Skip to main content

Ο χρυσός – νόμισμα της κρίσης: Σε ζήτηση όσο ποτέ

Η τιμή θα μπορούσε να φτάσει τα 3.000 δολάρια η ουγκιά

Ο χρυσός γίνεται όλο και πιο ακριβός. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σκαρφάλωσε χθες στα 2.523,80 δολάρια την ουγκιά, φτάνοντας σε νέο υψηλό ρεκόρ. Η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% από την αρχή του χρόνου.

«Το ράλι του χρυσού θα μπορούσε τώρα να κατευθυνθεί προς το επίπεδο των 2.665 δολαρίων την ουγκιά», λέει ο Γιαπ Τζουν Ρογκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στη χρηματιστηριακή IG.

Οι ειδικοί στα πολύτιμα μέταλλα στη Citibank εκτιμούν μάλιστα ότι η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και στα 3.000 δολάρια την ουγκιά, την επόμενη χρονιά. Αυτό θα συνιστούσε  μια πρόσθετη αύξηση σχεδόν 20% από το τρέχον επίπεδο τιμών.

«Ο χρυσός έχει ξεπεράσει τη Wall Street φέτος και οδεύει προς την καλύτερη του χρονιά από το 2020», λένε οι ειδικοί .Εάν το ράλι των τιμών συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσε να είναι ακόμη και η καλύτερη χρονιά για το πολύτιμο μέταλλο των τελευταίων 14 ετών.

Τρεις λόγοι

Παράγοντες της αγοράς λένε στη Ναυτεμπορική ότι εδώ και καιρό αυξήθηκε η ζήτηση σε χρυσό όσο ποτέ άλλοτε, όχι μόνο από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από κεντρικές τράπεζες, ειδικά στην Ασία». «Το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία δεν εξελίσσεται ,θεωρείται στην πραγματικότητα η αιτία για την αύξηση της τιμής του χρυσού, επειδή οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται».

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πάντως ότι οι βασικοί λόγοι είναι τρεις: η προοπτική πτώσης των επιτοκίων, η υψηλή ζήτηση χρυσού από την Κίνα και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή. «Ο συνδυασμός χαμηλότερων επιτοκίων, ασθενέστερου δολαρίου και ισχυρής ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για τον χρυσό και είναι εύλογο ότι ο χρυσός θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται», λέει η Ανίτα Ράιτ, της βρετανικής εταιρείας οικονομικών συμβούλων Bolton James

«Ο πιο σημαντικός μοχλός για την άνοδο της τιμής του χρυσού είναι η προσδοκία ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πολύ σύντομα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, και αρκετά απότομα», λέει ο αναλυτής εμπορευμάτων Carsten Fritsch από την Commerzbank.

Μείωση επιτοκίων, αύξηση του χρυσού

«Η αγορά αναμένει τώρα μείωση των επιτοκίων της Fed τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και περίπου κατά 100 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό,τι συνέβαινε πριν από μερικές εβδομάδες»

Παράγοντες της αγοράς χρυσού τονίζουν στη Ναυτεμπορική ότι «η ελκυστικότητα των πολύτιμων μετάλλων χαμηλής απόδοσης, όπως ο χρυσός, αυξάνεται όταν πέφτουν τα επιτόκια. Όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, ο χρυσός βρίσκεται σε μειονεκτική θέση ως επένδυση επειδή δεν δημιουργεί έσοδα από τόκους. Εάν τα επιτόκια πέσουν, το πολύτιμο μέταλλο γίνεται ξανά ενδιαφέρον ως μια μορφή επένδυσης. Επιπλέον, τα χαμηλότερα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες ,τείνουν να αποδυναμώνουν το δολάριο, καθιστώντας τον χρυσό που διαπραγματεύεται σε δολάρια πιο ελκυστικό για τους ξένους επενδυτές».

Ασφάλεια στην κρίση

Επιπλέον, ο φυσικός χρυσός θεωρείται συχνά ως «καταφύγιο ασφαλείας σε περιόδους κρίσης. Σύμφωνα με τους εμπόρους, ρόλο παίζει και μια επικείμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς δεν διαφαίνεται προς το παρόν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην κυβέρνηση Νετανιάχου. Υπάρχει επίσης πάντα η αβεβαιότητα για μια  επίθεση αντιποίνων του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ , σε αντίποινα για τις δολοφονίες του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ ,Φουάντ Σουκρ.

«Λόγω των ανησυχιών για μια κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, πολλοί επενδυτές αυξάνουν την ποσότητα χρυσού στα χαρτοφυλάκιά τους», λένε στη «Ν» παράγοντες της αγοράς. «Ο χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο και η ένταση στη Μέση Ανατολή είναι σημαντικός κινητήριος παράγοντας για την τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Τα  «ασφαλή καταφύγια» είναι περιζήτητα  σε περιόδους αβεβαιότητας».

Πυρετός χρυσού στην Κίνα

Η ζήτηση από την Κίνα οδηγεί επίσης την τιμή του χρυσού στα ύψη εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας αυξάνει τα αποθέματά της σε χρυσό από τα τέλη Νοεμβρίου 2022. Εχει μάλιστα αγοράσει περισσότερο πολύτιμο μέταλλο από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο. Ο λόγος: Όπως και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, η Κίνα θέλει να κάνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα λιγότερο εξαρτημένα από το δολάριο, το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Δεν είναι όμως μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας που προμηθεύεται χρυσό, αλλά και ιδιώτες επενδυτές αγοράζουν μαζικά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εναλλακτικές επενδύσεις δεν είναι πολύ ελκυστικές. Από τη μία πλευρά, η αγορά ακινήτων στην Κίνα, στην οποία οι περισσότερες οικογένειες έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους, βρίσκεται σε σοβαρή κρίση. Από την άλλη, τα πράγματα στο χρηματιστήριο της Σαγκάης εδώ και καιρό δεν πάνε καλά. Και λόγω των ελέγχων κεφαλαίων, οι Κινέζοι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν απλώς να στραφούν σε ξένες αγορές.

«Στοίχημα στον φόβο»

Ο θρύλος των επενδυτών Γουόρεν Μπάφετ έχει πάντως τη δική του ερμηνεία των πραγμάτων. Κάποτε είπε ότι ο χρυσός είναι βασικά «το στοίχημα στον φόβο». Αυτό που παρακινεί δηλαδή, τους περισσότερους αγοραστές χρυσού είναι η πεποίθησή τους ότι ο αριθμός των φοβισμένων ανθρώπων θα αυξηθεί. Τότε η εξίσωση θα είναι: όσο περισσότερος φόβος, τόσο μεγαλύτερη η τιμή του χρυσού.