Skip to main content

Βουτιά 22% για την Intel – Ξεπούλημα και για άλλες εταιρείες ημιαγωγών

πηγή φωτό. (Intel)

Τριγμοί στον κλάδο των ημιαγωγών εν μέσω αρνητικών ειδήσεων

Ένα κύμα ρευστοποιήσεων σαρώνει τις μετοχές ημιαγωγών διεθνώς. Το πάρτι της τεχνολογίας φαίνεται να σταματάει απότομα.

Στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ η Intel βλέπει τη μετοχή της να βυθίζεται 22,55% στον απόηχο άκρως απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου, αλλά και της αποκάλυψης ότι θα απολύσει πάνω από το 15% του προσωπικού της, στο πλαίσιο ενός σχεδίου περικοπών 10 δισ. δολαρίων.

Σφυροκόπημα σε όλο τον κλάδο

Η Nvidia βλέπει επίσης τη μετοχή της να υποχωρεί 4,4%, εν μέσω πληροφοριών ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει διαμαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο κολοσσός των ημιαγωγών επιδίδεται σε κατάχρηση δεσπόζουσας χρήσης στην αγορά των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Εκπρόσωπος της εταιρείας, τόνισε ότι επί «χρόνια ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις και κερδίζουμε».

Η κακή μέρα από το πρωί φάνηκε. Στην Ασία, η TSMC της Ταϊβάν έκλεισε στο -4,6% και η Samsung υποχώρησε 4%. Η επίσης κορεατική SK Hynix, η οποία προμηθεύει και την Nvidia, σημείωσε πτώση άνω του 10%. Το sell off συνεχίστηκε στην Ευρώπη, με την ASML να υποχωρεί περισσότερο από 6%. Η επίσης ολλανδική ASMI, καταγράφει πτώση 9%, ενώ STMicroelectronics και Infineon είναι επίσης στο κόκκινο.