική στήριξη.

Χαϊδά: Η βουτιά στα χαμηλά 7ετίας και ο ρόλος της Κίνας

Η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να έχει συνέλθει από το σοκ της 5ης Αυγούστου, έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του μήνα. Ωστόσο, ο κύριος δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 3,5% σε σχέση με τα τέλη του Ιουλίου.

Η πλήρης επιστροφή στα προ – sell off επίπεδα (1.478 μονάδες) προϋποθέτει μια περαιτέρω ώθηση εκ μέρους των αγοραστών. Όμως, οι traders φαίνεται ότι, αυτήν την στιγμή, προτιμούν να αφήσουν το πόδι από το γκάζι.

Όλα τα βλέμματα στη Fed

Κι αυτό, κυρίως, γιατί περιμένουν να δουν τις προθέσεις της Federal Reserve για την πορεία των διεθνών επιτοκίων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ, με την ομιλία του την προσεχή Παρασκευή να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο Πάουελ θα στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα για μείωση των επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το μέγεθος αυτής της μείωσης. Θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης;

Εισηγμένες: Οι 20+3 billionaires που παίζουν… μπάλα στο Χρηματιστήριο

Έως ότου οι αγορές αποκτήσουν μια καλύτερη ορατότητα επί τούτου, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η μεταβλητότητα και η νευρικότητα των τελευταίων ημερών, η οποία εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα.

Απόψε, μάλιστα, η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, τα οποία συνήθως αποτυπώνουν τους τρέχοντες συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα διεθνή χρηματιστήρια, κατά τη σημερινή ημέρα, ετοιμάζονται για ακόμη μία συνεδρίαση οριακών διακυμάνσεων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα futures τόσο των ευρωπαϊκών όσο και των αμερικανικών δεικτών.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η «ακούραστη» Cenergy, τα υψηλά 4μήνου της Dimand και το 4ήμερο ράλι της Q&R

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)