Πτωτική κλίση έχει λάβει σήμερα (20/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να ανακτούν τα ηνία, βάζοντας «φρένο» στο εξαήμερο ανοδικό σερί και στο αθροιστικό ράλι κατά +6,7% από το sell off της 5ης Αυγούστου.
Η αγοραστική κόπωση είναι έκδηλη στην ελληνική αγορά, δεδομένης και της πρόθεσης των traders να κατοχυρώσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών. Την ίδια στιγμή, όμως, ο χαμηλός τζίρος δεν αφήνει περιθώρια για χρήσιμα συμπεράσματα.
Πάντως, είναι σαφές ότι, εξαιτίας της ένδειας εγχώριας ειδησεογραφίας, η προσοχή είναι στραμμένη στις εξελίξεις γύρω από τα διεθνή επιτόκια, με το τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole να έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην ατζέντα.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ελεγχόμενη πτώση κατά 0,50% και διαμορφώνεται στις 1.425,16 μονάδες, χάνοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.432,28 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 11 μονάδες (από 1.423,77 έως 1.434,65 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 26 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 318.300 ευρώ αφορούν προσυμφωνημένο πακέτο στην Alpha.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα, με τις Εθνική και Πειραιώς να χάνουν έως 1,5%. Κατά 1% υποχωρούν και οι μετοχές των Metlen –Coca Cola, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ επανέρχεται άνω των 2 ευρώ, χάρη στο +3%.
Χρηματιστήριο – Ελλάκτωρ: Επιστρέφει στα 2 ευρώ και «σβήνει» τις απώλειες του Αυγούστου
Απώλειες 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης δέχεται το μεγαλύτερο βάρος των ρευστοποιήσεων, καθώς αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο -1,00% και τις 1.261,85 μονάδες, απέχοντας 6,5% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.
Η μετοχή της Εθνικής περιορίζεται στο -1,28% και τα 8,012 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώνεται στο -1,38% και τα 3,863 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,69% και τo 1,584 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,84% και τα 2,003 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,57% και 3.471 μονάδες), η μετοχή της Metlen οπισθοχωρεί στο -1,1% και τα 34 ευρώ, ενώ απώλειες της τάξης του 1% παρουσιάζει και η μετοχή της Coca – Cola. Κατά 0,7% περιορίζεται, επίσης, η μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ εκτινάσσεται κατά 3% και επιστρέφει άνω των 2 ευρώ. ΔΑΑ, Titan Cement και Cenergy αυξάνονται άνω του 1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,23% και 2.255 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,5% και τα 5,1 ευρώ, με τις μετοχές των Ideal και Intralot να έπονται στο -1%. Αντίθετα, η μετοχή της ΕΥΑΘ διευρύνεται κατά 1,2%, ενώ η μετοχή της Dimand ανακάμπτει στο +1,3% και τα 9,3 ευρώ. Προς νέα ιστορικά υψηλά οδεύει, παράλληλα, η μετοχή της Κρι Κρι, η οποία βρίσκεται στα 12,3 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 34 μετοχές κινούνται ανοδικά, 60 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,6 δισ. ευρώ.
Ξηρουχάκης: Οι τελευταίες εκκρεμότητες του «Mr ΤΧΣ» με το Χρηματιστήριο
Στάση αναμονής με το βλέμμα στα επιτόκια
Έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχει αισίως συμπληρώσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «τρέχει» ένα μίνι – ράλι άνω του 6,7% από τη «Μαύρη Δευτέρα» της 5ης Αυγούστου.
Χάρη σ’ αυτό το ριμπάουντ, η ελληνική αγορά φαίνεται ότι έχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, κάτι το οποίο έχει συμβάλλει στην εξάλειψη του μεγαλύτερου μέρους των απωλειών του τρέχοντος μήνα (-3,1%).
Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα είναι η συνέχιση αυτής της ανοδικής αντίδρασης, με τις 1.440 μονάδες να συνιστούν το πρώτο σημείο αντίστασης, πριν τη μεγάλη αναμέτρηση με τις 1.478 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές στηρίξεις, σε περίπτωση ενός νέου κύματος ρευστοποιήσεων.
Με την εγχώρια ειδησεογραφία να στερείται σημαντικών εξελίξεων, η προσοχή των επενδυτών έχει εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό, όπου η προσοχή στρέφεται στην πορεία των διεθνών επιτοκίων.
Από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου, στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ συγκεντρώνονται οι σημαντικότεροι κεντρικοί τραπεζίτες του πλανήτη, με τα φώτα να πέφτουν στον επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.
Χρηματιστήριο – Τεχνολογία: Η μόδα των… tech αξίζει τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ
Οι αναλυτές προσβλέπουν σ’ ένα ξεκάθαρο σήμα για την έναρξη της πολυπόθητης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ στην προσεχή συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν και εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων από την εποχή της πανδημίας.
Το μέγεθος αυτής της μείωσης (25 ή 50 μονάδες βάσης), μάλιστα, φαίνεται ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι επιθυμούν μια όσο το δυνατόν πιο επιθετική αποκλιμάκωση των επιτοκίων, προκειμένου να αποφευχθεί το σενάριο της «ανώμαλης προσγείωσης» της οικονομίας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, είναι σαφές ότι η πορεία των διεθνών αγορών θα συνεχίσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και στην Αθήνα, η οποία δυσκολεύεται αισθητά να διαφοροποιηθεί από τις εξελίξεις στο εξωτερικό.
Στασιμότητα στην Ευρώπη
Σήμερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στο -0,06% και τις 514 μονάδες, με τον γερμανικό DAX και τον ιταλικό FTSE MIB να μένουν σταθεροί. Πτώση 0,6% εμφανίζει ο FTSE 100 στο Λονδίνο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το μεγαλύτερο ανοδικό σερί των τελευταίων 10 μηνών (8×8 για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο), τα futures της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το +18% του ΟΤΕ, τα ρεκόρ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το stop στην Optima
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)