Skip to main content

Χρηματιστήριο: Αρνητικές αποδόσεις στα Μεσαία – Οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Με απώλειες άνω του 2% ο δείκτης FTSE MID CAP μέσα στο 2024

Αρνητική είναι η επίδοση για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με το εκτεταμένο sell off της προηγούμενης εβδομάδας να αφήνει σημαντικές… πληγές στη φετινή πορεία του FTSE MID CAP. Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα στο 2024, η μέση απόδοση του δείκτη είναι αρνητική κατά τουλάχιστον -2%, την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης «αντέχει» στο +7%.

Παρά το γεγονός ότι τον δείκτη «κοσμούν» εισηγμένες με εύρωστα οικονομικά μεγέθη, σταθερή μερισματική απόδοση και υψηλές αναπτυξιακές προοπτικές, αυτήν την στιγμή μόλις επτά μετοχές -από το σύνολο των 20- βρίσκονται σε θετικό έδαφος σε σχέση με τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Κέρδη σε μόλις «7»

Ενδεικτικά, στην κορυφή των αποδόσεων φιγουράρει η μετοχή της Optima Bank, η οποία κερδίζει τουλάχιστον 50% και απέχει μόλις 30 εκατ. ευρώ από τον στόχο των 900 εκατ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Η μετοχή της Κρι – Κρι, παράλληλα, αυξάνεται κατά 19% μέσα στο 2024, έχοντας φθάσει πρόσκαιρα έως και το ιστορικό υψηλό των 12 ευρώ/μετοχή.

Από εκεί και πέρα, πέριξ του 10% διαμορφώνονται οι φετινές αποδόσεις των μετοχών σε Intrakat και ΟΛΠ. Η πρώτη έχει πλέον σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 5 ευρώ, τα οποία αποτελούν τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας, ενώ η δεύτερη βρίσκεται σταθερά στις «κορυφές» των τελευταίων 16 ετών, παρά τη διόρθωση κατά 11% από τα ρεκόρ των 28,8 ευρώ.

Profile και Intralot, από την πλευρά τους, αυξάνονται κατά 7,5% και 4,3%, αντίστοιχα, ενώ οριακά κέρδη κάτω του +1% σημειώνει η μετοχή της Lavipharm.

Με απώλειες έως 26%

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν 13 μετοχές με αρνητική απόδοση μέσα στο 2024, με τον ΑΒΑΞ να χάνει -26%, αν και τελευταία προσπαθεί να ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών, βγάζοντας μια ισχυρή αντίδραση (+13%) μετά τα χαμηλά έτους της προηγούμενης εβδομάδας (1,19 ευρώ το χαμηλό της 5ης/8). Ταυτόχρονα, η μετοχή της ΕΧΑΕ υποχωρεί κατά 17%, έχοντας αφήσει στο παρελθόν τα υψηλά των 5,9 ευρώ στα μέσα Φεβρουαρίου (ακολούθησε μια πτώση κατά 26%).

Στο μεταξύ, διψήφιες απώλειες μέσα στο 2024 παρουσιάζουν και οι μετοχές των Dimand – Τεχνική Ολυμπιακή, οι οποίες υποχωρούν κατά 17% και 11%, αντίστοιχα. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Austriacard, Fourlis, Ideal Holdings, Quest Συμμετοχών, Trade Estates, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΑΘ και Intracom Holdings χάνουν από 5% έως και 9%, με την Πλαστικά Θράκης να έπεται στο -4,7%.

Ποιες μετοχές του MID CAP έχουν θετική απόδοση στο 2024

• Optima Bank +50,5%
• Κρι Κρι +19%
• Intrakat +10%
• ΟΛΠ +9,4%
• Profile +7,5%
• Intralot +4,3%
• Lavipharm +0,2%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)