Νέο κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει και σήμερα (5/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το παγκόσμιο sell off να «πνίγει» την ελληνική αγορά και τους επενδυτές να ξεφορτώνονται άρον – άρον τις μετοχές τους.
Ο κίνδυνος μιας πιθανής ύφεσης στη Νο.1 οικονομία του πλανήτη, δηλαδή την αμερικανική, έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ έντονων πιέσεων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στο ήδη τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βουλιάζει αυτήν την ώρα προς τις 480 μονάδες, ενώ νωρίτερα ο ιαπωνικός Nikkei κατρακύλησε κατά 12%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987. Πτώση 600 μονάδων δείχνουν και τα προσυμβόλαια του Dow Jones στη Wall Street.
Κι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη μεγάλη βουτιά της Παρασκευής, όταν και ξεκίνησε να ξετυλίγεται το κουβάρι του έντονων ρευστοποιήσεων από την Αμερική έως την Ευρώπη και την Ασία.
Αιμορραγία 5% στην Αθήνα
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, τα όποια αναχώματα στη Λεωφόρο Αθηνών είναι αδύνατο να συγκρατήσουν τις εισαγόμενες ανησυχίες, με αποτέλεσμα να «σπάνε» οι βασικές στηρίξεις των 1.400 μονάδων και η αγορά να υποχωρεί κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες).
Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίζεται στο -5,08% και διαμορφώνεται στις 1.359,28 μονάδες, χάνοντας 71 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.430 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 74 μονάδες (από 1.354,20 έως 1.428,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες τίθενται εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις μετοχές των Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank να χάνουν από 6% έως 7%. Από κοντά ακολουθούν και τα υπόλοιπα blue chips, καθώς οι Mytilineos – ΟΠΑΠ – ΟΤΕ υποχωρούν κατά 5%.
Βουτιά στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς διολισθαίνει στο -6,84% και τις 1.168,87 μονάδες, απέχοντας πλέον 13% από τις φετινές κορυφές των 1.354 μονάδων.
Η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -7,18% και το 1,90 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αναδιπλώνεται στο -6,85% και το 1,5155 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο -6,74% και τα 3,571 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής συρρικνώνεται στο -6,25% και τα 7,20 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-5,46% και 3.298 μονάδες), η μετοχή της Aegean κατρακυλά στο -9,2% και τα 10 ευρώ, ενώ απώλειες άνω του 6% εμφανίζουν και οι μετοχές των Autohellas, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Την ίδια στιγμή, μεταξύ 4% και 6% χάνουν οι μετοχές των Cenergy, Helleniq Energy, Jumbo, Lamda, Metlen, Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-6,20% και 2.105 μονάδες), η μετοχή της Lavipharm βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο -1,5% και το 0,767 ευρώ, με τις μετοχές των Optima, Intralot, Intracom, ΑΒΑΞ, Profile και Ideal να έπονται με κάμψη άνω του 5%. Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Κρι Κρι, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Quest, Intrakat και Fourlis ακολουθούν στο -3% έως -4%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 89 μετοχές σημειώνουν πτώση, μόλις δύο μετοχές κινούνται ανοδικά, ενώ τρεις μετοχές είναι αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 94,9 δισ. ευρώ.
Πλήρης ανατροπή των δεδομένων
Σε μια περίοδο αγρανάπαυσης, ράθυμου κλίματος και χαμηλών συναλλαγών θα εισερχόταν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές εφεξής θα άρχιζαν να επιλέγουν την παραλία από το… γραφείο και τον υπολογιστή. Κάτι, βέβαια, το οποίο δεν θα προξενούσε την παραμικρή έκπληξη, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι ένας παραδοσιακά νωθρός μήνας, με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όμως, το αόρατο χέρι των αγορών φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη, όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες, με τα απόνερα του παγκόσμιου sell – off να φθάνουν έως τις ακτές της Λεωφόρου Αθηνών, σημαίνοντας συναγερμό στα επενδυτικά desks και θέτοντας εν αμφιβόλω όλες τις βασικές στηρίξεις.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος φάνταζε πιο πιθανή η σύγκλιση με τα φετινά υψηλά των 1.500 μονάδων. Ωστόσο, η σημερινή εικόνα είναι αμείλικτη, καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (1.375 μονάδες), ανατρέποντας την ανοδική μακροπρόθεση τάση.
Ο κίνδυνος μελλοντικής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, τα νωθρά εταιρικά μεγέθη του τεχνολογικού κλάδου, καθώς και η παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, όπου το σενάριο ενός ανοιχτού και ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Χαμάς – Χεζμπολάχ αποκτά ολοένα και περισσότερες πιθανότητες, συνιστούν αυτήν την στιγμή τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών.
«Η αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και η απειλή επιδείνωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε αυξημένη νευρικότητα» σπεύδει να παρατηρήσει ο αναλυτής Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη.
Ωστόσο, απαιτείται ψυχραιμία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, με εξαίρεση το εξωγενές περιβάλλον, όλοι οι υπόλοιποι καταλύτες, οι οποίοι μέχρι πρότινος στήριζαν μια πιθανολογούμενη πορεία προς τις φετινές κορυφές των 1.500 μονάδων, παραμένουν σε ισχύ.
Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι έχει προηγηθεί μια μακρά περίοδος σταθερά ανοδικής κίνησης, η οποία έχει δώσει μεγάλα κέρδη στους επενδυτές, με αποτέλεσμα η τρέχουσα συγκυρία να ευνοεί σημαντικά την κατοχύρωση των κεκτημένων.
Αθανασίου: Ο manager που οδηγεί τη Lamda σε υψηλά 3ετίας και δίνει αξία +35% στους μετόχους
Συνθήκες… πανδημίας στις αγορές
Στο εξωτερικό, όπως προαναφέρθηκε, οι συνθήκες θυμίζουν ημέρες… πανδημίας, καθώς μετά το sell off της Παρασκευής, η εκκίνησης της εβδομάδας είναι απογοητευτική.
Η αρχή έγινε στην Ασία, όπου ο ιαπωνικός Nikkei κατρακύλησε κατά 12,4%, στη χειρότερη συνεδρίαση από το 1987, ενώ ταυτόχρονα ο Kospi στη Νότια Κορέα βούλιαξε κατά 8,7%.
Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να πέφτει στο -2,3% και τις 486 μονάδες. DAX στη Φρανκφούρτη, FTSE 100 στο Λονδίνο και FTSE MIB στο Μιλάνο διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 2%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Nasdaq να έχει ήδη βρεθεί σε διορθωτικό έδαφος, ο Dow Jones ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη συνεδρίαση με πτώση άνω των 600 μονάδων. Κατά 2,5% μειώνονται και τα προσυμβόλαια του S&P 500.
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η καθίζηση της Jumbo, η D-DAY για ΟΤΕ & ΔΕΗ και το ράλι στη Unibios
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)