Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κέρδη άνω του 1%, άγγιξε τις 1.400 μονάδες

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη - Άγγιξε τις κρίσιμες αντιστάσεις

Συνέχεια στην προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου εδάφους έδωσε σήμερα (12/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας και μία «ανάσα» από τις αντιστάσεις των 1.400 μονάδων.

Η βελτιωμένη ψυχολογία στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων, αποτέλεσαν εκ νέου το βασικό καύσιμο της αγοράς, η οποία πάντως είδε τον συναλλακτικό όγκο να καθηλώνεται εν όψει Δεκαπενταύγουστου.

Παρά την όποια θετική αντίδραση, βέβαια, η Αθήνα εξακολουθεί να χάνει τουλάχιστον -5% από τις αρχές του Αυγούστου, απέχοντας περισσότερο από 7% σε σχέση με τις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων (κλείσιμο 20ης Μαΐου).

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αύξηση κατά 1,08% και διαμορφώθηκε στις 1.398,20 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 15 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.383,31 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.384,64 έως 1.399,97 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 69 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Jumbo κατάφερε να ξεκολλήσει από τα χαμηλά 15 μηνών και ενισχύθηκε κατά περίπου 3%. Η Τράπεζα Πειραιώς, από την πλευρά της, διευρύνθηκε κατά τουλάχιστον 2%, ενώ η ΔΕΗ συνέχισε ανοδικά προς τα 11,5 ευρώ. Θετικά πρόσημα εμφάνισε και η Motor Oil, η οποία ωστόσο έμεινε κάτω των 22 ευρώ.

Απόψε, στο μεταξύ, αναμένεται η καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές για τον ελληνικό δείκτη Standard Greece, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει 10 μετοχές.

Χρηματιστήριο – Motor Oil: Ανακάμπτει από τα χαμηλά 20 μηνών

Κέρδη 1,6% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης κατόρθωσε να κινηθεί προς ανοδικό έδαφος, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +1,62% και τις 1.231 μονάδες, ρίχνοντας σε μονοψήφια επίπεδα την απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε στο +2,30% και τα 3,83 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξήθηκε στο +1,53% και τα 2,019 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο +1,76% και τα 7,51 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο +0,58% και το 1,55 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,16% και 3.404 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ανέκαμψε κατά 2,8% και ξεπέρασε εκ νέου τα 22 ευρώ, μετά τη βουτιά στα χαμηλά 15 μηνών. Oι μετοχές των Titan και ΔΕΗ ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2%, με την πρώτη να ανακτά τα 30 ευρώ και τη δεύτερη να προσεγγίζει τα 11,5 ευρώ. Motor Oil, ΕΥΔΑΠ και Coca – Cola ενισχύθηκαν άνω του 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Autohellas υποχώρησε κατά περίπου 2%, με τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να έπεται στο -0,9%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,93% και 2.220 μονάδες), η μετοχή της Fourlis ξεχώρισε θετικά στο +3,2% και τα 3,8 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Dimand, Πλαστικά Θράκης και Optima Bank έκλεισαν άνω του +2%. Κρι Κρι, ΑΔΜΗΕ και Austriacard αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, πτώση της τάξης του 1% παρουσίασαν οι μετοχές των Ideal, Profile και Intracom.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 97 δισ. ευρώ.

O μεγαλύτερος τζίρος

  • Πειραιώς +2,30% 17,6 εκατ. ευρώ
  • Alpha +0,58% 6,9 εκατ. ευρώ
  • Jumbo +2,86% 6,3 εκατ. ευρώ
  • Εθνική +1,76% 4,9 εκατ. ευρώ
  • ΟΤΕ +0,83% 4,4 εκατ. ευρώ

Η υψηλότερη άνοδος

  • InterTech +4,56% 25 ευρώ
  • Unibios +4,29% 125.139 ευρώ
  • Δομική Κρήτης +4,12% 226.713 ευρώ
  • ΕΛΒΕ +3,77% 2.007 ευρώ
  • Fourlis +3,26% 140.627 ευρώ

Η εντονότερη πτώση

  • Προοδευτική -9,09% 2.000 ευρώ
  • Λεβεντέρης -5,07% 521 ευρώ
  • CNL Capital -2,88% 14.839 ευρώ
  • Ναυπάκτου -2,77% 393 ευρώ
  • Medicon -2,40% 2.014 ευρώ

Δημητρακόπουλος: Το νέο tech… αίμα στο Χρηματιστήριο και ο στόχος για μίνιμουμ ανάπτυξη 30% ετησίως

Συνεχίζει την ανάκαμψη

Την πορεία ανάκαμψης από τα χαμηλά της περασμένης Δευτέρας (1.341 μονάδες) συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.

Βέβαια, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να διανύει μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλής προβλεψιμότητας, με τους άγνωστους «Χ» από το εξωτερικό να ναρκοθετούν τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη πορεία.

Το sell off της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 9 δισ. ευρώ μέσα σε δύο ημέρες, καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη σταθερών -ακόμα και σε μια χρονική περίοδο, όπως ο Αύγουστος, ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μια ράθυμη και χαλαρή επενδυτική συμπεριφορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χάνει τουλάχιστον 5% από τις αρχές του μήνα, γεγονός το οποίο έχει ψαλιδίσει στο +7% τη μέση φετινή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει απολέσει σχεδόν το 50% των -μέχρι προ μερικών εβδομάδων- ικανοποιητικών κερδών του 2024 (έφθαναν έως και το +14%).

Οι διεθνείς αβεβαιότητες αποτελούν τον Νο.1 κίνδυνο για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ελλείψει εγχώριων καταλυτών και εσωτερικής ειδησεογραφίας, είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τις τάσεις των ξένων κεφαλαίων.

Από την άλλη πλευρά, οι έντονες ρευστοποιήσεις έχουν επαναφέρει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, με τους δείκτες πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E και λογιστικής αξίας P/BV να βρίσκονται κάτω του 10x και του 1x σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Έχοντας όλα αυτά κατά μου, οι αναλυτές σπεύδουν να συστήνουν την υιοθέτηση αμυντικών στρατηγικών, προκρίνοντας τη λύση των επιλεκτικών εντολών σε εισηγμένες με σταθερή κερδοφορία, υψηλή μερισματική απόδοση, μεγάλη προβλεψιμότητα και χαμηλή μεταβλητότητα.

«Η διαδεδομένη άποψη ότι το “dip buying θα επικρατήσει ξανά” θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η “κρίση πανικού” που ξεκίνησε στον “παραφουσκωμένο” τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία, δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook, δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται» εξηγεί χαρακτηριστικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Και συνεχίζει: «Οι εχέφρονες Έλληνες επενδυτές καλούνται να επιμείνουν σε διαχρονικά δοκιμασμένες στρατηγικές stock picking με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση, εκμεταλλευόμενοι τα “διαγραμματικώς ανθεκτικά” επίπεδα τιμών και παραμένοντας προσηλωμένοι στις τακτικές διαχείρισης ρίσκου».

Στάσιμες Ευρώπη και Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά την ανάκαμψη από τη μεγάλη βουτιά των 6,4 τρισ. δολαρίων, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 498 μονάδες, μην καταφέρνοντας να συντηρήσει τα πρωινά κέρδη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό χονδρικής και τις λιανικές πωλήσεις, ο Dow Jones χάνει περίπου 150 μονάδων, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί οριακά κατά 0,1%.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η παραίτηση λόγω… ΠΑΣΟΚ και οι αγορές του Νεμπή στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)