Με άνοδο έκλεισε και στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, συνεχίζοντας την πορεία ανάκαμψης από τη βίαιη διόρθωση της Δευτέρας.
Ο S&P 500 έκλεισε με κέρδη 0,47% στις 5.344,16 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση παρουσίασε οριακές μόνο απώλειες, που σημαίνει ότι κάλυψε σχεδόν όλο το χαμένο έδαφος από τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας. Ο Nasdaq έκλεισε στις 16.745,30 μονάδες με άνοδο 0,5%. Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,1% ή 51 μονάδες για να κλείσει στις 39.497,54 μονάδες.
Η εβδομάδα αυτή αποδείχθηκε η πιο νευρική στη διάρκεια του 2024. Ο Dow Jones βούλιαξε τη Δευτέρα 1.000 μονάδες, ενώ ο S&P 500 απώλεσε 3% στην χειρότερη συνεδρίαση από το 2022. Τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες ότι η Federal Reserve καθυστέρησε να μειώσει τα επιτόκια ενέτειναν τις ρευστοποιήσεις σε συνδυασμό με τις άτακτες πωλήσεις θέσεων carry trade από αντισταθμιστικά ταμεία και άλλους κερδοσκόπους της αγοράς, μετά την απότομη άνοδο του γιέν.
Απομακρύνθηκαν οι ανησυχίες
Ωστόσο, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street ανέκαμψαν δυναμικά, χάρη στα θετικά στοιχεία για τις υπηρεσίες και τις αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, που απομάκρυναν τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 2,3% την Πέμπτη στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από το Νοέμβριο του 2022, ενώ ο Dow σημείωσε άνοδο 683 μονάδων. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,9%.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow παρουσίασε πτώση 0,6% και ο Nasdaq 0,18%. Ο S&P 500 υποχώρησε μόλις 0,04% και μάλιστα προς στη στιγμή στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης πέρασε σε θετικό έδαφος σε εβδομαδιαία βάση.
Στα χαμηλά της Δευτέρας, ο S&P 500 υποχωρούσε περίπου 10% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του. Οι απώλειες του Nasdaq από το πρόσφατο ρεκόρ του ξεπέρασαν το 10%. Ο δείκτης VIX που μετρά τη μεταβλητότητα και αποτυπώνει τις ανησυχίες στην αγορά εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία του κορωνοϊού και την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Ωστόσο, δεν είχαν μόνο οι αγορές μετοχών μία τόσο ασταθή εβδομάδα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κάτω από το 3,7% προς στιγμή, για να επιστρέψει πάνω από το 4% την Πέμπτη.
Αναλυτές βλέπουν τη μεταβλητότητα να συνεχίζεται, την οποία ωστόσο αποδίδουν σε μία σειρά παραγόντων, όπως την άνοδο του γιέν, τα απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα και τις ανησυχίες για τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και στη γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή και όχι στην επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας.