Ποια μορφή πρέπει να λάβει πλέον το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο; Πώς θα περιορίσουμε το περιττό ρίσκο και πώς θα θωρακιστούμε έναντι μιας νέας πιθανής πτώσης; Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα, τα οποία αναδύονται για τον Έλληνα επενδυτή, μετά το παγκόσμιο sell off αξίας 6,4 τρισ. δολαρίων.
Και ενώ εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, παράγοντες της αγοράς προτείνουν την υιοθέτηση αμυντικών στρατηγικών ως ένα πρώτο «ανάχωμα» σε ό,τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες, ώστε να κάνουμε ένα όσο το δυνατόν λιγότερο «άστατο» και «κόκκινο» καλοκαίρι.
Είναι σαφές ότι ο κίνδυνος της αβεβαιότητας και της αστάθειας έχει πλέον κυριαρχήσει στα χρηματιστήρια, με τη Λεωφόρο Αθηνών να δέχεται σε εντονότερο βαθμό -συγκριτικά με την Ευρώπη- τα απόνερα του διεθνούς «ξεπουλήματος» (απώλειες 9 δισ. ευρώ). Άλλωστε, πρόκειται για μια αγορά, η οποία διαθέτει έναν πολύ υψηλό βαθμό εξάρτησης από τα διεθνή κεφάλαια.
Κι αυτό, την καθιστά ευάλωτη σε περιόδους μεταβλητότητας, παρά τους ελπιδοφόρους εγχώριους καταλύτες, όπως είναι η υψηλή εταιρική κερδοφορία, τα διαδοχικά επιχειρηματικά deals και οι ελκυστικές αποτιμήσεις.
«Θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος για να υπερπηδηθούν τα τεχνικά εμπόδια, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο νέας υποχώρησης στον βαθμό που επανέλθουν οι μαύροι κύκνοι, καθώς η υψηλή αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί» υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Τζάνας από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, δίνοντας το στίγμα για το τι πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες
Έχοντας όλα αυτά κατά νου, και λαμβάνοντας υπόψη τους παγκόσμιους άγνωστους «Χ», δηλαδή την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία και την αβεβαιότητα για την πορεία των επιτοκίων στην Ιαπωνία, η επενδυτική λογική, όπως επισημαίνουν στη «Ν» διάφοροι αναλυτές, επιτάσσει την ανάγκη υιοθέτησης μιας αμυντικής στρατηγικής ως προς τη γενικότερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.
«Καθώς “όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια”, τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου, ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις – αναπροσαρμογές τιμών» προσθέτει, από την πλευρά του, ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA.
Μετοχές
Αυτό, κατά κύριο λόγο, μεταφράζεται σε μια στροφή προς μετοχές εταιρειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μικρότερη μεταβλητότητα σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη και μεγαλύτερη ικανότητα αυτονόμησης σε περιόδους πτωτικής αναδίπλωσης. Τέτοιες μετοχές διακρίνονται κυρίως για τη λεγόμενη «τριπλή σταθερότητα», η οποία αντανακλάται στις μερισματικές αποδόσεις, στην ετήσια κερδοφορία και στη διοικητική ικανότητα.
Βασιλάκης: Ένας πρώην… billionaire που αδικείται (;) από το Χρηματιστήριο
Ενδεικτικά, ο επενδυτής μπορεί να εντοπίσει μια σειρά από «ασφαλείς» επιλογές στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, αντίστοιχες ευκαιρίες παρατηρούνται και στη μεσαία ή στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου συνυπάρχουν αρκετές εισηγμένες με εύρωστα θεμελιώδη μεγέθη, σταθερή μερισματική πολιτική και ισχυρή διοικητική δομή.
Μια ματιά στον συντελεστή Beta των εισηγμένων, ο οποίος αντικατοπτρίζει το πόσο μεταβάλλεται μία μετοχή σε σχέση με τη διακύμανση του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, μπορεί κάλλιστα να προσφέρει χρήσιμα διδάγματα.
Εφόσον ο σχετικός δείκτης υπολείπεται του 1x, τότε αυτό σημαίνει ότι η μετοχή εκτιμάται ότι θα εμφανίσει μικρότερη μεταβολή σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, κάτι το οποίο αυτομάτως παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και θωρακίζει το χαρτοφυλάκιο του επενδυτή σε περιόδους αναταραχών. Κάτι ιδιαιτέρως πολύτιμο σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως ο ενεργειακός, οι οποίοι -εκτός του γεγονότος ότι παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας- γεννούν διαρκώς «φρέσκιες» επιχειρηματικές ειδήσεις, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια μεγαλύτερη ροπή προς τη βελτίωση των αποτιμήσεων. Το ίδιο, φυσικά, συναντάται και σε άλλους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι εμφανίζουν τις δικές τους επενδυτικές ευκαιρίες.
Εξίσου σημαντικό είναι να επιλέγονται μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση προσελκύουν μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνιστά ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες, καθώς τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες και πιο προστατευμένες έναντι των κερδοσκόπων και των «γρήγορων» πωλήσεων.
Κρατικά Ομόλογα
Εκτός των μετοχών, οι αναλυτές προκρίνουν και την επιλογή των κρατικών ομολόγων, τα οποία παραδοσιακά λειτουργούν ως ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αναταραχής και αβεβαιότητας.
Συγχρόνως, η πρόθεση των κεντρικών τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ να χαλαρώσουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική (δηλαδή να μειώσουν τα υψηλά επιτόκια) ευνοεί περαιτέρω τη στροφή στο δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι οι τιμές τείνουν να ανεβαίνουν σε αντίστοιχες περιόδους.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η προτίμηση θα πρέπει να δίνεται περισσότερο στα μακροπρόθεσμα ομόλογα και λιγότερα στα βραχυπρόθεσμα, τα οποία είναι πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της ύφεσης.
Αμοιβαία Κεφάλαια
Τέλος, αναφορά θα πρέπει να γίνει και στα αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον επενδυτή αφενός να αποκτήσει μια επαγγελματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου του, αφετέρου να αυξήσει σημαντικά τη διασπορά, κάτι ιδιαιτέρως ωφέλιμο ώστε να περιοριστεί επαρκώς το ρίσκο.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι δεδομένο ότι τυχόν νέα υποχώρηση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών δεικτών θα επηρεάσει εύλογα και την πορεία των αμοιβαίων κεφαλαίων -αν και ενδεχομένως με μικρότερο αντίκτυπο, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί.
Ο δεκάλογος της επενδυτικής στρατηγικής
1. Πρώτα απ’ όλα… ψυχραιμία
2. Αναδιάταξη χαρτοφυλακίου με γνώμονα το ρίσκο
3. Διασπορά του κινδύνου
4. Εστίαση σε εταιρείες με χαμηλό Beta
5. Στροφή σε μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις
6. Προτίμηση σε εισηγμένες με σταθερή κερδοφορία
7. Επιβράβευση των εταιρειών με ικανή διοίκηση
8. Αγορά κρατικών ομολόγων μεγάλης διάρκειας
9. Αποφυγή ομολόγων μικρής ωρίμανσης
10. Επιλογή ισορροπημένων Α/Κ
Μίχος: Ο… δήμαρχος που έφτιαξε έναν «πρωταθλητή» και άφησε… παρακαταθήκη μια υπεραξία 1.900%
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)