Οι διεθνείς αγορές αιμορραγούν ανεξέλεγκτα, από την Ασία έως την Ευρώπη και από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ. Ένα μαζικό sell off είναι σε εξέλιξη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας και φαίνεται να συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ορμή σήμερα.
Η… κακή μέρα από το πρωί φάνηκε με τους δείκτες της Ασίας να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, παγιδευόμενοι σε bear market.
Τριγμοί με το καλημέρα στην Ασία
Ισχυρότατοι οι τριγμοί στο Χρηματιστήριο του Τόκιο με τον Nikkei 225 να βουλιάζει ενδοσυνεδριακά έως και 13% και τον Topix να υποχωρεί πάνω από 12%.
Και οι δύο δείκτες έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 20% από τα ιστορικά υψηλά τους, στα οποία είχαν αναρριχηθεί στις 11 Ιουλίου.
Η πιο επώδυνη ημέρα από το 1987 για το Χρηματιστήριο του Τόκιο
Σφυροκόπημα και διψήφια πτώση για τις μετοχές των Mitsubishi, Mitsui, Sumitomo και Marubeni. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Nikkei 225 είχε υποχωρήσει περισσότερο από 5% και ο Topix είχε καταγράψει πτώση άνω του 6%. Κανείς δεν περίμενε ότι η Δευτέρα θα ήταν ακόμη πιο δραματική.
Η σημερινή ημέρα είναι τόσο για τον Nikkei όσο και για τον Topix η χειρότερη από το 1987 – με τις ρευστοποιήσεις να υπερβαίνουν ακόμη και εκείνες του φονικού σεισμού και της πυρηνικής καταστροφής του 2011.
Ημέρες… πανδημίας για τους άλλους δείκτες
Για την υπόλοιπη Ασία είναι η πλέον επώδυνη συνεδρίαση από τον Μάρτιο του 2020, όταν η επέλαση του Covid-19 και των lockdown έριχνε στο κρεβάτι του πόνου τις διεθνείς αγορές.
Στη Σεούλ με τους επενδυτές να τρέπονται σε φυγή από το ρίσκο, ο Kospi βυθίζεται 8,1% και ο Kosdaq είναι στο -11,71%.
Μάλιστα στο νοτικορεατικό χρηματιστήριο ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης, που διακόπτει τις συναλλαγές για 20 λεπτά, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και για τον Kospi η σημερινή συνεδρίαση είναι η πιο δραματική από τον Μάρτιο του 2020.
Η σκυτάλη των ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
Τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών αποκάλυψαν ότι τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα ανοίξουν με απώλειες της τάξης 3%. Πράγματι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 άνοιξε με πτώση 2,9%. Βαθύ κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό σε Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη. Δύσκολα θα ξεφύγει από τη δίνη και η Αθήνα.
Τι είναι αυτό που έχει τρομάξει σε τέτοιο βαθμό τους επενδυτές διεθνώς.
Σίγουρα το κλίμα επιβαρύνεται από τις εκτιμήσεις ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία επίθεση ευρείας κλίμακας του Ιράν και των συμμάχων του στο Ισραήλ, αφού θα είναι μία εξέλιξη που θα φέρει τη Μέση Ανατολή και τον κόσμο στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, ο οποίος θα άνοιγε πολλαπλές πληγές.
Ωστόσο όσο και εάν αυτό φαίνεται περίεργο δεν είναι οι ζοφερές γεωπολιτικές εξελίξεις ο κύριος παράγοντας, που πυροδοτεί πανικό, αλλά ο εφιάλτης της ύφεσης.
Ο εφιάλτης της ύφεσης και του πολέμου
Ενώ επί μήνες υπήρχε αισιοδοξία ότι η αμερικανική και παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί άκρως ανθεκτική στην κρίση κόστους ζωής, αποφεύγοντας την ύφεση, τώρα υπάρχει πια η αίσθηση πως οδηγούμαστε με φόρα σε ανώμαλη προσγείωση.
Η Fed άργησε. Αυτό φαίνεται να μας λένε οι επενδυτές, κοιτώντας τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα από την μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Έμεινε για υπερβολικά μεγάλο διάστημα προσηλωμένη στη μάχη κατά του πληθωρισμού, αφήνοντας τα επιτόκια σε επίπεδα, που τελικά έκαψαν την ανάπτυξη.
Αν σε αυτή την άκρως δυσμενή οικονομική εξέλιξη έρθουν να προστεθούν οι γεωπολιτικές αναταράξεις και δη ένας πόλεμος, στον οποίο θα συρθούν οι μεγάλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής και της Δύσης, τότε κανείς δεν μπορεί να πει πότε το ξεπούλημα θα φτάσει στο τέλος του.