Μία ολόκληρη εξαετία έχει συμπληρώσει η Ελλάδα από την ημέρα κατά την οποία αποχαιρέτησε τυπικά την εποχή των μνημονίων. Και σήμερα, εν έτει 2024, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένα άλλο… Χρηματιστήριο Αθηνών -χωρίς υπερβολή.
Τα νούμερα, εξάλλου, μιλούν από μόνα τους. Τον Αύγουστο του 2018, όταν η χώρα εξερχόταν από το τρίτο και τελευταίο μνημόνιο, ο Γενικός Δείκτης μετά βίας υπερέβαινε τις 700 μονάδες, η συνολική κεφαλαιοποίηση ανερχόταν στα 52 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 56 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, όλα τα παραπάνω φαντάζουν κάπως… ξένα και σίγουρα πολύ μακρινά, με την έξοδο από τη οκταετή μνημονιακή περίοδο να θέτει τις βάσεις, ώστε η ελληνική αγορά να είναι σε θέση να αναπνέει και πάλι. Και οι αριθμοί αποδεικνύουν τη θεαματική βελτίωση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
H άνοδος σε… αριθμούς
Μέσα σ’ αυτήν την εξαετία (2018 – 2024), λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης -έπειτα από αρκετά σκαμπανεβάσματα, απότομες εναλλαγές τάσεων και μεγάλα κύματα ρευστοποιήσεων (μην ξεχνάμε ότι έχουν μεσολαβήσει το ξέσπασμα της πανδημίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία)- έχει καταφέρει να «τρέξει» ένα ράλι της τάξης του 100%, καθώς από τις 712 μονάδες της 20ης Αυγούστου του 2018 (ημέρα τυπικής εξόδου από τα μνημόνια) έχει πλέον σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 1.430 μονάδων, ενώ μόλις πριν τρεις μήνες είχε σκαρφαλώσει έως τις 1.502 μονάδες και τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών (συνεδρίαση 20ης Μαΐου 2024).
Χρηματιστήριο – Τεχνολογία: Η μόδα των… tech αξίζει τουλάχιστον 2,4 δισ. ευρώ
Αυτή η εντυπωσιακή μεταβολή, φυσικά, συνοδεύεται από μια αντίστοιχη μεταβολή των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων, τα οποία περιγράφουν αναλυτικότερα την εικόνα του Χρηματιστηρίου.
Δεν είναι τυχαίο να ισχυριστούμε ότι το Χρηματιστήριο του 2018 είναι ένα… άλλο σε σχέση με το Χρηματιστήριο του 2024. Ενδεικτικά, τον Αύγουστο του 2018 η μέση κεφαλαιοποίηση ανερχόταν στα 52 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα αγγίζει τα 100 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η μεταβλητότητα έχει περιοριστεί από το 16,6% στο 12,8%, με το μέσο εύρος τιμών να έχει «ψαλιδιστεί» από το 9,2% στο 3,1%, κάτι το οποίο έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της προβλεψιμότητας και της σταθερότητας της ελληνικής αγοράς.
Και μην ξεχνάμε την ουσιαστική αναβάθμιση των ημερήσιων συναλλακτικών τζίρων, οι οποίοι από τα περίπου 56 εκατ. ευρώ (μέσος όρος του 2018) έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα σταθερά άνω των 120 εκατ. ευρώ (μέσος όρος του 2024).
Οι επιδόσεις των δεικτών
Το upgrade του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτυπώνεται, επίσης, σε όλους τους κλαδικούς δείκτες. Ο FTSE Large Cap, ο οποίος υπολογίζει τις μεταβολές των 25 μεγαλύτερων εισηγμένων, έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 85% μέσα στην τελευταία εξαετία, ενώ ο FTSE Mid Cap, στον οποίο εντάσσονται οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έχει επιδείξει στο ίδιο χρονικό διάστημα μια μεταβολή άνω 98%.
Ποιες εισηγμένες «ποντάρουν» στον Τουρισμό – Τα ισχυρά μερίσματα και η πορεία των μετοχών
Από την πλευρά του, ο πολύπαθος τραπεζικός δείκτης έχει ενισχυθεί κατά τουλάχιστον 78% από το 2018 έως το 2024, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μεταβολή της αθροιστικής αξίας του κλάδου, η οποία έχει εκτοξευτεί κατά 237%, δηλαδή από τα 7,4 δισ. ευρώ στα 25 δισ. ευρώ. Κι αυτό έχει αυξήσει τη συνεισφορά των τραπεζών στη συνολική αξία του Χ.Α. από το 14% του 2018 στο 24% του 2024.
Φυσικά, οι παραπάνω αριθμοί χρήζουν περαιτέρω βελτίωσης, καθώς χρειάζεται ακόμα δουλειά για να φθάσουμε και να υπερβούμε τα επίπεδα του 2007-2009, δηλαδή ακριβώς πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η βελτίωση της τελευταίας εξαετίας είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη, έχοντας αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα.
Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι θα αποφύγουμε τις κακοτοπιές και τα λάθη του παρελθόντος, καθώς και ότι θα καταφέρουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των «ενεργών» εισηγμένων, οι οποίες έχουν μείνει εν πολλοίς αμετάβλητες μέσα σ’ αυτήν την εξαετία (περίπου 135 εταιρείες).
Μεταβολή από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2024
• Γενικός Δείκτης +100%
• FTSE Large Cap +85%
• FTSE Mid Cap +98%
• Τράπεζες +78%
• Μέση Κεφαλαιοποίηση +90%
• Ημερήσιος Τζίρος +114%
• Μεταβλητότητα -22%
• Μέσο εύρος τιμών -66%
Χρηματιστήριο: Οι 11 μετοχές που «πρωταγωνιστούν» στο comeback – Ράλι έως +22% σε οκτώ συνεδριάσεις
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)