Skip to main content

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές κάνουν… πρωταθλητισμό στις αποδόσεις

Οι εισηγμένες που ξεχωρίζουν σε Υψηλή, Μεσαία και Μικρή Κεφαλαιοποίησης - Η εικόνα στην ΕΝ.Α.

Μπορεί το sell off της 5ης Αυγούστου να «έκοψε» πρόσκαιρα τα… φτερά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ανακόπτοντας τη σταθερά ανοδική πορεία των τελευταίων πολλών μηνών, αλλά αυτό επ’ ουδενί φαίνεται να επηρεάζει τις μεγάλες αποδόσεις αρκετών εισηγμένων, οι οποίες συνεχίζουν να γεμίζουν τις τσέπες των επενδυτών, χαρίζοντας άκρως ικανοποιητικές επιστροφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση απόδοση του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 παραμένει σε διψήφια επίπεδα, με το ανοδικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας να επαναφέρει τα φετινά κέρδη στο +10,7%, ψαλιδίζοντας την απόσταση από τις κορυφές των 1.502 μονάδων μόλις στο -3,1%.

Υψηλές πτήσεις για τα blue chips

Ξεκινώντας από τον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, ο οποίος ενισχύεται κατά 11,1% μέσα στο τρέχον έτος, «πρωταθλήτρια» εταιρεία στις φετινές αποδόσεις αναδεικνύεται η Titan Cement, η οποία δίνει μια επιστροφή κοντά στο +50% (+47% για την ακρίβεια), ενώ στη δεύτερη θέση έπεται η Cenergy με σωρευτική άνοδο +38%. Αμφότερες, μάλιστα, φιγουράρουν πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά (33 και 9,9 ευρώ, αντίστοιχα). Η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά και τη συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή, καταγράφει ένα ράλι +33%, ενώ κατά +20% ενισχύεται από τις αρχές του έτους η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, η οποία επωφελείται των επιχειρηματικών εξελίξεων (επίκειται δημόσια πρόταση).

Χρηματιστήριο: Τα… μπες – βγες του MSCI την τελευταία 6ετία – Ο αριθμός ρεκόρ και τα χαμηλά του 2020

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank, έχοντας επιστρέψει άνω των 2 ευρώ, επιβραβεύει τους μετόχους με μια άνοδο κατά +27%. Στο +26% ακολουθoύν οι φετινές αποδόσεις της Εθνικής Τράπεζας και της Sarantis, με την Τρ. Πειραιώς να βλέπει τη μετοχή στο +23% σε σχέση με τις αρχές του 2024, έχοντας επαναπροσεγγίσει το ψυχολογικό όριο των 4 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Coca – Cola παρουσιάζει μια ικανοποιητική επίδοση της τάξης του 20%, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ ολοκληρώνει τον κύκλο των υψηλών πτήσεων blue chips, επιδεικνύοντας κέρδη κατά 13% μέσα στο τρέχον έτος.

Tα μεσαία και μικρά που ξεχωρίζουν

Όσον αφορά τον δείκτη Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης, μπορεί να έχει πατήσει «φρένο» στις μεγάλες επιστροφές των προηγούμενων ετών (μόλις στο +1% η άνοδος του 2024), αλλά εξακολουθεί να περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις.

Στην κορυφή των φετινών αποδόσεων, χαρακτηριστικά, φιγουράρει η μετοχή της Optima Bank, η οποία «τρέχει» με ρυθμό άνω του 55%. Η μετοχή της Κρι – Κρι, η οποία βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά, ακολουθεί με εξίσου υψηλό βηματισμό (+26%). Οι μετοχές των Intrakat, ΟΛΠ και Profile, από την πλευρά τους, συμπληρώνουν μια πεντάδα θετικών επιδόσεων, καθώς ενισχύονται από 11% έως και 13%.

Χρηματιστήριο – Τράπεζες: Ο πήχης των προσδοκιών και το περιθώριο για νέο ράλι έως 47%

Στη μικρή κεφαλαιοποίηση, τώρα, ο επενδυτής συναντά αρκετές μετοχές με υψηλές αποδόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της Moda Bango σκαρφαλώνει κατά +88% μέσα στο 2024, με τη μετοχή της Q&R να έπεται στο +82%. Μεγάλο ράλι καταγράφει και η Unibios, η μετοχή της οποίας αναρριχάται κατά 57%. Αττικές Εκδόσεις και Λάμψα σπεύδουν να ακολουθήσουν με +40% και +30%, αντίστοιχα.

Στην Κατηγορία της Επιτήρησης, παράλληλα, η μετοχή της Μπήτρος, χάρη στις προσδοκίες για επαναφορά στην ομαλότητα, διευρύνεται κατά τουλάχιστον +30%.

Η εικόνα στην ΕΝ.Α.

Ρίχνοντας, τέλος, μια ματιά στην Εναλλακτική Αγορά, η μετοχή της Dotsoft ξεχωρίζει, προσφέροντας μια εντυπωσιακή απόδοση άνω του +200%.

Εξαιρετική είναι η εικόνα των τεσσάρων mezz, δηλαδή των εταιρειών που προέκυψαν από την τιτλοποίηση των κόκκινων «δανείων» στις ελληνικές τράπεζες. Η μετοχή της Cairo κερδίζει +119%, της Phoenix +73%, της Sunrise +57% και της Galaxy +35%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Performance Technologies, η οποία πριν μερικές ημέρες πήρε το εισιτήριο για την Κύρια Αγορά, προσφέρει μια ετήσια απόδοση της τάξης του +38%, με τη μετοχή της Real Consulting να έπεται στο +36%.

Οι υψηλότερες αποδόσεις στην Υψηλή και Μεσαία Κεφαλαιοποίηση

• Optima Bank +55%
• Titan Cement +47%
• Cenergy +38%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +33%
• Eurobank +27%
• Εθνική +26%
• Sarantis +26%
• Κρι Κρι +26%
• Πειραιώς +23%
• Coca Cola +20%
• Τέρνα Ενεργειακή +20%
• OTE +13%
• Intrakat +13%
• ΟΛΠ +12%
• Profile +11%

Χρηματιστήριο: Αρνητικές αποδόσεις στα Μεσαία – Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)