Η ρήση του Ουμπέρτο Έκο για τον Αύγουστο και τις ειδήσεις διαψεύδεται πεισματικά – κάθε χρόνο – τα τελευταία τουλάχιστον 15 έτη. Πολιτικούς σεισμούς, γεωπολιτικές εντάσεις, πόλεμους, απειλές, σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες – από όλα έχει το μενού. Αλλά για τις αγορές – κόντρα σε όλες τις ζοφερές εξελίξεις – ο Αύγουστος έτεινε να είναι ένας ήσυχος, σχεδόν υποτονικός μήνας.
Να που φέτος, ούτε το χρηματιστηριακό μέτωπο θα ζήσει την περιβόητη θερινή ραστώνη. Μαζικές ρευστοποιήσεις σαρώνουν τις αγορές από το βράδυ της Πέμπτης. Η αιμορραγία άρχισε στη Wall Street και συνεχίστηκε το πρωί της Παρασκευής αρχικά στα χρηματιστήρια της Ασίας και στη συνέχεια στης Ευρώπης. Το παγκόσμιο sell off βυθίζει στο -2% και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Το βαθύ κόκκινο – στο οποίο βάφτηκε και το ταμπλό του χρηματιστηρίου της Αθήνας – είναι ένα χρώμα στο οποίο μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε αυτόν τον μήνα.
Ατρόμητοι μπροστά στον πόλεμο, φοβούνται.. την ανώμαλη προσγείωση
Όχι, δεν ήταν η απειλή μίας μετωπικής σύρραξης του Ισραήλ με το Ιράν και τις εξτρεμιστικές ομάδες που συγκροτούν τον Άξονα της Τεχεράνης, εκείνες που τρόμαξαν τους επενδυτές. Οι αγορές έχουν μάθει σταθερά από το 2022 να αγνοούν – πολλές φορές επιδεικτικά – τα πολεμικά τύμπανα – ακόμη και όταν αυτά προμηνύουν μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή με οδυνηρές συνέπειες για όλο τον κόσμο.
Τι ήταν αυτό που έφερε το μεγάλο ξεπούλημα; Η Fed. Όσο και αν οι επενδυτές κλείνουν τα αυτιά στις αντιαεροπορικές σειρήνες, δεν μπορούν να τα κλείσουν στις σειρήνες της ύφεσης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα… μάλλον άργησε. Αυτή είναι η αίσθηση που υπάρχει τα τελευταία 24ωρα στις αγορές. Ο Τζερόμ Πάουελ μας ενημέρωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά αναλυτές και traders εκτιμούν ότι αυτή θα έπρεπε μάλλον να έχει ήδη γίνει, για να αποφύγει η αμερικανική οικονομία την ανώμαλη προσγείωση.
Η αλλαγή κλίματος και το μεγάλο ξεπούλημα
Οι σημερινές σαρωτικές ρευστοποιήσεις είναι μία υπενθύμιση του πόσο γρήγορα αλλάζει το κλίμα στις αγορές. Έως και πριν από δέκα ημέρες είχαμε συνθήκες γενικευμένης ευφορίας, η οποία πήγαζε μεταξύ άλλων από τη βεβαιότητα ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έχουν πετύχει να γλιτώσουν την ύφεση. Οι πρώτες αμφιβολίες άρχισαν να έρχονται στον ορίζοντα πριν από μία εβδομάδα ωθώντας τους επενδυτές στο καταφύγιο του χρυσού. Αλλά κορυφώθηκαν με τα τελευταία μακροοικονομικά δεδομένα από τις ΗΠΑ και την παραδοχή της Fed ότι δεν βαίνουν όλα καλώς.
Και κάπως έτσι ξαφνικά ο VIX – γνωστός και ως δείκτης φόβου – που μετράει τη μεταβλητότητα στη Wall Street εκτινχθηκε στα έτσι. Τώρα όλοι ετοιμάζονται για ιστορίες θερινής… τρέλας. Ποιος θα πληρώσει βαρύτερο τίμημα; Η διόρθωση δεν μπορεί παρά να είναι πιο απότομη για τις μετοχές εκείνες, που είχαν απογειωθεί το προηγούμενο διάστημα. Αυτές του κλάδου τεχνολογίας και ειδικά των ημιαγωγών και όσων συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Η Nvidia – το αγαπημένο παιδί της Wall Street- έχει ήδη υποχωρήσει 14% από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του Ιουνίου. Σφυροκόπημα έχουν δεχθεί και οι άλλες κατασκευάστριες τσιπ. Alphabet (Google), Microsoft και Tesla δέχονται επίσης πιέσεις. Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού το θερμόμετρο ανεβαίνει και η διάθεση των επενδυτών απέναντι στο ρίσκο έχει για τα καλά ψυχρανθεί.
Η Παρασκευή αποδεικνύεται επώδυνη για τον κλάδο. Η Intel βλέπει τη μετοχή της να κάνει βουτιά 22%, η Nvidia υποχωρεί πάνω από 4%, ενώ νωρίτερα σφυροκόπημα δέχθηκε και η TSMC.
Βουτιά 22% για την Intel – Ξεπούλημα και για άλλες εταιρείες ημιαγωγών