Skip to main content

Χρηματιστήριο: Μπόρα ήταν και… τελείωσε (;) – Το ράλι ανάκαμψης κατά 6,7% και η επόμενη ημέρα

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Ποια τα δεδομένα για την ελληνική αγορά

Μ’ ένα θεαματικό ντεμαράζ, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη καταφέρει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Αυγούστου (-3,1%), καθώς έχει αφήσει αισθητά πίσω τα χαμηλά των 1.341 μονάδων (συνεδρίαση 5ης/8), «τρέχοντας» ένα αθροιστικό ράλι κατά +6,7%.

Η επάνοδος σε επίπεδα αισθητά άνω των 1.400 μονάδων έχει «φτιάξει» εκ νέου την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ότι ενδεχόμενη διάσπαση των 1.440 μονάδων θα προλειάνει το έδαφος και για τις 1.478 μονάδες, δηλαδή τα προ-sell off επίπεδα.

Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη. Αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι το σενάριο της πλήρους ανάκτησης των πρόσφατων απωλειών (9 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης) έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, με τους επενδυτές να βασίζονται στην παραδοσιακή αρχή του «buy the dip» (αγόρασε στην πτώση).

Τσινάβος: Ένα γιαούρτι αξίας 400 εκατ. ευρώ

Το εντυπωσιακά βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό και οι ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων έρχονται να αποτελέσουν τα βασικά πλεονεκτήματα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τους κεντρικούς πυλώνες του εν εξελίξει comeback, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές ημέρες.

Ο Γενικός Δείκτης, αποχαιρετώντας την προηγούμενη εβδομάδα από τις παρυφές των 1.440 μονάδων, δείχνει να βαδίζει σ’ ένα ανοδικό μονοπάτι, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, έχοντας αφήσει πίσω τις μεγάλες ρευστοποιήσεις της 2ης και της 5ης Αυγούστου, οι οποίες στέρησαν από το ταμπλό ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η επάνοδος εξελίσσεται -τουλάχιστον προς το παρόν- συνοδεία σχετικά ικανοποιητικών τζίρων, παρά την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία συνήθως συνεπάγεται μια παρατεταμένη ραστώνη.

Αναμονή μέχρι τον Σεπτέμβριο

Φυσικά, για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα για τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι καλό να αναμένουμε μέχρι την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες και την έλευση του «γεμάτου» -από ειδησεογραφικές εξελίξεις- Σεπτέμβριου.

Εκείνο τον μήνα, εξάλλου, η Λεωφόρο Αθηνών θα μάθει και την απόφαση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Moody’s για την πιθανή επιστροφή της χώρας στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, βάζοντας οριστικούς τίτλους τέλους στα απόνερα της μεγάλης και πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Το μεγάλο στοίχημα είναι, φυσικά, η επιστροφή στην περιοχή των 1.500 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και της τελευταίας 13ετίας (από το 2011). Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η… μπόρα των πρώτων ημερών του Αυγούστου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Χρηματιστήριο: Οι 11 μετοχές που «πρωταγωνιστούν» στο comeback – Ράλι έως +22% σε οκτώ συνεδριάσεις

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά. Ιδίως από την στιγμή που οι διεθνείς αβεβαιότητας εξακολουθούν να αιωρούνται στη χρηματιστηριακή ατμόσφαιρα, αποτελώντας έναν μόνιμο βραχνά στην -πάντα ευάλωτη σε εξωγενείς προκλήσεις- Λεωφόρο Αθηνών.

«Πολλοί ελληνική τίτλοι συνεχίζουν να έχουν μακροχρόνια θετικές προοπτικές […] Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το διεθνές επενδυτικό κλίμα θα επιδεινωθεί άμεσα για τον οποιονδήποτε γνωστό (γεωπολιτικά, πληθωρισμός, κλείσιμο του carry trade κλπ.) ή άγνωστο λόγο, συμπαρασύροντας μαζί του και τη Λεωφόρο Αθηνών» σπεύδει να επισημάνει χαρακτηριστικά ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Σε τεχνικό επίπεδο, η βασική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, αυτήν την στιγμή, παραμένει στον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (ΚΜΟ-200), δηλαδή στις 1.375 μονάδες, από τις οποίες σήμερα ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης διαθέτει ένα ικανό μαξιλαράκι ασφαλείας της τάξης του 4,5%. Όπως προαναφέρθηκε, δε, το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 1.440 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις ακολουθούν στις 1.478 μονάδες και φυσικά, στις 1.502 μονάδες.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η επάνοδος της Εθνικής, το «καθηλωμένο» Αεροδρόμιο και το +20% της Κέκροψ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)