Skip to main content

Χρηματιστήριο: Κέρδη έως +3% μετά τη διήμερη «σφαγή»

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ανοδική αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη

Στο προσκήνιο επιστρέφουν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης μετά το βαρύ διήμερο sell off, το οποίο οδήγησε σε βουτιά άνω του 9% και απώλειες της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Το σκηνικό ανάκαμψης διαφάνηκε από το πρωί, όταν ο Nikkei στο Τόκιο ενισχύθηκε κατά 10%, ενώ και οι μετοχές στην Ευρώπη κινούνται σε θετικό έδαφος, με τον Stoxx 600 να κερδίζει περίπου 1%. Άλμα 300 μονάδων ετοιμάζεται να κάνει, επίσης, ο Dow Jones στη Wall Street.

Η Αθήνα, σε πρώτη φάση, επιχειρεί να σταθεροποιηθεί άνω των 1.350 μονάδων, με την ανάκτηση των 1.375 μονάδων, οι οποίες συνιστούν τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, να αποτελεί το βασικό στοίχημα.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τις διαθέσεις των επενδυτών ή πώς ακριβώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και στη αμερικανική οικονομία -δύο από τις βασικότερες εστίες αβεβαιότητας.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή αύξηση κατά 2,75% και διαμορφώνεται στις 1.378,05 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 37 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.341,23 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 27 μονάδες (από 1.356,01 έως 1.383,60 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ανακάμπτουν κατά έως 5% μετά τις ισχυρές πιέσεις της χθεσινής συνεδρίασης. Mytilineos – ΟΠΑΠ – Motor Oil βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά.

Από τις χαμένες ψευδαισθήσεις στον φόβο: Πώς κάηκαν 6,4 τρισ. δολάρια στις αγορές

Άλμα 4% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνεται σημαντικά στο +4,11% και τις 1.207 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών της Δευτέρας, οι οποίες ήταν οι χειρότερες από τον Μάρτιο του 2023 (-7,5%).

Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +4,77% και τα 3,644 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +3,54% και το 1,5655 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής διαπραγματεύεται στο +3,99% και τα 7,46 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο +3,57% και το 1,956 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,25% και 3.366 μονάδες), η μετοχή της Aegean σκαρφαλώνει στο +4,5% και τα 10,5 ευρώ, ανακτώντας ένα μέρος των πρόσφατων απωλειών. Κέρδη άνω του 3% εμφανίζουν και οι μετοχές των Helleniq Energy, Metlen, Viohalco, ΔΑΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ (σήμερα δημοσιεύει τα μεγέθη του α’ εξαμήνου), Sarantis, Lamda, Jumbo, Cenergy και Autohellas αυξάνονται κατά τουλάχιστον 2%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,82% και 2.163 μονάδες), η μετοχή της ΑΒΑΞ ξεχωρίζει θετικά στο +7,3% και το 1,3 ευρώ, με τη μετοχή της Intracom να έπεται στο +4,8% και τα 3,05 ευρώ. Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Κρι – Κρι, Intralot, Profile και Fourlis ενισχύονται από 2% έως 3%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Dimand περιορίζεται ελαφρώς κατά 0,2%, μην συμμετέχοντας στην ανοδική κίνηση.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 85 μετοχές κινούνται θετικά, οκτώ μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 95,7 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Χάθηκαν 9 δισ. ευρώ σε δύο ημέρες – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Αντίδραση μετά τη «σφαγή»

Μια πρώτη αντίδραση στη «σφαγή» των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, οι οποίες οδήγησαν σε μια αθροιστική απώλεια της τάξης των 9 δισ. ευρώ (-9% σε ποσοστιαία βάση), αναζητά σήμερα (6/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι εκτεταμένες ρευστοποιήσεις της Παρασκευής (2/8) και κυρίως της Δευτέρας (5/8), οι οποίες επέφεραν το χειρότερο διήμερο της τελευταίας 4ετίας (από την εποχή της πανδημίας) έχουν πλήρως ανατρέψει τη μέχρι πρότινος καλή εικόνα της αγοράς.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες), κάτι που σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον καθοδική, με τις όποιες στηρίξεις να έχουν πάρει… περίπατο.

Την ίδια στιγμή, αρκετές εισηγμένες βλέπουν τις αποτιμήσεις τους να απέχουν παρασάγγας από τα πρόσφατα ιστορικά ή πολυετή υψηλά, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν εξαιρετικά και απολύτως υγιή.

Κάπως έτσι, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μια απόδοση της τάξης μόλις του +4% μέσα στο 2024, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η αντίστοιχη απόδοση ξεπερνούσε το απολύτως ικανοποιητικό +13%.

Το βασικό στοίχημα της αγοράς είναι, τώρα, να υπάρξει μια σταδιακή ανάκτηση των μεγάλων απωλειών, με πρώτο σταθμό τις 1.350 μονάδες και δεύτερο σταθμό τις 1.375 μονάδες.

Μίχος: Ο… δήμαρχος που έφτιαξε έναν «πρωταθλητή» και άφησε… παρακαταθήκη μια υπεραξία 1.900%

Σίγουρα, οι χαμηλές αποτιμήσεις, τα ελκυστικά σημεία εισόδου και η εύλογη αντίδραση των αγοραστών μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτό τον στόχο, βελτιώνοντας εν μέρει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς γνωρίζει αν η διάθεση των επενδυτών για ρευστοποιήσεις έχει εξαντληθεί. Εξάλλου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή παραμένει εύθραυστη, με την αβεβαιότητα να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία τελεί υπό τον κίνδυνο μιας ανώμαλης προσγείωσης, δηλαδή μιας επερχόμενης ύφεσης, με τη Federal Reserve να καλείται σε άμεση δράση, προκειμένου να ανακόψει τη ζημιογόνα επίπτωση των υψηλών επιτοκίων.

Θετική κίνηση σε Ασία, Ευρώπη

Σήμερα, σε κάθε περίπτωση, τα διεθνή χρηματιστήρια ετοιμάζονται για μια θετική αντίδραση, ανακτώντας ένα μέρος των ιστορικών απωλειών, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν μόνο με την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ στην περίπτωση της Ασίας φέρνουν στο μυαλό μνήμες από το 1987. .

Το ανοδικό κλίμα διαφάνηκε από νωρίς το πρωί, όταν ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, μετά το χθεσινό -12%, εκτοξεύθηκε στο +10%. Κέρδη της τάξης του 1% σημειώνουν στο ξεκίνημα και οι μετοχές στην Ευρώπη, ενώ άνοιγμα στις +300 μονάδες προμηνύουν τα futures του Dow Jones στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Ένας λιγότερος… δισεκατομμυριούχος και το «mind the gap» στις τράπεζες

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)