Ένα αθροιστικό ράλι άνω του 20% καταγράφει τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Κέκροψ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, βγάζοντας μια πρώτη αντίδραση μετά την πρόσφατη βουτιά στα χαμηλά έτους (1,27 ευρώ).
Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της εισηγμένης σκαρφαλώνει κατά τουλάχιστον 9%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις παρυφές του 1,55 ευρώ, ενώ νωρίτερα έφθασε έως και το 1,61 ευρώ.
Μάλιστα, το εν εξελίξει άλμα συνοδεύεται από έναν ιδιαιτέρως υψηλό τζίρο συναλλαγών, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 89.668 τεμάχια, συνολικής αξίας σχεδόν 140.000 ευρώ.
Η σημερινή άνοδος έρχεται να δώσει συνέχεια στην πορεία ανάκαμψης από τα φετινά χαμηλά του 1,27 ευρώ (κλείσιμο 5ης Αυγούστου), με τη σωρευτική αύξηση να ξεπερνά το +20%.
Χρηματιστήριο: Τα… μπες – βγες του MSCI την τελευταία 6ετία – Ο αριθμός ρεκόρ και τα χαμηλά του 2020
Αυτό έχει ως συνέπεια η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να επανέρχεται άνω της περιοχής των 30 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η βουτιά από τις αρχές του 2024 εξακολουθεί να αγγίζει το -20%, με τα υψηλά έτους του 1,96 ευρώ να σημειώνονται μόλις στην πρώτη συνεδρίαση του έτους.
Το μείζον πρόβλημα
Είναι σαφές ότι η εταιρεία αγοραπωλησίας οικοπέδων δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο της μακροχρόνιας πορείας της (ιδρύθηκε στην προ-πολεμική Ελλάδα της δεκαετία του ’20).
Στο 12μηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών κατρακύλησε στα 13.000 ευρώ (από 16.000 το 2022), την ίδια ώρα που τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν 17 φορές μεγαλύτερα (222.000 ευρώ).
Το μείζον πρόβλημα της Κέκροψ αφορά το μίγμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων, με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από τον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού.
Αυτό, ουσιαστικά, στερεί από τη διοίκηση τη δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, η αντικειμενική αξία της οποίας ανέρχεται σε 41,5 εκατ. ευρώ.
Επομένως, χωρίς επίλυση όλων των δικαστικών και πολεοδομικών ζητημάτων, καθίσταται αδύνατη η όποια βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, η οποία θα επέλθει μόνο μέσω της εκμετάλλευσης των ακινήτων.
Βασικοί μέτοχοι
Βασικοί μέτοχοι της Κέκροψ, αλλά και κύριοι αιμοδότες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 37,2% και η Intracom με 29,6 εκατ. ευρώ.
Από 6,6% ελέγχει, επίσης, η Alpha Bank, ενώ ο Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κατέχει ένα ποσοστό ελαφρώς κάτω του 5%.
Χρηματιστήριο – Τράπεζες: Ο πήχης των προσδοκιών και το περιθώριο για νέο ράλι έως 47%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)