Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε φάση… χώνεψης μετά το comeback του +6,7%

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρές μεταβολές για τον Γενικό Δείκτη

Στάση αναμονής τηρεί στην έναρξη της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιχειρούν να ανακόψουν τη… φόρα των αγοραστών, οι οποίοι βρίσκονταν σταθερά στο «τιμόνι» για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά δείχνει έτοιμη να κάνει μια σύντομη στάση, ώστε να χωνέψει το ράλι ανάκαμψης (+6,7%) από το sell off της 5ης Αυγούστου, κάτι το οποίο έχει επαναφέρει τη συνολική απόδοση του 2024 σε διψήφια επίπεδα (>10%).

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των αναλυτών είναι στραμμένη στις διεθνείς εξελίξεις, με το τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole στις ΗΠΑ να αποτελεί το μείζον γεγονός των ημερών, δεδομένων και των συσχετισμών για την πορεία των επιτοκίων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει οριακή κάμψη 0,06% και διαμορφώνεται στις 1.431,06 μονάδες, χάνοντας περίπου μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,88 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.428,44 έως 1.432,13 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 2,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 20λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Helleniq Energy προσπαθεί να ξεχωρίσει, ενισχυόμενη άνω του +1,5%. Από την άλλη πλευρά, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μικρές απώλειες έως -0,6%, ενώ ΟΠΑΠ και Titan χάνουν έως 0,7%.

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης σπεύδει να αφομοιώσει το πρόσφατο ράλι αντίδρασης, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -0,42% και τις 1.281 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,68% και το 1,596 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς περιορίζεται στο -0,60% και τα 3,962 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,54% και τα 2,034 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο -0,15% και τα 8,102 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,16% και 3.487 μονάδες), η μετοχή της Helleniq Energy διευρύνεται στο +1,5% και τα 7,1 ευρώ, με τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και Aegean να έπονται κάτω του +1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Autohellas επιχειρεί να ανακάμψει από τα χαμηλά έτους, ενισχυόμενη κατά 1,2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Lamda, ΕΥΔΑΠ και Titan Cement υποχωρούν κατά 0,7%, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ αναδιπλώνεται κατά 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,61% και 2.269 μονάδες), η μετοχή της ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει αρνητικά στο -1,2% και τα 2,10 ευρώ. Optima, Intralot, Intracom, Intralot και Austriacard χάνουν από τουλάχιστον 0,5%. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm διευρύνεται στο +2% και το 0,86 ευρώ, η μετοχή της Κρι Κρι συνεχίζει σε νέα ιστορικά υψηλά (+1,6% και 12,2 ευρώ), ενώ η μετοχή της ΕΥΑΘ βρίσκεται στο +1,25%. Η Τεχνική Ολυμπιακή, από την πλευρά της, ανακάμπτει κατά 2,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 35 μετοχές κινούνται ανοδικά, 38 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,9 δισ. ευρώ. 

Τσινάβος: Ένα γιαούρτι αξίας 400 εκατ. ευρώ

Ράλι +6,7% από τα χαμηλά

Μ’ ένα θεαματικό ντεμαράζ, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη καταφέρει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Αυγούστου (-3,1%), καθώς έχει αφήσει αισθητά πίσω τα χαμηλά των 1.341 μονάδων (συνεδρίαση 5ης/8), «τρέχοντας» ένα αθροιστικό ράλι κατά +6,7%.

Η επάνοδος σε επίπεδα αισθητά άνω των 1.400 μονάδων έχει «φτιάξει» εκ νέου την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ότι ενδεχόμενη διάσπαση των 1.440 μονάδων θα προλειάνει το έδαφος και για τις 1.478 μονάδες, δηλαδή τα προ-sell off επίπεδα.

Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη. Αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι το σενάριο της πλήρους ανάκτησης των πρόσφατων απωλειών έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, με τους επενδυτές να βασίζονται στην παραδοσιακή αρχή του «buy the dip» (αγόρασε στην πτώση).

Το εντυπωσιακά βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό και οι ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων έρχονται να αποτελέσουν τα βασικά πλεονεκτήματα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τους κεντρικούς πυλώνες του εν εξελίξει comeback, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές ημέρες.

Ο Γενικός Δείκτης, αποχαιρετώντας την προηγούμενη εβδομάδα από τις παρυφές των 1.440 μονάδων, δείχνει να βαδίζει σ’ ένα ανοδικό μονοπάτι, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, έχοντας αφήσει πίσω τις μεγάλες ρευστοποιήσεις της 2ης και της 5ης Αυγούστου, οι οποίες στέρησαν από το ταμπλό ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η επάνοδος εξελίσσεται -τουλάχιστον προς το παρόν- συνοδεία σχετικά ικανοποιητικών τζίρων, παρά την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία συνήθως συνεπάγεται μια παρατεταμένη ραστώνη.

Φυσικά, για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα για τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι καλό να αναμένουμε μέχρι την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες και την έλευση του «γεμάτου» -από ειδησεογραφικές εξελίξεις- Σεπτέμβριου.

Το μεγάλο στοίχημα είναι, φυσικά, η επιστροφή στην περιοχή των 1.500 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και της τελευταίας 13ετίας (από το 2011). Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η… μπόρα των πρώτων ημερών του Αυγούστου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Χρηματιστήριο: Οι 11 μετοχές που «πρωταγωνιστούν» στο comeback – Ράλι έως +22% σε οκτώ συνεδριάσεις

Στασιμότητα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, μετά την καλύτερη εβδομάδα του 2024, οι επενδυτές φαίνεται να κατεβάζουν ελαφρώς ρυθμούς, εν αναμονή των εξελίξεων στο μέτωπο των επιτοκίων αλλά και στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας. Μην ξεχνάμε ότι την Παρασκευή περιμένουμε και την ομιλία του προέδρου της Fed στο Jackson Hole.

Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 511 μονάδες, ενώ σταθεροποιητικό αναμένεται και το άνοιγμα των δεικτών στη Wall Street, όπου τα futures του Dow Jones και του S&P 500 καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η επάνοδος της Εθνικής, το «καθηλωμένο» Αεροδρόμιο και το +20% της Κέκροψ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)