Skip to main content

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια προσέγγισης των 1.400 μονάδων

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ωστόσο, οι απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας παραμένουν μεγάλες

Νέα προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 1.400 μονάδων καταβάλλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές, μετά το χθεσινό πτωτικό… διάλειμμα, να συνεχίζουν την προσπάθεια ανάκαμψης.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις στο ταμπλό, ως απόρροια του πρόσφατου sell off, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, ευνοούν την επαναφορά των αγοραστών στο «τιμόνι» της αγοράς.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αβεβαιότητες διατηρούνται στο επίκεντρο, με τα χρηματιστήρια να παραμένουν μουδιασμένα, ενόσω η τρέχουσα εβδομάδα ετοιμάζεται να φύγει με απώλειες της τάξης του 3%.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια αύξηση κατά 0,74% και διαμορφώνεται στις 1.393,09 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 10,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.382,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.390,67 έως 1.394,19 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής επιχειρεί να πλησιάσει εκ νέου τα 7,5 ευρώ, ενώ οι ΔΕΗ και Πειραιώς ενισχύονται πέριξ του +1,5%. Από τα χαμηλά 15 μηνών ανακάμπτει, ταυτόχρονα, η μετοχή της Jumbo.

Κέρδη άνω του 1% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των αγοραστικών επιλογών, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο +1,28% και τις 1.224 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,67% και τα 3,782 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αυξάνεται στο +1,64% και τα 7,44 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +0,93% και τα 2,01 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha ακολουθεί στο -0,71% και το 1,56 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,81% και 3.391 μονάδες), η μετοχή της Jumbo ανακάμπτει από τα χαμηλά 15 μηνών και επιστρέφει στα 22,4 ευρώ (+1,9%). Κέρδη άνω του 1% εμφανίζουν και οι μετοχές των Cenergy, Helleniq Energy, Viohalco, Aegean, Sarantis, ΔΕΗ, ΔΑΑ. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Autohellas αναρριχώνται τουλάχιστον στο +2%. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΕΥΔΑΠ, αντίθετα, υποχωρούν κατά 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,35% και 2.207 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1,8% και τα 4,48 ευρώ, με τις μετοχές των Optima, Tεχνικής Ολυμπιακής, Κρι Κρι, Intracom και ΑΒΑΞ να διευρύνονται άνω του +1%. Η μετοχή της Ideal, δε, συνεχίζει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 2,2%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Lavipharm και Quest διολισθαίνουν κατά σχεδόν 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 62 μετοχές κινούνται ανοδικά, 10 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,7 δισ. ευρώ. 

Φλόιντ: Ήρθε στην Ελλάδα και… γέμισε το πορτοφόλι του – Οι «τρελές» αποδόσεις που κέρδισε σε μία 4ετία

Απώλειες της τάξης του 3% στην εβδομάδα

Να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ώστε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση μετά το μεγάλο sell off της Δευτέρας, επιχειρεί σήμερα (9/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει ως πρώτο στόχο την προσέγγιση των 1.400 μονάδων.

Το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό επιτρέπει στους αγοραστές να επανέλθουν στο «τιμόνι» της ελληνικής αγοράς, η οποία βέβαια εξακολουθεί να χάνει τουλάχιστον 3% σε επίπεδο εβδομάδας (3,3% πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης).

Οι απώλειες είναι ακόμα μεγαλύτερες σε επίπεδο Αυγούστου, με τη μέχρι στιγμής πτώση του Γενικού Δείκτη να υπολογίζεται σε άνω του 6,5%, κάτι το οποίο έχει «ψαλιδίσει» κάτω του 7% τη συνολική απόδοση μέσα στο 2024.

Είναι σαφές ότι η πρόσφατη βουτιά έχει εκτοξεύσει την ελκυστικότητα πολλών μετοχών, ιδίως της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως «φθηνά» επίπεδα, δεδομένης της σταθερής και εύρωστης κερδοφορίας του α’ εξαμήνου.

Επομένως, δεν αποκλείεται οι τρέχουσες χαμηλές αποτιμήσεις να αποτελέσουν έναν καλό λόγο επιστροφής των αγοραστών, παρά το γεγονός ότι οδεύουμε προς την αργία του Δεκαπενταύγουστου, όπου παραδοσιακά οι ημερήσιοι τζίροι υποχωρούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή αυτήν τη χρονική συγκυρία, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις διαθέσεις των αγορών για την επόμενη ημέρα.

Το ίδιο φυσικά, ισχύει και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί ένα μόνιμο «αγκάθι» στη σταθερότητα και στην προβλεψιμότητα της χρηματιστηριακής πορείας.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η αναπάντεχη μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, κόντρα στις ανησυχίες για επερχόμενη ύφεση στην οικονομία, έχει πρόσκαιρα βελτιώσει το κλίμα, κάτι το οποίο φάνηκε από το πρωί.

Στην Ασία, ο Nikkei 225 έκλεισε με κέρδη 0,8%, ενώ Σεούλ και Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκαν κατά 1,3%. Την ίδια στιγμή, ο Stoxx 600 άνοιξε με μικρή άνοδο κατά 0,3%, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μία ανάσα από τις 500 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου χθες βράδυ ο Dow Jones κέρδισε σχεδόν 700 μονάδες και προσέγγισε τις 39.500 μονάδες, τα προσυμβόλαια δείχνουν ένα οριακά θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ο εγκλωβισμός της Εθνικής, η αντεπίθεση του ΟΤΕ και το -15% της ΕΧΑΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)