Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα… μπες – βγες του MSCI την τελευταία 6ετία – Ο αριθμός ρεκόρ και τα χαμηλά του 2020

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ποια η σύνθεση του Standard Greece από το 2018 έως και σήμερα

Και ενώ όλοι περίμεναν ο MSCI Standard Greece να αποκτήσει το 11ο μέλος – μετοχή, με την ενδεχόμενη προσθήκη της Titan Cement, τελικά έλαβε χώρα το πλέον αρνητικό σενάριο: Δηλαδή η μη προσθήκη της Titan και η αφαίρεση της Motor Oil.

Το αποτέλεσμα είναι πλέον ο βασικός δείκτης του MSCI να έχει απομείνει με τις εξής εννέα μετοχές: Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Metlen, Alpha, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Παρ’ όλα αυτά, το Χρηματιστήριο συνεχίζει να έχει υψηλότερη αντιπροσώπευση στον MSCI σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. Άλλωστε, από το καλοκαίρι του 2018, όταν έληξε το τρίτο μνημόνιο, ο αριθμός «10» αποτελεί το μέγιστο, ενώ ο τρέχων αριθμός «9» συνιστά τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της 6ετίας.

H αρχή με τους «8»

Το καλοκαίρι του 2018, λοιπόν, στον MSCI Standard Greece βρίσκονταν οκτώ μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha, Jumbo, Titan, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank. Στα τέλη Αυγούστου, η Motor Oil έγινε το 9ο μέλος της ελληνικής ομάδας, αν και τον Νοέμβριο ακολούθησε η διαγραφή των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank, με αποτέλεσμα το έτος να ολοκληρωθεί με τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha, Jumbo, Motor Oil και Titan να απαρτίζουν τον Standard Greece.

Κατά τη διάρκεια του 2019, στον ελληνικό δείκτη έγιναν δύο προσθήκες, αυτή της Eurobank και της Εθνικής, οι οποίες ανέβασαν τον αριθμό της ελληνικής εκπροσώπησης στις οκτώ μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha, Jumbo, Motor Oil, Titan, Εurobank και Εθνική).

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Οι 8 μετοχές που παραμένουν κοντά στα φετινά υψηλά

Η διαγραφή του 50%

Η πανδημία του κορωνοϊού και η βύθιση του Γενικού Δείκτη οδήγησε τον Μάιο του 2020 σε μια μαζική διαγραφή τεσσάρων μετοχών (Alpha, Εθνική, Εurobank, Titan). Κάπως έτσι, ο MSCI Standard Greece «ξέμεινε» με μόλις το 50% των μετοχών του προηγούμενου έτους (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Motor Oil).

To 2021 ήταν ένα σχετικά θετικό έτος για το Χρηματιστήριο, καθώς ναι μεν ετέθη εκτός η Motor Oil, αλλά μεσολάβησαν οι προσθήκες των Eurobank, Alpha και ΔΕΗ, γεγονός το οποίο αύξησε τον αριθμό των ελληνικών εταιρειών από τέσσερις σε έξι (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ, Alpha).

Έναν χρόνο αργότερα, και χάρη στη βελτίωση της κεφαλαιαγοράς, ο MSCI ανακοίνωσε την προσθήκη αρχικά των Εθνικής – Metlen και μετέπειτα της Τέρνα Ενεργειακής, διευρύνοντας την ελληνική «παροικία» σε εννέα μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ, Alpha, Εθνική, Metlen, Tέρνα Ενεργειακή).

Το «10» το καλό

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο MSCI Standard Greece απέκτησε και 10ο μέλος, τη μετοχή της Motor Oil, ενώ το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου έγινε μία προσθήκη (Πειραιώς) και μία αφαίρεση (Τέρνα Ενεργειακή), κάτι το οποίο διατήρησε αμετάβλητο τον αριθμό των μετοχών.

Πλέον, από την 30η Αυγούστου του 2024, ο MSCI Standard Greece θα στερείται εκ νέου της Motor Oil, με την ελπίδα της ελληνικής αγοράς να εναποτίθεται σε πιθανή προσθήκη της Titan στην επικείμενη αναδιάρθρωση του Νοεμβρίου.

Οι «9» του MSCI Standard Greece

• Εθνική
• Eurobank
• Πειραιώς
• Metlen
• Alpha
• ΟΠΑΠ
• Jumbo
• OTE
• ΔΕΗ

Ο Ελληνοσουηδός που δεν σταματά τα deals ούτε το καλοκαίρι – Από τη Μπουτάρης και τον Αντεντοκούνμπο στο «ΙΟΛΗ» και τη Nordic Leisure

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)