Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πόσα «καύσιμα» υπάρχουν στο ντεπόζιτο για το comeback

INTIME – NEWS

Οι απώλειες στον Αύγουστο παραμένουν στα επίπεδα του -5%

Να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 1.400 μονάδων θα προσπαθήσει σήμερα (14/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει την πορεία ανάκαμψης μετά το εκτεταμένο sell off της περασμένης εβδομάδας.

Χθες, για πρώτη φορά από την 1η Αυγούστου, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να υπερβεί το κρίσιμο ψυχολογικό όριο, έχοντας αυξηθεί κατά τουλάχιστον +4,6% από τα χαμηλά της 5ης Αυγούστου (1.341 μονάδες).

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να χάνει -5% από τις αρχές του μήνα, κάτι το οποίο έχει περιορίσει στο +8,5% την απόδοση του 2024 (από έως και +14% προηγουμένως).

Χρηματιστήριο: Αρνητικές αποδόσεις στα Μεσαία – Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

Αναμφίβολα, οι ελκυστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό -ιδίως μετά και τα εύρωστα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου-, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, ευνοούν την επάνοδο των αγοραστών.

Βέβαια, δεδομένου ότι διανύουμε τα μέσα Αυγούστου, όταν παραδοσιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον φθίνει και ο συναλλακτικός όγκος βαίνει μειούμενος, δεν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Επομένως, ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πόσα «καύσιμα» έχει ακόμα στο ντεπόζιτο η Λεωφόρος Αθηνών, ώστε να ολοκληρώσει το comeback στα προ sell off επίπεδα, δηλαδή στην περιοχή των 1.470 μονάδων.

Σε τεχνικό επίπεδο, οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, συνιστούν τα βασικά επίπεδα στήριξης, ενώ οι 1.440 μονάδες αποτελούν το επόμενο σημείο αντίστασης.

Μαυρίκιος: Το hot story σε μια εποχή λειψυδρίας – Ράλι 55% για την εταιρεία που μας… ξεδιψά

Στροφή στον πληθωρισμό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία θεωρούνται άκρως σημαντικά για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων σχετικά με το ύψος των επιτοκίων.

Οι αναλυτές «ποντάρουν» ότι η Federal Reserve, υπό τον φόβο και μιας επερχόμενης ύφεσης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, θα προχωρήσει τον προσεχή Σεπτέμβριο σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 50 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ σπεύδει να δράσει με αρκετή καθυστέρηση, καθώς τα ιστορικά υψηλά επιτόκια έχουν ήδη πληγώσει την οικονομία, της οποίας η πορεία είναι δρομολογημένη προς την «ανώμαλη προσγείωση».

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το comeback στη Cenergy, ο «400άρης» Κρι – Κρι και ο προάγγελος στην ΚΛΜ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)