Ικανοποιητική είναι η πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου των εισηγμένων, καθώς 20 -εκ των οποίων 10 υψηλής κεφαλαιοποίησης- ανακοίνωσαν ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 3,698 δισ. ευρώ.
Με αυτό το δεδομένο ουσιαστικά υπολείπονται ακριβώς 1,17 δισ. ευρώ για να σπάσει η περσινή εξαμηνιαία επίδοση των 4,86 δισ. ευρώ που εμφάνισαν στο σύνολό τους οι 144 εισηγμένες. Συνεπώς είναι αρκετά κοντά η κερδοφορία των εισηγμένων -όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων στις 27 Σεπτεμβρίου- να σπάσει το φράγμα των 5 δισ. ευρώ και να καταγραφεί νέο ρεκόρ από τα υψηλά του 2007.
Εάν αφαιρέσουμε από τα 3,698 δισ. ευρώ την κερδοφορία των 5 τραπεζών, η καθαρή κερδοφορία των εμποροβιομηχανικών εισηγμένων, όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα της «Ν», ανέρχεται σε 1,353 δισ. ευρώ και εμφανίζεται αύξηση 10,62% σε σύγκριση με την αντίστοιχη κερδοφορία (1,223 δισ. ευρώ) το α’ εξάμηνο του 2023. Για τις εξαμηνιαίες ενοποιημένες πωλήσεις του 2024 των 20 εισηγμένων (ποσοστό 14% επί του συνόλου των εισηγμένων) εμφανίζεται -μαζί με τις τράπεζες- κύκλος εργασιών 20,777 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι συνολικά ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 44,56 δισ. ευρώ.
Η πορεία της οικονομίας
Η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ, με την οικονομία της χώρας να συνεχίζει να υπεραποδίδει εντός της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση σε κλάδους όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι κατασκευές και η πληροφορική, στήριξε την κερδοφορία των εισηγμένων τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στην επιβράδυνση των μεγεθών κάποιων εισηγμένων ρόλο έπαιξε το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος, ει δικά σε εταιρείες με αυξημένη λειτουργική μόχλευση. Αξιόλογες εξαμηνιαίες επιδόσεις είχαν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από τον Όμιλο Titan, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τη Mermeren και την Παπουτσάνης. Ο Όμιλος Titan πέτυχε στο α’ εξάμηνο του έτους αύξηση εσόδων 7,6%, αύξηση λειτουργικών κερδών κατά 16,7% και των καθαρών κερδών μετά από φόρους αύξηση κατά 34%. Εφόσον συνεχιστεί η άνοδος της κερδοφορίας σε αυτά τα επίπεδα, ο όμιλος αναμένεται να ξεπεράσει τα 350 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους που διανύουμε.
Η στρατηγική επέκτασης του ομίλου στις ΗΠΑ συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα επιτυχής, με την Titan America να συμβάλλει το α’ εξάμηνο στο 58% των εσόδων και των λειτουργικών του ομίλου. Όχι τυχαία επομένως, η διοίκηση της εταιρείας επιδιώκει το listing της μετοχής της στη Νέα Υόρκη, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο 2025. Πάντως και η Ελλάδα έβαλε πλάτη στις πωλήσεις του Ομίλου Titan, χάρις στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και στα άλλα ιδιωτικά κατασκευαστικά έργα (π.χ. Ελληνικό).
Από την άλλη πλευρά, η Metlen προσπαθεί να «χωνέψει» τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που έχει βρεθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια. Έτσι οι ρυθμοί ανάπτυξης μετριάστηκαν μετά από δύο χρόνια έντονης ανάπτυξης. Πάντως, ο όμιλος οδεύει σε νέο ιστορικό καθαρών κερδών, ενώ όλα δείχνουν ότι είναι εφικτός ο στόχος της διοίκησης για την επίτευξη λειτουργικών κερδών EBITDA ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2024.
Ο ΟΤΕ εμφάνισε αύξηση της κερδοφορίας και του τζίρου του, ενώ και η Coca Cola HBC είχε άνοδο του τζίρου της αλλά μείωση της καθαρής κερδοφορίας.
Στον τομέα των υπηρεσιών, η μητρική εταιρεία του Χρηματιστηρίου, η ΕΧΑΕ, «ξυπνάει» μετά τον βαθύ λήθαργο των αλλεπάλληλων κρίσεων, σημειώνοντας για πρώτη φορά ισχυρούς διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α., τόσο των μετοχικών όσο και των ομολογιακών τίτλων. Οι συναλλαγές διπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, ενώ υπερδιπλασιασμός σημειώθηκε και στα αντληθέντα κεφάλαια μέσω του Χ.Α., χάρις και στον ΔΑΑ, ο οποίος έφερε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή από το 2006.
Οι τράπεζες
Φέτος, τη «διαφορά» στις τράπεζες κάνει η Πειραιώς, η οποία το α’ εξάμηνο διπλασίασε σχεδόν τα καθαρά της κέρδη. Παράλληλα, κατάφερε την αύξηση των λειτουργικών εσόδων κατά 11,8%, πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς. Η διοίκηση της τράπεζας έκανε λόγο για ένα β’ τρίμηνο του 2024, που επιτεύχθηκαν καθαρά κέρδη 333 εκατ. ευρώ, ποσό που συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την Πειραιώς.
Σημαντική διψήφια ποσοστιαία ενίσχυση είχαν και τα μεγέθη της Εθνικής, ενώ τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης εσόδων και κερδών νέμεται ο «βενιαμίν» της αγοράς, η Optima bank. Η τράπεζα το α’ εξάμηνο του 2024 αναπτύχθηκε με ρυθμούς της τάξης του 50%. Για το σύνολο του 2024 υπάρχει πολύς δρόμος και δεν θα είναι εύκολη η επίτευξη κερδοφορίας ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο έτος για όλες τις εισηγμένες. Πέρυσι όλα κρίθηκαν στο τελευταίο τρίμηνο, όπου καταγράφηκε η κορύφωση των υψηλότερων επιτοκιακών εσόδων στις τράπεζες, αλλά και η ισχυρή τάση των τουριστικών εισροών με τη χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου.
Για τον λόγο αυτό η υπέρβαση της περσινής χρονιάς θα είναι πολύ πιο δύσκολη, δεδομένης της υψηλής βάσης σύγκρισης με την οποία θα κληθούν να αναμετρηθούν οι εισηγμένες στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Ο βαθμός δυσκολίας έχει ανέβει, το ίδιο και οι αποτιμήσεις. Η συνολική εικόνα του α’ εξαμήνου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δείξει αν είμαστε όντως σε μονοπάτι νέων υψηλών για την κερδοφορία ή ήρθε η στιγμή της πρώτης μεγάλης διόρθωσης μετά την πανδημία.