Skip to main content

Χρηματιστήριο: Προβάδισμα των αγοραστών με φόντο τις 1.400 μονάδες

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Τα επιλεκτικά στηρίγματα βελτιώνουν την ψυχολογία

Σε θετικό έδαφος κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διευρύνουν το πρωινό προβάδισμα έναντι των πωλητών και να γεφυρώνουν την απόσταση από τις ισχυρές αντιστάσεις των 1.400 μονάδων.

Με τις επιλεκτικές αγοραστικές εντολές να κυριαρχούν και να δίνουν τον τόνο της συνεδρίασης, η ελληνική αγορά συνεχίζει την προσπάθεια ανάκτησης των μεγάλων απωλειών της περασμένη εβδομάδας, όταν χάθηκαν 9 δισ. ευρώ.

Η σταθεροποίηση του περιβάλλοντος στο εξωτερικό, αναμφίβολα, λειτουργεί προς όφελος της Αθήνας, η οποία βλέπει τις στηρίξεις του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών να προσφέρουν μια σχετική ώθηση.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,72% και διαμορφώνεται στις 1.393,22 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.383,31 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.384,64 έως 1.393,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 32 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,4 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Jumbo προσπαθεί να ξεκολλήσει από τα χαμηλά 15 μηνών και ενισχύεται άνω των 22 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα, από την πλευρά της, διευρύνεται κατά περίπου 1,5%, ενώ η Premia συνεχίζει ανοδικά στο +4,5%, μετά τη mega συμφωνία με τη Nordic Leisure.

Απόψε, στο μεταξύ, αναμένεται η καθιερωμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI. Όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές για τον ελληνικό δείκτη Standard Greece, ο οποίος σήμερα περιλαμβάνει 10 μετοχές. 

Χρηματιστήριο – Motor Oil: Ανακάμπτει από τα χαμηλά 20 μηνών

Μικρά κέρδη στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης επιχειρεί να κινηθεί προς θετικό έδαφος, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +0,57% και τις 1.219 μονάδες, απέχοντας -10% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται στο +1,30% και τα 7,476 ευρώ, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +0,45% και το 1,9975 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο +0,29% και τα 3,755 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha υποχωρεί ελαφρώς στο -0,29% και το 1,5365 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,61% και 3.385 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ανακάμπτει κατά 2,5% και ξεπερνά εκ νέου τα 22 ευρώ, μετά τη βουτιά στα χαμηλά 15 μηνών. Cenergy, Coca – Cola, Titan Cement, Viohalco και Motor Oil ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%, ενώ οι μετοχές των ΟΤΕ και Aegean διευρύνονται κατά 0,9%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Autohellas αναδιπλώνονται κατά 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,44% και 2.209 μονάδες), η μετοχή της Κρι Κρι ξεχωρίζει θετικά στο +2,1% και τα 11,6 ευρώ, με τη μετοχή της Fourlis να έπεται στο +1,9% και τα 3,75 ευρώ. Dimand, Optima και Lavipharm κερδίζουν από τουλάχιστον 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Πλαστικά Θράκης οπισθοχωρεί κατά 1,5%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 14 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,6 δισ. ευρώ.  

Δημητρακόπουλος: Το νέο tech… αίμα στο Χρηματιστήριο και ο στόχος για μίνιμουμ ανάπτυξη 30% ετησίως

Το βλέμμα στο εξωτερικό

Μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλής προβλεψιμότητας διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους άγνωστους «Χ» από το εξωτερικό να ναρκοθετούν τη βραχυ-μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία πλέον έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.

Το sell off της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 9 δισ. ευρώ μέσα σε δύο ημέρες, κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη σταθερών, ακόμα και σε μια χρονική περίοδο, όπως ο Αύγουστος, ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μια ράθυμη και χαλαρή επενδυτική συμπεριφορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την προσπάθεια ανάκτησης ενός μέρους των απωλειών, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χάνει -6,4% από τις αρχές του μήνα, γεγονός το οποίο έχει ψαλιδίσει κάτω του 7% τη μέση φετινή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει απολέσει σχεδόν το 50% των -μέχρι προ μερικών εβδομάδων- ικανοποιητικών κερδών του 2024 (έφθαναν έως και το +14%).

Οι διεθνείς αβεβαιότητες, όπως προαναφέρθηκε, αποτελούν τον Νο.1 κίνδυνο για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ελλείψει εγχώριων καταλυτών και εσωτερικής ειδησεογραφίας, είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τις τάσεις των ξένων κεφαλαίων.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έντονες ρευστοποιήσεις έχουν επαναφέρει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, με τους δείκτες πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E και λογιστικής αξίας P/BV να βρίσκονται κάτω του 10x και του 1x σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης.

Έχοντας όλα αυτά κατά μου, οι αναλυτές σπεύδουν να συστήνουν την υιοθέτηση αμυντικών στρατηγικών, προκρίνοντας τη λύση των επιλεκτικών εντολών σε εισηγμένες με σταθερή κερδοφορία, υψηλή μερισματική απόδοση, μεγάλη προβλεψιμότητα και χαμηλή μεταβλητότητα.

«Η διαδεδομένη άποψη ότι το “dip buying θα επικρατήσει ξανά” θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η “κρίση πανικού” που ξεκίνησε στον “παραφουσκωμένο” τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία, δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook, δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται» εξηγεί χαρακτηριστικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts.

Και συνεχίζει: «Οι εχέφρονες Έλληνες επενδυτές καλούνται να επιμείνουν σε διαχρονικά δοκιμασμένες στρατηγικές stock picking με βάση τη θεμελιώδη ανάλυση, εκμεταλλευόμενοι τα “διαγραμματικώς ανθεκτικά” επίπεδα τιμών και παραμένοντας προσηλωμένοι στις τακτικές διαχείρισης ρίσκου».

Στάσιμη η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, μετά την ανάκαμψη από τη μεγάλη βουτιά των 6,4 τρισ. δολαρίων, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι στάσιμος στις 499 μονάδες, μην καταφέρνοντας να συντηρήσει τα πρωινά κέρδη.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η παραίτηση λόγω… ΠΑΣΟΚ και οι αγορές του Νεμπή στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)