Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το παγκόσμιο sell off «ρίχνει» την Αθήνα στο -2%

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Δεν μπορεί να ελέγξει τις εισαγόμενες πιέσεις ο Γενικός Δείκτης

Σε κλοιό έντονων πιέσεων βρίσκεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, εν μέσω ενός παγκόσμιου sell off, το οποίο απειλεί να ανατρέψει την παραδοσιακή ραστώνη του Αυγούστου.

Η Wall Street, μετά τις χθεσινές ισχυρές απώλειες, ετοιμάζεται για ακόμη ένα αρνητικό άνοιγμα, ενώ στην Ευρώπη ο Stoxx 600 υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου, καθώς οι φόβοι για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς.

Στο δυσμενές κλίμα έρχονται να προστεθούν τόσο τα αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών, όσο και το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή, όπου το σενάριο μιας άμεσης σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ αποκτά ολοένα και περισσότερη δυναμική.

Όλα αυτά δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά, η οποία αδυνατεί να διαχειριστεί τις εισερχόμενες πιέσεις, με αποτέλεσμα να οδεύει προς τη χειρότερη συνεδρίαση του τελευταίου 1,5 μήνα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα επίπεδα των 1.440 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ισχυρή πτώση κατά 2,08% και διαμορφώνεται στις 1.443,52 μονάδες, χάνοντας περίπου 31 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (+1.474,44 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες (από 1.442,06 έως 1.455,94 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 43 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,7 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται στο «κόκκινο», με την Πειραιώς να κατρακυλά στο -4%. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των ΟΤΕ – ΔΕΗ – Motor Oil υποχωρούν κατά τουλάχιστον 2%. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι όλα τα blue chips διολισθαίνουν σε αρνητικό έδαφος.

Χρηματιστήριο: Οι 2+1 μετοχές που γλιτώνουν από την καθίζηση των αγορών

Κατρακύλα στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, με αποτέλεσμα να κατρακυλά στο -2,88% και τις 1.269 μονάδες, παρά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Η μετοχή της Πειραιώς «βουτά» στο -4,00% και τα 3,863 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αναδιπλώνεται στο -3,73% και το 1,628 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -2,16% και τα 2,08 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής μειώνεται στο -2,30% και τα 7,80 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,25% και 3.521 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ οπισθοχωρεί κατά 2,6% και πέφτει στα 11,2 ευρώ, ενώ κάμψη άνω του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Cenergy, Coca – Cola, Lamda, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, OTE. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Autohellas βρίσκεται στο -3%, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean, Titan, Metlen και Jumbo να έπονται τουλάχιστον στο -1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,77% και 2.260 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ συρρικνώνεται στο -1,9% και τα 4,6 ευρώ, με τις μετοχές των Profile, Fourlis, Intrakat, Lavipharm, ΑΒΑΞ, ΕΥΑΘ, Intralot και Optima να χάνουν από 2% έως 3%. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Intracom, ΑΔΜΗΕ, Quest και Ideal υποχωρούν άνω του 1%. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΛΠ ενισχύεται κατά 0,8% και προσεγγίζει τα 26 ευρώ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 16 μετοχές κινούνται ανοδικά, 87 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ εννέα μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 100,0 δισ. ευρώ.

Μπήτρος: Η Σκύλλα και η Χάρυβδη, το ράλι κατά +30% και το εν αναμονή… comeback

Στη δίνη των διεθνών προκλήσεων

Την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις αυξανόμενες εισαγόμενες πιέσεις, δεδομένης της διάχυτης ανησυχίας που επικρατεί στις περισσότερες αγορές του εξωτερικού, και κυρίως στη Wall Street.

Το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή, τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν επαναφέρει τους φόβους για ύφεση, καθώς και τα μη ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη των τεχνολογικών κολοσσών έχουν, αναμφίβολα, χαλάσει την ψυχολογία των επενδυτών.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Bank of England προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% -για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια-, ενώ η Federal Reserve ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις έρχονται πολύ… καθυστερημένα.

Μέσα σ’ αυτό το ασταθές και νευρικό περιβάλλον, το Χρηματιστήριο Αθηνών καλείται να βρει τα δικά του πατήματα, αντιπαραβάλλοντας τα άκρως θετικά τραπεζικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία μέχρι και χθες προσέφεραν πολύτιμα στηρίγματα.

Σήμερα, μάλιστα, δημοσιεύθηκαν και τα οικονομικά μεγέθη της Alpha Bank (καθαρά κέρδη 437 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο), τα οποία ήρθαν να επιβεβαιώσουν την ανοδική τροχιά του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η κόπωση της Εθνικής, το 33άρι της Titan και η ανάκαμψη της Dimand

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εισαγόμενες πιέσεις «ναρκοθετούν» την πορεία του Γενικού Δείκτη, ο οποίος παραμένει εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων. Σ’ αυτό, βέβαια, συμβάλλει και η παραδοσιακή ραστώνη του καλοκαιριού.

Μην ξεχνάμε ότι οι επόμενες στηρίξεις του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη συναντώνται στις 1.438 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1.487 μονάδες, οι οποίες συνιστούν το τελευταίο εμπόδιο πριν τα υψηλά έτους των 1.502 μονάδων.

Βουτιά στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, ο Αύγουστος έχει μπει με το… αριστερό για τις διεθνείς αγορές, με την απουσία διάθεσης ανάληψης ρίσκου να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των ημερών, λόγω των πολλαπλών προκλήσεων -σημαντικότερη εκ των οποίων φαντάζει η επανεμφάνιση του κινδύνου μελλοντικής ύφεσης στις ΗΠΑ.

Κάπως έτσι, o πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διολισθαίνει κατά τουλάχιστον 1,7% και αναδιπλώνεται στις 502 μονάδες, με τις απώλειες σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο να διαμορφώνονται πέριξ του -1,5%. Παρόμοια είναι η εικόνα και στη Wall Street, όπου ο Dow Jones, μετά τη χθεσινή βουτιά 500 μονάδων, οδεύει προς νέες απώλειες της τάξης των 400 μονάδων.

Νεμπής: Η ευχάριστη… γνωριμία με τις αγορές, το ράλι κατά +13% και τα υψηλά 13 μηνών

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)