Σε μια περίοδο αγρανάπαυσης, ράθυμου κλίματος και χαμηλών συναλλαγών θα εισερχόταν, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ολοένα και περισσότεροι διαχειριστές εφεξής θα άρχιζαν να επιλέγουν την παραλία από το… γραφείο και τον υπολογιστή. Κάτι, βέβαια, το οποίο δεν θα προξενούσε την παραμικρή έκπληξη, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι ένας παραδοσιακά νωθρός μήνας, με μειωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όμως, το αόρατο χέρι των αγορών φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη, όπως αποδείχθηκε και στις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τα απόνερα του παγκόσμιου sell – off να φθάνουν έως τις ακτές της Λεωφόρου Αθηνών, σημαίνοντας συναγερμό στα επενδυτικά desks και θέτοντας εκ νέου στο προσκήνιο τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος φάνταζε πιο πιθανή η σύγκλιση με τα φετινά υψηλά των 1.500 μονάδων.
Μετά την πρόσφατη απώλεια των 1.348 μονάδων, η υπεράσπιση των 1.400 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αποτελώντας το βασικό ανάχωμα στις εξωγενείς προκλήσεις, οι οποίες έχουν βαλθεί να ανατρέψουν την παραδοσιακή ραστώνη του καλοκαιριού. Μια ενδεχόμενη απώλεια αυτών των στηριγμάτων, προλειαίνει το έδαφος για την περαιτέρω διολίσθηση προς τον μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.376 μονάδες). Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μακροπρόθεσμη τάση.
Αθανασίου: Ο manager που οδηγεί τη Lamda σε υψηλά 3ετίας και δίνει αξία +35% στους μετόχους
Ο κίνδυνος μελλοντικής ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, τα νωθρά εταιρικά μεγέθη του τεχνολογικού κλάδου, καθώς και η παρατεταμένη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, όπου το σενάριο ενός ανοιχτού και ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Χαμάς – Χεζμπολάχ αποκτά ολοένα και περισσότερες πιθανότητες, συνιστούν αυτήν την στιγμή τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών.
«Η αβεβαιότητα του διεθνούς περιβάλλοντος και η απειλή επιδείνωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε αυξημένη νευρικότητα» σπεύδει να παρατηρήσει ο αναλυτής Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος δεν κρύβει την ανησυχία του για την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη.
«Χώρος» για… σκέψη
Ωστόσο, απαιτείται ψυχραιμία, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, με εξαίρεση το εξωγενές περιβάλλον, όλοι οι υπόλοιποι καταλύτες, οι οποίες μέχρι πρότινος στήριζαν μια πιθανολογούμενη πορεία προς τις φετινές κορυφές των 1.500 μονάδων, παραμένουν σε ισχύ. Την ίδια στιγμή, παρά την καθίζηση της Παρασκευής, όπου ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 16 μηνών, τα σωρευτικά κέρδη του 2024 εξακολουθούν να βρίσκονται σε διψήφια επίπεδα (>10%).
Παράλληλα, το γεγονός ότι η αγορά εισέρχεται σε μια χρονική περίοδο διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων, η οποία πιθανώς θα χαρακτηρίζεται από απουσία «καυσίμων» και καταλυτών -δεδομένου ότι οι περισσότερες ουσιαστικές εταιρικές ειδήσεις έχουν «παγώσει» τουλάχιστον έως τα τέλη Αυγούστου / αρχές Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται η επανεργοποίηση των επενδυτών- δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό. Κι αυτό, διότι δίνει στους traders τον κατάλληλο… χώρο για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Έχοντας αυτά κατά νου, είναι αρκετά ρεαλιστικό να προβλέψουμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα προσπαθήσει μέσα στις επόμενες ημέρες να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα, να επιδοθεί σε κινήσεις χαμηλού ρίσκου, να κινηθεί εντός ενός στενού εύρους διακυμάνσεων και, φυσικά, να αποφύγει το περιττό ρίσκο. Αυτό, βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δοκιμασίας των 1.400 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το βασικό «οχυρό» της αγοράς., σε περίπτωση νέα καθοδικής κίνησης των διεθνών χρηματιστηρίων.
«Τα νέα που ανακοινώνουν οι ελληνικές εισηγμένες παραμένουν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά, αλλά όσο ο στόχος των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν επιτυγχάνεται, όλο και περισσότεροι αγοραστές θα θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να “πάνε ταμείο” μετά το εντυπωσιακό bull market της Λεωφόρου Αθηνών» σχολιάζει ο αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, ο οποίος είναι πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).
Πολλά, φυσικά, θα εξαρτηθούν από την πορεία των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες -με όχημα τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη του α’ εξαμήνου- αποτελούν τον σηματωρό της ελληνικής αγοράς. Παρά το sell off των προηγούμενων ημερών, ο κλαδικός δείκτης εξακολουθεί βρίσκεται πολύ κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων, απέχοντας μόλις 7% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων και δίνοντας μια μέση απόδοση στο 7μηνο της τάξης του 18%.
Στο επίκεντρο ΔΕΗ – ΟΤΕ
Στο μεταξύ, η τρέχουσα εβδομάδα κρύβει τις τελευταίες ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από πλευράς οικονομικών αποτελεσμάτων, καθώς την Τρίτη (6/8) δημοσιεύει τα στοιχεία του α’ εξαμήνου η διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ την ακριβώς επόμενη ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη (7/8), είναι η σειρά του ΟΤΕ.
Εύλογα, λοιπόν, αυτές οι δύο μετοχές εκτιμάται ότι θα «πρωταγωνιστήσουν», ιδίως εφόσον προκύψουν ευχάριστες εκπλήξεις.
Οι αποδόσεις της ελληνικής αγοράς στο 2024
• Γενικός Δείκτης +10,6%
• Τράπεζες +18,1%
• Blue Chips +11,7%
• Mid Caps -0,2%
Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η καθίζηση της Jumbo, η D-DAY για ΟΤΕ & ΔΕΗ και το ράλι στη Unibios
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)