Με δυναμικό τρόπο συνεχίζεται η τεχνική ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να διατηρούν τη βραχυπρόθεσμη κυριαρχία τους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις 1.400 μονάδες.
Ενόσω το κλίμα στο εξωτερικό ευνοεί την ανοδική αντίδραση, η ελληνική αγορά ήδη βρίσκεται άνω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες), επαναφέροντας τη μακροπρόθεσμη τάση σε θετικό έδαφος.
Ωστόσο, ουδείς πρέπει να ξεχνά ότι οι αβεβαιότητες και οι προκλήσεις παραμένουν στο προσκήνιο, με τον βασικότερο φόβο να έγκειται κυρίως στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής.
Πιο συγκεκριμένα, κατά την τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,66% και διαμορφώνεται στις 1.390,46 μονάδες, κερδίζοντας 22,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.367,78 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες (από 1.375,82 έως 1.392,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 43 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιο προσυμφωνημένο πακέτο.
Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΠΑΠ είναι ο βασικός «πρωταγωνιστής», αναρριχόμενος στο +3% και τα 15,5. Εξαιρετική είναι και η επίδοση της Πειραιώς, η οποία κερδίζει 3%, ενώ το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Jumbo, η οποία ανακάμπτει από τα χαμηλά 14 μηνών.
Χρηματιστήριο – ΟΠΑΠ: «Απάντηση» με την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου 2μήνου
Κέρδη 2% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης διευρύνεται περαιτέρω στο +2,24% και τις 1.208 μονάδες, απέχοντας πλέον 11% από τα υψηλά έτους των 1.354 μονάδων.
Η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +3,22% και τα 3,716 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +1,77% και τα 7,34 ευρώ, η μετοχή της Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε τη δημόσια πρόταση στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, διαπραγματεύεται στο +1,89% και το 1,9665 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +2,24% και το 1,574 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,72% και 3.391 μονάδες), η μετοχή της Aegean απογειώνεται στο +5,4% και τα 10,9 ευρώ, ξεκολλώντας από τις κρίσιμες στηρίξεις. Κατά 3,2% ενισχύεται, επίσης, η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ οι μετοχές των Ελλάκτωρ, Jumbo και Cenergy σκαρφαλώνουν άνω του 3%. Από εκεί και πέρα, κέρδη πέριξ του 2% παρουσιάζουν οι μετοχές των Autohellas, Helleniq Energy, Lamda, Viohalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Οι μετοχες των Motor Oil, ΔΑΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τitan και Metlen ακολουθούν στην περιοχή του +1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΤΕ υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,6%, αποτιμώντας τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου. Σε παρόμοια πορεία βρίσκεται και η Coca – Cola, η οποία χάνει 0,4% μετά τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,30% και 2.186 μονάδες), η μετοχή της Ideal εκτοξεύεται στο +5,5% και τα 5,7 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Astir. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Lavipharm, Profile, ΑΒΑΞ, ΕΧΑΕ και Intracom διευρύνονται άνω του 3%, με τις μετοχές των Optima, ΟΛΠ, Intralot, AΔΜΗΕ, Quest και Fourlis να έπονται κατά τουλάχιστον 2%. Αντίθετα, η μετοχή της Intrakat περιορίζεται κατά 1,1%, παραμένοντας κάτω των 5 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 88 μετοχές κινούνται ανοδικά, 16 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ οκτώ μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 96,6 δισ. ευρώ.
Αντίδρασης… συνέχεια
Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα στο εξωτερικό να ευνοεί την παραμονή των αγοραστών στο «τιμόνι» της βραχυπρόθεσμης κίνησης για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Το χθεσινό +1,98% αποτέλεσε βάλσαμο στις πρόσφατες πληγές της ελληνικής αγοράς, η οποία είδε μέσα σε δύο συνεδριάσεις να χάνει 9 δισ. ευρώ και να πραγματοποιεί βουτιά από τις 1.474 μονάδες στις 1.341 μονάδες.
Σήμερα, λοιπόν, ο Γενικός Δείκτης θέλει να δώσει συνέχεια στην αντίδραση, έχοντας ως πρώτο στόχο την ανάκτηση των 1.375 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια η αγορά έχει ως συμμάχους αρκετές εισηγμένες της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, οι οποίες -μετά την πρόσφατη βουτιά- διαπραγματεύονται σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα, ευνοώντας τις αγοραστικές εντολές.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα και γι’ αυτό τον λόγο παρατηρείται μια στροφή προς τις πιο αμυντικές επενδυτικές επιλογές, δηλαδή σε μετοχές με σταθερά μερίσματα, σταθερή διοίκηση και σταθερή κερδοφορία.
Βασιλάκης: Ένας πρώην… billionaire που αδικείται (;) από το Χρηματιστήριο
Το βλέμμα σε Μ. Ανατολή και ΗΠΑ
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι κάτι παραπάνω από τεταμένη, γεγονός το οποίο έχει θέσει τον πλανήτη σε ύψιστο συναγερμό για το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου. Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αγορές.
Ταυτόχρονα, τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν το σενάριο της «ανώμαλης προσγείωσης», με το ΑΕΠ να οδεύει προς μιας περίοδο ύφεσης -άγνωστης διάρκειας και έντασης.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όλοι προσβλέπουν σε μια πιθανή παρέμβαση εκ μέρους της Fed, μέσω της δραστικής μείωσης των επιτοκίων, προκειμένου να υπάρξει άμεση άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.
Στο μέτωπο της Ασίας, τώρα, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση επιτοκίων, εφόσον συνεχιστεί η αστάθεια στις αγορές, κάτι το οποίο έτυχε θερμής αποδοχής από τους επενδυτές.
Κέρδη άνω του 1% στην Ευρώπη
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα διεθνή χρηματιστήρια ανακάμπτουν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τον Nikkei στο Τόκιο να κλείνει στο +1,1% και να επιστρέφει στις 35.000 μονάδες.
Σε θετικό πρόσημο επιστρέφουν και οι μετοχές στην Ευρώπη, με τον Stoxx 600 να αυξάνεται στο +1,3% και τις 494 μονάδες, ξεκολλώντας από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών.
Τέλος, τα προσυμβόλαια στη Wall Street δείχνουν περαιτέρω άνοδο των αμερικανικών δεικτών, με τον Dow Jones να αναμένεται να ανοίξει με κέρδη της τάξης των 300 μονάδων.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)