Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Αψιμαχίες» αγοραστών – πωλητών σε χαμηλό τέμπο

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

«Μάχη» για τον έλεγχο του προσήμου δίνουν σήμερα (19/8) αγοραστές και πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να επιδίδονται σε «αψιμαχίες»… χαμηλής έντασης γύρω από την περιοχή των 1.430 – 1.440 μονάδων. 

Έχοντας ανακάμψει κατά +6,7% από τα χαμηλά της 5ης Αυγούστου (1.341 μονάδες), η ελληνική αγορά φαίνεται έτοιμη να πραγματοποιήσει μια σύντομη… στάση, χωρίς αυτό βέβαια να αλλάζει ή να επιδεινώνει το θετικό βραχυπρόθεσμο κλίμα. 

Την ίδια στιγμή, οι traders στρέφουν το βλέμμα και στο εξωτερικό περιβάλλον, όπου όλη η προσοχή εστιάζει στο επικείμενο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole στις ΗΠΑ. Άλλωστε, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή πτώση κατά 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.431,06 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε οκτώ μονάδες (από 1.428,44 έως 1.436,74 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 22 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν διακινηθεί προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ προσπαθεί να ανακτήσει το όριο των 15 ευρώ, ενισχυόμενος κατά τουλάχιστον 1%. Θετικά πρόσημα εμφανίζουν και οι Metlen, Motor Oil, Jumbo, ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, υποχωρώντας ωστόσο κατά λιγότερο από -1%.

Χρηματιστήριο – Optima Bank: Εύλογη πτώση μετά τα εντυπωσιακά κέρδη

Μικρή πτώση στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σπεύδει να αφομοιώσει το πρόσφατο ράλι αντίδρασης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,54% και τις 1.279 μονάδες. Και πάλι, όμως, η απόσταση από τα φετινά υψηλά (1.354 μονάδες) δεν ξεπερνά το -5,5%.

Η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί στο -0,90% και τα 3,95 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,54% και τα 2,034 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο -0,44% και τo 1,60 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,10% και τα 8,106 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,01% και 3.492 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy διευρύνεται στο +1,2% και τα 7,1 ευρώ, με τις μετοχές των Autohellas, Jumbo, Metlen, Viohalco, ΔΕΗ, ΔΑΑ και Motor Oil να έπονται έως +1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΤΕ επιχειρεί να ανακτήσει τα 15, ευρώ, ενισχυόμενη κατά τουλάχιστον 1,1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ περιορίζονται κατά έως 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,79% και 2.264 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχωρίζει αρνητικά στο -2,5% και τα 12 ευρώ, αναδιπλώνοντας από τα ιστορικά υψηλά. ΟΛΠ, Intralot, Intracom, Intrakat και Ideal χάνουν έως -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm διευρύνεται στο +2% και το 0,86 ευρώ, ενώ η μετοχή της Κρι Κρι συνεχίζει σε νέα ιστορικά υψηλά, σκαρφαλώνοντας στο +1,2% και 12,2 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,8 δισ. ευρώ.

Τσινάβος: Ένα γιαούρτι αξίας 400 εκατ. ευρώ

Comeback από τα χαμηλά

Μ’ ένα θεαματικό ντεμαράζ, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη καταφέρει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Αυγούστου (-3,1%), καθώς έχει αφήσει αισθητά πίσω τα χαμηλά των 1.341 μονάδων (συνεδρίαση 5ης/8), «τρέχοντας» ένα αθροιστικό ράλι κατά +6,7%.

Η επάνοδος σε επίπεδα αισθητά άνω των 1.400 μονάδων έχει «φτιάξει» εκ νέου την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ότι ενδεχόμενη διάσπαση των 1.440 μονάδων θα προλειάνει το έδαφος και για τις 1.478 μονάδες, δηλαδή τα προ-sell off επίπεδα.

Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη. Αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι το σενάριο της πλήρους ανάκτησης των πρόσφατων απωλειών έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, με τους επενδυτές να βασίζονται στην παραδοσιακή αρχή του «buy the dip» (αγόρασε στην πτώση).

Το εντυπωσιακά βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό και οι ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων έρχονται να αποτελέσουν τα βασικά πλεονεκτήματα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τους κεντρικούς πυλώνες του εν εξελίξει comeback, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές ημέρες.

Ο Γενικός Δείκτης, αποχαιρετώντας την προηγούμενη εβδομάδα από τις παρυφές των 1.440 μονάδων, δείχνει να βαδίζει σ’ ένα ανοδικό μονοπάτι, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, έχοντας αφήσει πίσω τις μεγάλες ρευστοποιήσεις της 2ης και της 5ης Αυγούστου, οι οποίες στέρησαν από το ταμπλό ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η επάνοδος εξελίσσεται -τουλάχιστον προς το παρόν- συνοδεία σχετικά ικανοποιητικών τζίρων, παρά την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία συνήθως συνεπάγεται μια παρατεταμένη ραστώνη.

Φυσικά, για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα για τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι καλό να αναμένουμε μέχρι την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες και την έλευση του «γεμάτου» -από ειδησεογραφικές εξελίξεις- Σεπτέμβριου.

Το μεγάλο στοίχημα είναι, φυσικά, η επιστροφή στην περιοχή των 1.500 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και της τελευταίας 13ετίας (από το 2011). Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η… μπόρα των πρώτων ημερών του Αυγούστου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Χρηματιστήριο: Οι 11 μετοχές που «πρωταγωνιστούν» στο comeback – Ράλι έως +22% σε οκτώ συνεδριάσεις

Οριακά κέρδη στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, μετά την καλύτερη εβδομάδα του 2024, οι επενδυτές φαίνεται να κατεβάζουν ελαφρώς ρυθμούς, εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο των επιτοκίων αλλά και στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας. Μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή περιμένουμε και την ομιλία του προέδρου της Fed στο Jackson Hole.

Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,26% και τις 512 μονάδες, ενώ σταθεροποιητικό αναμένεται και το άνοιγμα των δεικτών στη Wall Street, όπου τα futures του Dow Jones και του S&P 500 καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η επάνοδος της Εθνικής, το «καθηλωμένο» Αεροδρόμιο και το +20% της Κέκροψ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)