Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δυναμικά άνω των 1.400 μονάδων – Ξεχωρίζουν ΕΤΕ και Jumbo

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σε θετικό έδαφος για 4η ημέρα ο Γενικός Δείκτης

Δυναμικά άνω των 1.400 μονάδων συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο θέτει τις βάσεις για την 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση, εν μέσω της προσπάθειας ανάκαμψης από το πρόσφατο sell off.

Το βελτιωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων, παρέχουν σημαντική ώθηση στην ελληνική αγορά, η οποία έχει περιορίσει κάτω του -5% την απόσταση από τα τέλη του Ιουλίου (1.478 μονάδες).

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εν εξελίξει αντίδραση συνοδεύεται από καχεκτικούς συναλλακτικούς όγκους, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μία ημέρα πριν την αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,07% και διαμορφώνεται στις 1.418,13 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.403,17 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 1.408,54 έως 1.418,68 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Εθνική επιχειρεί να υπερβεί εκ νέου τα 7,8 ευρώ, κερδίζοντας τουλάχιστον 2%, με τις μετοχές των Eurobank, Motor Oil, Metlen και Alpha να ενισχύονται άνω του 1%. Κατά 3,5% εκτοξεύεται, ταυτόχρονα, η Jumbo, η οποία βγάζει αντίδραση μετά τη βουτιά στα χαμηλά 15 μηνών.

Χρηματιστήριο – Jumbo: Με ράλι 6μήνου βάζει… φρένο στις μεγάλες απώλειες

Κέρδη 1,6% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος, καθώς διευρύνεται στο +1,61% και τις 1.261 μονάδες, κάτι το οποίο περιορίζει στο -6,7% την απόσταση από τα φετινά υψηλά (1.354 μονάδες).

Η μετοχή της Εθνικής «πρωταγωνιστεί» στο +2,4% και τα 7,79 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +1,70% και τα 2,034 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +1,08% και τα 3,94 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha ενισχύεται στο +1,66% και τo 1,596 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,20% και 3.459 μονάδες), η μετοχή της Jumbo αυξάνεται στο +3,7% και τα 23,3 ευρώ, αντιδρώντας στα πρόσφατα χαμηλά 15 μηνών (<22 ευρώ), ενώ οι μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ και Titan Cement κερδίζουν τουλάχιστον +2%. Viohalco, Aegean και Motor Oil ακολουθούν στο +1%, με την τελευταία να ανακάμπτει μετά τη χθεσινή βουτιά, η οποία προκλήθηκε από την διαγραφή στον MSCI Standard Greece. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ χάνει περίπου 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,08% και 2.256 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +2,9% και τα 4,58 ευρώ, βάζοντας φρένο στις μεγάλες απώλειες της τελευταίας περιόδου. Κρι Κρι και Intracom διευρύνονται άνω του 2%, ενώ οι μετοχές των Dimand, Fourlis, Trade Estates και ΟΛΠ έπονται στο +1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 71 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 98,0 δισ. ευρώ.  

Χρηματιστήριο: Αρνητικές αποδόσεις στα Μεσαία – Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Συνεχίζεται το comeback

Να σταθεροποιηθεί στην περιοχή άνω των 1.400 μονάδων προσπαθεί σήμερα (14/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης μετά το εκτεταμένο sell off της περασμένης εβδομάδας.

Χθες, για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να υπερβεί το κρίσιμο ψυχολογικό όριο, έχοντας αυξηθεί κατά τουλάχιστον +4,6% από τα χαμηλά της 5ης Αυγούστου (1.341 μονάδες).

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να χάνει -5% από τις αρχές του μήνα, κάτι το οποίο έχει περιορίσει στο +8,5% την απόδοση του 2024 (από έως και +14% προηγουμένως).

Αναμφίβολα, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό -ιδίως μετά και τα εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου-, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, ευνοούν την επάνοδο των αγοραστών.

Βέβαια, δεδομένου ότι διανύουμε τα μέσα Αυγούστου, όταν παραδοσιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον φθίνει και ο συναλλακτικός όγκος βαίνει μειούμενος, δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Επομένως, ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πόσα «καύσιμα» έχει ακόμα στο ντεπόζιτο η Λεωφόρος Αθηνών, ώστε να ολοκληρώσει το comeback στα προ sell off επίπεδα, δηλαδή στην περιοχή των 1.470 μονάδων.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, συνιστούν τα βασικά επίπεδα στήριξης, ενώ οι 1.440 μονάδες αποτελούν το επόμενο σημείο αντίστασης.

Μαυρίκιος: Το hot story σε μια εποχή λειψυδρίας – Ράλι 55% για την εταιρεία που μας… ξεδιψά

Στάση αναμονής στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται άκρως σημαντικά για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων σχετικά με το ύψος των επιτοκίων.

Οι αναλυτές «ποντάρουν» ότι η Federal Reserve, υπό τον φόβο και μιας επερχόμενης ύφεσης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, θα προχωρήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σπεύδει να δράσει με αρκετή καθυστέρηση, καθώς τα ιστορικά υψηλά επιτόκια έχουν ήδη πληγώσει την οικονομία, της οποίας η πορεία είναι δρομολογημένη προς την «ανώμαλη προσγείωση».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,19% και τις 502 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 και τον γερμανικό DAX να κερδίζουν από 0,3%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, αν και η τάση αναμένεται να διαμορφωθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το comeback στη Cenergy, ο «400άρης» Κρι – Κρι και ο προάγγελος στην ΚΛΜ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)