Μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλής προβλεψιμότητας διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους άγνωστους «Χ» από το εξωτερικό να ναρκοθετούν τη βραχυ-μεσοπροθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, η οποία πλέον έχει ως πρωταρχικό στόχο όχι την επαναφορά στις φετινές κορυφές των 1.502 μονάδων (όπως συνέβαινε μεχρι πριν μερικες ημερες), αλλά την ανάκτηση του ψυχολογικού ορίου των 1.400 μονάδων.
Το sell off της προηγούμενης εβδομάδας, όταν ο Γενικός Δείκτης απώλεσε 9 δισ. ευρώ μέσα σε δύο ημέρες, κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την έλλειψη σταθερών, ακόμα και σε μια χρονική περίοδο, όπως ο Αύγουστος, ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μια ράθυμη και χαλαρή επενδυτική συμπεριφορά.
Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την προσπάθεια ανάκτησης ενός μέρους των απωλειών, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να χάνει -6,4% από τις αρχές του μήνα, γεγονός το οποίο έχει ψαλιδίσει κάτω του 7% τη μέση φετινή απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει απολέσει σχεδόν το 50% των -μέχρι προ μερικών εβδομάδων- ικανοποιητικών κερδών του 2024 (έφθαναν έως και το +14%).
Δημητρακόπουλος: Το νέο tech… αίμα στο Χρηματιστήριο και ο στόχος για μίνιμουμ ανάπτυξη 30% ετησίως
Οι διεθνείς αβεβαιότητες, όπως προαναφέρθηκε, αποτελούν τον Νο.1 κίνδυνο για την πορεία της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία ελλείψει εγχώριων καταλυτών και εσωτερικής ειδησεογραφίας, είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τις τάσεις των ξένων κεφαλαίων. Κάτι, φυσικά, που επιτείνεται λόγω και της μεγάλης εξάρτησης από τους αλλοδαπούς επενδυτές.
Κάπως έτσι, οι τεταμένες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και οι νομισματικές αποφάσεις στην Ιαπωνία σπεύδουν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας απ’ ό,τι συνηθίζεται.
Χαμηλές αποτιμήσεις
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι έντονες ρευστοποιήσεις έχουν επαναφέρει τις αποτιμήσεις των εισηγμένων σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, με τους δείκτες πολλαπλασιαστή κερδοφορίας P/E και λογιστικής αξίας P/BV να βρίσκονται κάτω του 10x και του 1x σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, γεννώντας ορισμένες προσοδοφόρες αγοραστικές ευκαιρίες.
Εξάλλου, τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του α’ εξαμήνου καταδεικνύουν ότι η εταιρική κερδοφορία διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς, συντηρώντας την όρεξη των επενδυτών.
Έχοντας όλα αυτά κατά μου, οι αναλυτές σπεύδουν να συστήνουν την υιοθέτηση αμυντικών στρατηγικών, προκρίνοντας τη λύση των επιλεκτικών εντολών σε εισηγμένες με σταθερή κερδοφορία, υψηλή μερισματική απόδοση, μεγάλη προβλεψιμότητα και χαμηλή μεταβλητότητα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, ο επενδυτής αφενός θωρακίζει το χαρτοφυλάκιο σε περίπτωση μιας νέα διολίσθησης, αφετέρου γίνεται συμμέτοχος στα κέρδη σε περίπτωση πιθανής ανάκαμψης.
«Η διαδεδομένη άποψη ότι το “dip buying θα επικρατήσει ξανά” θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η “κρίση πανικού” που ξεκίνησε στον “παραφουσκωμένο” τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία, δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook, δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται» εξηγεί χαρακτηριστικά ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts. Και συνεχίζει: «Οι εχέφρονες Έλληνες επενδυτές καλούνται να επιμείνουν σε διαχρονικά δοκιμασμένες στρατηγικές stock picking με βάση την θεμελιώδη ανάλυση, εκμεταλλευόμενοι τα “διαγραμματικώς ανθεκτικά” επίπεδα τιμών και παραμένοντας προσηλωμένοι στις τακτικές διαχείρισης ρίσκου».
Το ταβάνι (; ) των 1.400 μονάδων
Όσον αγορά την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, η πορεία της τρέχουσας εβδομάδας, εν μέσω της γενικευμένης αβεβαιότητας αλλά και της εκτιμώμενης κάμψης των ημερήσιων συναλλαγών -ένεκα Δεκαπενταύγουστου- είναι πιθανό να χαρακτηρίζεται από μια επιφυλακτική επενδυτική στάση, αναγκάζοντας το Χ.Α. να κινηθεί εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων.
Κάπως έτσι, ως βασική στήριξη για τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη παραμένει ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες), ενώ οι 1.400 μονάδες εξακολουθούν να λειτουργούν ως οι πρώτες ισχυρές αντιστάσεις.
«Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό βαθμό εξάρτησης από τα διεθνή κεφάλαια, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να υπερπηδηθούν τα τεχνικά εμπόδια και να ανακτηθούν οι 1.400 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο νέας υποχώρησης στο βαθμό που επανέλθουν οι μαύροι κύκνοι, καθώς η υψηλή αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί» επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Για τη μεσοπρόθεσμη τάση, πάντως, μια καλύτερη εικόνα ενδεχομένως θα έχουμε μετά την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες και τις καλοκαιρινές διακοπές, υπό την αίρεση φυσικά ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα αρνητική τροπή στο εξωγενές περιβάλλον, το οποίο παραμένει εύθραυστο και ευάλωτο στις προκλήσεις.
Αποδόσεις του Γενικού Δείκτη
- -6,4% στον Αύγουστο
- -4,6% στο 30ήμερο
- -6,1 στο 3μηνo
- -1,2% στο 6μηνο
- +6,9% στο 2024
- +5,0% στο 12μηνο
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η παραίτηση λόγω… ΠΑΣΟΚ και οι αγορές του Νεμπή στον ΟΤΕ
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)