Skip to main content

Χρηματιστήριο – Blue Chips: Χάθηκαν 9 δισ. ευρώ σε δύο ημέρες – Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο

Alexandros Michailidis / SOOC

Ποιες εισηγμένες «δάγκωσε» περισσότερο το διήμερο sell off

Βαθύ τραύμα έχει αφήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το εν εξελίξει παγκόσμιο sell off, το οποίο έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αιμορραγία στις αγορές μετοχών από την εποχή της πανδημίας.

Ο Γενικός Δείκτης, αδυνατώντας να αντιδράσει στις εξωγενείς πιέσεις, έχει παραδοθεί αμαχητί στους πωλητές, με τις σωρευτικές απώλειες να φθάνουν στο 9%, παρουσιάζοντας το χειρότερο διήμερο από τον Μάρτιο του 2020.

Οι πωλητές, όπως είναι λογικό, έχουν εστιάσει κυρίως στα blue chips, η καθίζηση των οποίων υπολογίζεται σε σχεδόν διψήφια επίπεδα.

Μια ματιά στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, αρκεί για να καταστεί πλήρως αντιληπτή η ζημιά των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, οι οποίες έχουν στερήσει από την ελληνική αγορά ένα ποσό της τάξης των 9 δισ. ευρώ σε όρους αποτιμήσεων.

Βουτιά 11% στις τράπεζες

Στις τράπεζες, για παράδειγμα, η μετοχή της Πειραιώς απώλεσε τουλάχιστον 13% στο επίμαχο χρονικό διάστημα, βλέποντας πλέον από μια απόσταση -17% το φετινό υψηλό των 4 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με την Eurobank να χάνει 11,3%, την Alpha Bank 10,6% και την Εθνική 10,1%.

Συνολικά, ο κλαδικός δείκτης παρουσίασε πτώση 11,26% την Παρασκευή (2/8) και τη Δευτέρα (5/8).

Οι μετοχές που πιέστηκαν

Στα υπόλοιπα blue chips, στην κορυφή των ρευστοποιήσεων συναντούμε τη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία στο διήμερο διολίσθησε άνω του 12%, πέφτοντας από τα 2,05 ευρώ στο 1,80 ευρώ.

Η Viohalco ακολούθησε με αθροιστική κάμψη 11%, όσο δηλαδή διαμορφώθηκε η πτώση και για τις μετοχές των Motor Oil – Aegean Airlines, oι οποίες έχουν καθηλωθεί κοντά στα 20 και 10 ευρώ, αντίστοιχα.

Ημέρα… καταστροφής για τις μετοχές – Σε χαμηλά 6μηνου η Ευρώπη, νέα καθίζηση στη Wall

Η μετοχή της Metlen (πρώην Mytilineos), η οποία μέσα στο 2024 βρέθηκε έως τα ιστορικά υψηλά των 39 ευρώ, έχει πλέον οπισθοχωρήσει στα 32 ευρώ (-10,8% στο τελευταίο διήμερο), ενώ λίγο άνω του 10% καθορίστηκε η συνολική καθίζηση για τις μετοχές των ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Autohellas κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων.

Πέραν της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης, αρκετά υψηλές πιέσεις παρατηρήθηκαν και στη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση, με τον επίμαχο δείκτη να οπισθοχωρεί κατά 8,60% στο διήμερο, καθώς μόνο χθες οι απώλειες για τις μετοχές των Profile, ΑΒΑΞ, Lavipharm και Intracom ξεπέρασαν το 8%.

Τα blue chips που επηρεάστηκαν περισσότερο από το διήμερο sell off

• Πειραιώς -13,4%
• Ελλακτωρ -12,2%
• Εurobank -11,3%
• Viohalco -11,3%
• Motor Oil -11,1%
• Αegean -11,0%
• Μetlen -10,8%
• ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ -10,7%
• Alpha Bank -10,6%
• Autohellas -10,1%
• Εθνική -10,1%

Αθανασίου: Ο manager που οδηγεί τη Lamda σε υψηλά 3ετίας και δίνει αξία +35% στους μετόχους

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)