Skip to main content

Χρηματιστήριο – Optima Bank: Εύλογη πτώση μετά τα εντυπωσιακά κέρδη

Οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις είχε συμπληρώσει η μετοχή

«Φρένο» στο 8ήμερο ανοδικό σερί βάζει η μετοχή της Optima Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της τράπεζας περιορίζεται κατά τουλάχιστον 2,5%, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στην περιοχή των 12 ευρώ (χαμηλό ημέρας 12,06 ευρώ).

Βέβαια, οι τρέχουσες ρευστοποιήσεις συνοδεύονται από έναν ιδιαιτέρως χαμηλό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί μόλις 16.209 τεμάχια, αξίας κάτω των 200.000 ευρώ.

Η σημερινή πτώση έρχεται να βάλει «stop» στο σερί των οκτώ διαδοχικών «πράσινων» συνεδριάσεων, όταν η μετοχή ανέκαμψε από τα 10,8 ευρώ (κλείσιμο 5ης Αυγούστου) στα 12,38 ευρώ (κλείσιμο 16ης Αυγούστου).

Ποιες εισηγμένες «ποντάρουν» στον Τουρισμό – Τα ισχυρά μερίσματα και η πορεία των μετοχών

Επρόκειτο για ένα ράλι άνω του +14% μετά το sell off της «Μαύρης Δευτέρας», το οποίο επανέφερε την τράπεζα κοντά στα ιστορικά υψηλά των 13 ευρώ. Κι όλα αυτά, μόλις οκτώ συνεδριάσεις μετά τη βουτιά κατά -7,6% της 5ης Αυγούστου.

Ράλι +58% μέσα στο 2024

Από τις αρχές του 2024 η μετοχή της Optima Bank εμφανίζει μια εντυπωσιακή μεταβολή της τάξης του +58%, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τη χρηματιστηριακή της αξίας στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ.

Παρά το θεαματικό ράλι, μάλιστα, η αποτίμηση της τράπεζας εξακολουθεί να θεωρείται ελκυστική, δεδομένου ότι ο δείκτης πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E βρίσκεται μόλις στο 6,5x.

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο δείκτης λογιστικής αξίας P/BV ανέρχεται στο 1,6x, δηλαδή άνω του μέσου όρου των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ εξάμηνο του 2024 η καθαρή κερδοφορία της τράπεζας ανήλθε στα 69 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 57% σε ετήσια βάση, με το συνολικό ενεργητικό να διευρύνεται στα 4,5 δισ. ευρώ (+41%).

Χρηματιστήριο: Οι 11 μετοχές που «πρωταγωνιστούν» στο comeback – Ράλι έως +22% σε οκτώ συνεδριάσεις

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)