Μικρές απώλειες καταγράφει σήμερα (1/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των χθεσινών σημαντικών κερδών, χωρίς ωστόσο να θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα.
Η ελληνική αγορά, εξάλλου, παραμένει σε απόσταση – βολής από τα ιστορικά υψηλά των 1.500 μονάδων, με τα εξαμηνιαία οικονομικά μεγέθη των τραπεζών να παρέχουν πολύτιμα στηρίγματα.
Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αρχίζει να επηρεάζει και την Ευρώπη, καθώς όλοι φοβούνται το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου πολέμου σ’ αυτό το τόσο ευαίσθητο και ταραχώδες σημείο του πλανήτη.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,37% και διαμορφώνεται στις 1.472,68 μονάδες, χάνοντας 5,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.478,17 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 1.472,21 έως 1.479,01 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστιάζει στην Εθνική, η οποία ανακοίνωσε ισχυρά οικονομικά μεγέθη. Με πατημένο το πόδι στο γκάζι συνεχίζει και η Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 1% και οδεύει προς τα 4 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ οπισθοχωρούν κατά έως 1%, με τις Coca Cola και ΔΕΗ να χάνουν περίπου 1,5%.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης είναι σχεδόν αμετάβλητος (+0,04%), παραμένοντας στην περιοχή των 1.305 μονάδων, εν μέσω των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων του α΄ εξαμήνου.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,90% και τα 3,935 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνεται στο +0,30% και τα 8,134 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -0,24% και τα 2,113 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank περιορίζεται στο -0,68% και το 1,6915 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,46% και 3.590 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola διορθώνει από τα υψηλά 4ετίας και οπισθοχωρεί κατά 1,5%. Απώλειες άνω του 1% εμφανίζει και η ΔΕΗ, ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ χάνουν από 0,9% και 0,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Ελλάκτωρ, μετά το σερί των επτά συνεχόμενων αρνητικών συνεδριάσεων, ανακάμπτει στο +1,8% και το 1,99 ευρώ.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,25% και 2.306 μονάδες), η μετοχή της Intrakat αναδιπλώνεται στο -1,3% και τα 4,92 ευρώ, με τις μετοχές των Lavipharm, Intralot και Τεχνικής Ολυμπιακής να περιορίζονται κατά τουλάχιστον 1%. Η μετοχή της ΕΥΑΘ, ταυτόχρονα, πέφτει κατά 2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Alpha Real Estate, η μετοχή της οποίας κατρακυλά άνω του 8%, παρά το γεγονός ότι στις 5 Αυγούστου θα κόψει το μέρισμα του 0,26 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 40 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,8 δισ. ευρώ.
Με γενναία προίκα ο Αύγουστος
Με προίκα +5,2% από τον Ιούλιο και +14,3% από το 7μηνο κάνει πρεμιέρα στον Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να δώσει συνέχεια στο θετικό πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων.
Και μπορεί να διανύουμε τον κατεξοχήν υποτονικό μήνα του έτους, αλλά η ειδησεογραφία είναι αρκετά πλούσια, γεγονός το οποίο επιτρέπει μια πρόσκαιρη ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Σήμερα, ενδεικτικά, νωρίς το πρωί είχαμε τα οικονομικά μεγέθη της Optima Bank για το α’ εξάμηνο, τα οποία διαμορφώθηκαν σε επίπεδα – ρεκόρ, ενώ εξαιρετικά αποδείχθηκαν και τα στοιχεία της Εθνικής, η οποία πέτυχε κέρδη 670 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα των τραπεζών, αυτήν την στιγμή, αποτελούν το βασικό «καύσιμο» της αγοράς, καθώς οι θετικές επιδόσεις ενισχύουν τις προσδοκίες για επίτευξη ή και υπέρβαση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.
Έτσι, λοιπόν, δεν αποκλείεται σταδιακά να δούμε μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των 1.500 μονάδων εκ μέρους του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέχει μόλις 1,5% από τις φετινές κορυφές.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έχοντας κατά νου ότι βρισκόμαστε στον Αύγουστο, η θερινή ραστώνη είναι αρκετά πιθανό να αρχίσει να επηρεάζει το κλίμα στην αγορά, ρίχνοντας τους ημερήσιους τζίρους.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες εταιρικές εξελίξεις έχουν «παγώσει», στερώντας από το Χρηματιστήριο Αθηνών πολύτιμα «καύσιμα», τα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν μια πειστική ανοδική κίνηση.
Σε πρώτη φάση, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη τοποθετούνται στις 1.487 μονάδες, ενώ οι 1.438 μονάδες αποτελούν το βασικό «ανάχωμα» σε περίπτωση αναδίπλωσης.
Μικρές απώλειες στην Ευρώπη
Στο εξωτερικό, τώρα, η Federal Reserve άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, βγάζοντας ωστόσο από το «κάδρο» το σενάριο για ένα «μαχαίρι» της τάξης των 50 μονάδων βάσης.
Σήμερα, δε, η Bank of England δεν αποκλείεται να προβεί στο πρώτο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (από την εποχή της πανδημίας), δεδομένης της σταθερής υποχώρησης του πληθωρισμού.
Κι όλα αυτά, ενόσω οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί εταιρικοί κολοσσοί συνεχίζουν να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το α’ εξάμηνο του 2024.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς στο -0,22% και τις 517 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 και τον ιταλικό FTSE MIB να χάνουν από 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street δείχνουν ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)