Σε θετικό έδαφος συνεχίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να παραμένουν σταθερά στο «τιμόνι», σε μια πρώτη αντίδραση μετά το διήμερο sell off των 9 δισ. ευρώ.
Βέβαια, τα ισχυρά κέρδη των πρώτων λεπτών, τα οποία έφθασαν έως το +3%, έχουν πλέον περιοριστεί στο ήμισυ, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί την αντίστοιχη τάση και των ξένων χρηματιστηρίων.
Ας σημειωθεί ότι ενώ ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +10%, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη δυσκολεύεται να διατηρήσει τα αρχικά θετικά πρόσημα, ενώ ταυτόχρονα τα futures του Dow Jones δείχνουν μια άνοδο 100 μονάδων έναντι 300 μονάδων προηγουμένως.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι ότι οι αγορές παρουσιάζουν σημάδια… ζωής, βάζοντας «φρένο» στην ακατάσχετη αιμορραγία των προηγούμενων ημερών, η οποία στοίχισε 6,4 τρισ. δολάρια σε όλο τον κόσμο.
Από τις χαμένες ψευδαισθήσεις στον φόβο: Πώς κάηκαν 6,4 τρισ. δολάρια στις αγορές
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,44% και διαμορφώνεται στις 1.360,49 μονάδες, κερδίζοντας 19 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.341,23 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 27 μονάδες (από 1.356,01 έως 1.383,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 66 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 δισ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς και οι τέσσερις ανακάμπτουν κατά τουλάχιστον 1% μετά τις ισχυρές πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης. Mytilineos – ΟΠΑΠ – ΟΤΕ – Motor Oil βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά, σκαρφαλώνοντας έως +4%.
Κέρδη 1% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνεται στο +1,25% και τις 1.174 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών της Δευτέρας, οι οποίες ήταν οι χειρότερες από τον Μάρτιο του 2023 (-7,5%). Ωστόσο, νωρίτερα είχε φθάσει έως το +4%.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +1,47% και τα 3,529 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +1,52% και το 1,535 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής ακολουθεί στο +1,34% και τα 7,27 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +1,06% και το 1,9085 ευρώ.
Χρηματιστήριο: Ποια μετοχή «βγάζει» την καλύτερη αντίδραση – Ανακάμπτει κοντά στο +5%
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,58% και 3.312 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ σκαρφαλώνει στο +4% και τα 14,6 ευρώ, παίρνοντας πίσω σημαντικό μέρος της χθεσινής κάμψης. Άνοδο άνω του 3% εμφανίζουν και οι μετοχές των Metlen – Motor Oil – Autohellas, οι οποίες κερδίζουν 3,3,%, 3,4% και 3,7%, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Helleniq Energy, Aegean, ΔΕΗ (σήμερα δημοσιεύει τα μεγέθη του α’ εξαμήνου), ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΠΑΠ αυξάνονται πέριξ του +2%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+1,08% και 2.126 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +5% και το 1,28 ευρώ, με τις μετοχές των Κρι – Κρι, Intracom και Πλαστικά Θράκης να έπονται στο +3%. Optima, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Profile ενισχύονται από 1% έως 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Dimand περιορίζεται ελαφρώς κατά 0,9%, μην συμμετέχοντας στην ανοδική κίνηση.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 89 μετοχές κινούνται θετικά, 19 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 94,5 δισ. ευρώ.
Χρηματιστήριο – Blue Chips: Χάθηκαν 9 δισ. ευρώ σε δύο ημέρες – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο
Αντίδραση μετά τη «σφαγή»
Μια πρώτη αντίδραση στη «σφαγή» των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, οι οποίες οδήγησαν σε μια αθροιστική απώλεια της τάξης των 9 δισ. ευρώ (-9% σε ποσοστιαία βάση), αναζητά σήμερα (6/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις της Παρασκευής (2/8) και κυρίως της Δευτέρας (5/8), οι οποίες επέφεραν το χειρότερο διήμερο της τελευταίας 4ετίας (από την εποχή της πανδημίας) έχουν πλήρως ανατρέψει τη μέχρι πρότινος καλή εικόνα της αγοράς.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες), κάτι που σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον καθοδική, με τις όποιες στηρίξεις να έχουν πάρει… περίπατο.
Την ίδια στιγμή, αρκετές εισηγμένες βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να απέχουν παρασάγγας από τα πρόσφατα ιστορικά ή πολυετή υψηλά, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν εξαιρετικά και απολύτως υγιή.
Κάπως έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μια απόδοση της τάξης μόλις του +4% μέσα στο 2024, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η αντίστοιχη απόδοση ξεπερνούσε το απολύτως ικανοποιητικό +13%.
Το βασικό στοίχημα της αγοράς είναι, τώρα, να υπάρξει μια σταδιακή ανάκτηση των μεγάλων απωλειών, με πρώτο σταθμό τις 1.350 μονάδες και δεύτερο σταθμό τις 1.375 μονάδες.
Μίχος: Ο… δήμαρχος που έφτιαξε έναν «πρωταθλητή» και άφησε… παρακαταθήκη μια υπεραξία 1.900%
Σίγουρα, οι χαμηλές αποτιμήσεις, τα ελκυστικά σημεία εισόδου και η εύλογη αντίδραση των αγοραστών μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτό τον στόχο, βελτιώνοντας εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Από την άλλη πλευρά, ουδείς γνωρίζει αν η διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις έχει εξαντληθεί. Εξάλλου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εύθραυστη, με την αβεβαιότητα να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία τελεί υπό τον κίνδυνο μιας ανώμαλης προσγείωσης, δηλαδή μιας επερχόμενης ύφεσης, με τη Federal Reserve να καλείται σε άμεση δράση, προκειμένου να ανακόψει τη ζημιογόνα επίπτωση των υψηλών επιτοκίων.
Χάνει το momentum η Ευρώπη
Σήμερα, σε κάθε περίπτωση, τα διεθνή χρηματιστήρια επιχειρούν μια θετική αντίδραση, ανακτώντας ένα μέρος των ιστορικών απωλειών, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν μόνο με την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ στην περίπτωση της Ασίας φέρνουν στο μυαλό μνήμες από το 1987. .
Το ανοδικό κλίμα διαφάνηκε από νωρίς το πρωί, όταν ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, μετά το χθεσινό -12%, εκτοξεύθηκε στο +10%. Στην Ευρώπη, παρά τα αρχικά κέρδη, αυτήν την στιγμή ο Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος, ενώ άνοιγμα στις +100 μονάδες προμηνύουν τα futures του Dow Jones στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)