Skip to main content

Χρηματιστήριο: Πρεμιέρα στον Αύγουστο με… προίκα +14,3%

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις εταιρικών μεγεθών

Με προίκα +5,2% από τον Ιούλιο και +14,3% από το 7μηνο κάνει πρεμιέρα στον Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να δώσει συνέχεια στο θετικό πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων.

Και μπορεί να διανύουμε τον κατεξοχήν υποτονικό μήνα του έτους, αλλά η ειδησεογραφία είναι αρκετά πλούσια, γεγονός το οποίο επιτρέπει μια πρόσκαιρη ανάταση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σήμερα, ενδεικτικά, νωρίς το πρωί είχαμε τα οικονομικά μεγέθη της Optima Bank για το α’ εξάμηνο, τα οποία διαμορφώθηκαν σε επίπεδα – ρεκόρ, ενώ εντός της ημέρας περιμένουμε και τα στοιχεία της Εθνικής.

Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα των τραπεζών, αυτήν την στιγμή, αποτελούν το βασικό «καύσιμο» της αγοράς, καθώς οι θετικές επιδόσεις ενισχύουν τις προσδοκίες για επίτευξη ή και υπέρβαση των ετήσιων στόχων κερδοφορίας.

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Η «πεντάδα» που έλαμψε τον Ιούλιο

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, δεν αποκλείεται σταδιακά να δούμε μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των 1.500 μονάδων εκ μέρους του Γενικού Δείκτη, ο οποίος απέχει μόλις 1,5% από τις φετινές κορυφές.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, έχοντας κατά νου ότι βρισκόμαστε στον Αύγουστο, η θερινή ραστώνη είναι αρκετά πιθανό να αρχίσει να επηρεάζει το κλίμα στην αγορά, ρίχνοντας τους ημερήσιους τζίρους.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες εταιρικές εξελίξεις έχουν «παγώσει», στερώντας από το Χρηματιστήριο Αθηνών πολύτιμα «καύσιμα», τα οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν μια πειστική ανοδική κίνηση.

Σε πρώτη φάση, οι επόμενες αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη τοποθετούνται στις 1.487 μονάδες, ενώ οι 1.438 μονάδες αποτελούν το βασικό «ανάχωμα» σε περίπτωση αναδίπλωσης.

Σήμερα η απόφαση της BoE

Στο εξωτερικό, τώρα, η Federal Reserve άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, βγάζοντας ωστόσο από το «κάδρο» το σενάριο για ένα «μαχαίρι» της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

Σήμερα, δε, η Bank of England δεν αποκλείεται να προβεί στο πρώτο βήμα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (από την εποχή της πανδημίας), δεδομένης της σταθερής υποχώρησης του πληθωρισμού.

Κι όλα αυτά, ενόσω οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί εταιρικοί κολοσσοί συνεχίζουν να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το α’ εξάμηνο του 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το comeback της Πειραιώς, τα νέα υψηλά στη Lamda και το διήμερο +20% της Μπήτρος

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)