Skip to main content

Χρηματιστήριο – Εναλλακτική Αγορά: Η εικόνα μετά την… καταιγίδα – Πώς το sell off επηρέασε τις ισχυρές αποδόσεις του 2024

Alexandros Michailidis / SOOC

Οι απώλειες έφθασαν έως το -8%, κάτι που διεύρυνε στο -10% τη διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά

Μπορεί τα φώτα να πέφτουν κατά κύριο λόγο στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά το παγκόσμιο sell off έχει αφήσει… σημάδι και στην Εναλλακτική Αγορά, η οποία δέχθηκε ένα εξίσου ισχυρό ράπισμα από τους πωλητές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες της ΕΝ.Α. έφθασαν έως το -8% (σήμερα έχουν «μαζέψει» περίπου στο 7%), κάτι που διεύρυνε στο -10% τη διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά του Μαΐου (14.844 μονάδες στις 6/5).

Βέβαια, το μέχρι πρότινος εντυπωσιακό ράλι συνεχίζει να προσφέρει σπουδαίες αποδόσεις σε όσους επενδυτές έχουν εμπιστευτεί τις προοπτικές των εισηγμένων, δεδομένου ότι, παρά την ηχηρή αναδίπλωση, η μέση απόδοση της ΕΝ.Α. εξακολουθεί να ξεπερνά το +45% σε επίπεδο 2024 και το +57% σε επίπεδο 12μήνου.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Ποιες συνεχίζουν να προσφέρουν αποδόσεις έως 41%

Τα ανθεκτικά mezz

Εξετάζοντας τις επιμέρους μετοχές, τώρα, ο επενδυτής βλέπει τις mezz, οι οποίες συνιστούν απότοκο της τιτλοποίησης των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες, να υπαναχωρούν σημαντικά από τα φετινά ρεκόρ, διατηρώντας ωστόσο τις υψηλές επιστροφές από τις αρχές του έτους.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Phoenix Vega, αν και απώλεσε 9% στο διήμερο της γενικευμένης πτώσης, συνεχίζει να μετρά αθροιστικά κέρδη 73% μέσα στο 2024.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Cairo, η οποία προσφέρει μια απόδοση +114%, παρά την πρόσφατη διόρθωση κατά 14%. H Galaxy, ταυτόχρονα, ενισχύεται κατά 35% σε επίπεδο έτους, έχοντας ωστόσο απολέσει περίπου 10% σε σχέση με τα προ sell off επίπεδα.

Τέλος, οι μέτοχοι της Sunrise απολαμβάνουν ετήσιες επιστροφές της τάξης του 53%, αν και μεσολάβησε μια αναδίπλωση άνω του 10%.

Κούτρας: Γιατί η περίοδος… χάριτος έχει παρέλθει (;) – Από το «χρυσό» ράλι σε μια βουτιά 34%

Η εικόνα στην υπόλοιπη ΕΝ.Α.

Εκτός των mezz, τώρα, η μετοχή της Real Consulting υπέστη μια βουτιά κατά 11% στο διήμερο 2 και 5 Αυγούστου. Βέβαια, εξακολουθεί να κερδίζει +36% μέσα στο 2024, απολαμβάνοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 75 εκατ. ευρώ.

Γύρω στο 12% υπολογίζονται, παράλληλα, οι αθροιστικές απώλειες και για τη νεόκοπη Softweb, η οποία πριν μερικές εβδομάδες έκανε ντεμπούτο στην ΕΝ.Α.

Από την άλλη πλευρά, εντελώς ανεπηρέαστη από το sell off έμεινε η μετοχή της Dotsoft, η οποία διατηρείται στα επίπεδα των 12,5 ευρώ, παρουσιάζοντας αποδόσεις άνω του 190% από τις αρχές του έτους.

Foodlink, Euroxx, Vidavo, Doppler, Mediterra, Med και Optron, από την πλευρά τους, δεν είχαν αξιοσημείωτες επιπτώσεις από τα πρόσφατα χρηματιστηριακά γεγονότα, εμφανίζοντας σχεδόν μηδενικές μεταβολές.

Οι αποδόσεις της ΕΝ.Α.

• -6,9% τον Αύγουστο
• -1,3% το 30ήμερο
• -7,1% το 3μηνο
• +1,5% το 6μηνο
• +45% το 2024
• +57% το 12μηνο

Καραβίας: Μια… σταθερά αξίας 7 δισ. ευρώ και το περιθώριο για ράλι +36%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)