Skip to main content

Χρηματιστήριο: Τα εξαμηνιαία μεγέθη «φτιάχνουν» κάπως το κλίμα

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, έπειτα από δύο αρνητικές συνεδριάσεις

Επιφυλακτικά ανοδικά κινείται σήμερα (31/7) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις ωραιοποίησης (window dressing) να κυριαρχούν, δεδομένου ότι διανύουμε την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου αλλά και του 7μήνου.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τίθενται τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, με τις Πειραιώς και Titan να ανακοινώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα ακολουθήσει και η Eurobank.

Κι όλα αυτά, ενόσω στο εξωτερικό η προσοχή είναι στραμμένη στη Federal Reserve, από την οποία οι επενδυτές περιμένουν ένα σήμα, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη για έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από τον Σεπτέμβριο. 

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή αύξηση κατά 0,40% και διαμορφώνεται στις 1.466,35 μονάδες, κερδίζοντας περίπου έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.460,46 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τρεις μονάδες (από 1.463,58 έως 1.466,50 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 3,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, η Πειραιώς λαμβάνει ώθηση από τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, με αποτέλεσμα να επανέρχεται άνω των 3,8 ευρώ. Προς νέα υψηλά 4ετίας, επίσης, κινείται η Coca – Cola, η οποία προσεγγίζει τα 34 ευρώ. Από εκεί και πέρα, Helleniq Energy και Titan Cement βρίσκονται άνω του +1%.

Ανοδικά οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης προσπαθεί να βάλει φρένο στο εξαήμερο πτωτικό σερί, καθώς ενισχύεται στο +0,30% και τις 1.281 μονάδες, στη σκιά των θετικών οικονομικών μεγεθών.

Η μετοχή της Πειραιώς διευρύνεται στο +1,65% και τα 3,83 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο +0,33% και το 1,6715 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 8,01 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank περιορίζεται στο -0,48% και τα 2,06 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,52% και 3.573 μονάδες), η μετοχή της Coca – Cola αναρριχάται στο +2% και τα 34 ευρώ, πετυχαίνοντας νέο υψηλό 4ετίας. Η μετοχή της Titan Cement, παράλληλα, αυξάνεται άνω του 1%, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή κερδοφορία του εξαμήνου, ενώ στο +1% βρίσκονται και οι μετοχές των Autohellas – Helleniq Energy. Οι μετοχές των Lamda, EΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Viohalco διευρύνονται κατά έως 0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,12% και 2.310 μονάδες), η μετοχή της Intracom ξεχωρίζει θετικά στο +1,6% και τα 3,3 ευρώ, με τις μετοχές των Dimand, Profile και Lavipharm να έπονται τουλάχιστον στο +1%. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής περιορίζεται στο -0,8% και τα 2,5 ευρώ. Eιδική μνεία πρέπει να γίνει στην Performance Technologies, η οποία κάνει ντεμπούτο στην Κύρια Αγορά, κερδίζοντας +1,1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 42 μετοχές κινούνται ανοδικά, 26 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,4 δισ. ευρώ. 

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Η «πεντάδα» που έλαμψε τον Ιούλιο

Στο +4% ο Ιούλιος

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου και του 7μηνου εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετρά αντίστροφα για την έλευση του -παραδοσιακά υποτονικού- Αυγούστου.

Βέβαια, ο 8ος μήνας του έτους αναμένεται να πάρει ως προίκα το +4% του Ιουλίου και το +13% του 7μήνου, με την ελληνική αγορά να διατηρεί τα κεκτημένα, παρά τη μεταβλητότητα και τις διεθνείς προκλήσεις.

Και μπορεί το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι μειωμένο αυτές τις ημέρες, δεδομένου ότι αρκετοί traders ήδη βρίσκονται στην… παραλία, αλλά από άποψη ειδησεογραφίας η τρέχουσα εβδομάδα είναι αρκετά πλούσια.

Σήμερα, για παράδειγμα, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου, με τις επιδόσεις να γεννούν προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση του guidance για το σύνολο του 2024.

Πέραν αυτών των δύο, αποτελέσματα δημοσιοποιεί και η διοίκηση της Titan Cement, η οποία βλέπει τη μετοχή να βρίσκεται σταθερά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το όριο των 32 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, σήμερα κάνει πρεμιέρα στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου η μετοχή της Performance Technologies, η οποία έπειτα από μια παρουσία 16 ετών στην Εναλλακτική Αγορά, καλείται να παίξει… μπάλα με τους μεγάλους «παίχτες».

Παράλληλα, μην ξεχνάμε τη συμφωνία της Μπήτρος για την αναδιάρθρωση του δανεισμού των δύο θυγατρικών, κάτι το οποίο, με βάση την ενημέρωση της διοίκησης, θα οδηγήσει στην επιστροφή των θετικών ιδίων κεφαλαίων.

Από τεχνικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 1.438 μονάδες και ως πρώτες αντιστάσεις τις 1.487 μονάδες.

Αυτό, ωστόσο, δεν καθιστά απίθανο το σενάριο της σταδιακής επαναπροσέγγισης των φετινών κορυφών, οι οποίες βρίσκονται στις 1.500 μονάδες -ιδίως εφόσον η ειδησεογραφία της εβδομάδας αποδειχθεί υποστηρικτική.

Από την άλλη πλευρά, οι ικανοποιητικές επιδόσεις του 7μηνου δίνουν το περιθώριο στους διαχειριστές να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των κερδών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις τράπεζες, οι οποίες υποχωρούν εδώ και έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να κερδίζουν 20% μέσα στο 2024.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Το αρνητικό σερί των τραπεζών, η πτώση 23% για την Ελλάκτωρ και η καθήλωση του Αεροδρομίου

Ανοδικά η Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, το βλέμμα είναι στραμμένο στη Federal Reserve, η οποία απόψε ανακοινώνει τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής. Εάν και τα επιτόκια δεν πρόκειται να αλλάξουν, όλοι περιμένουν ένα σήμα του Τζερόμ Πάουελ, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο πράγματι θα γίνει το πρώτο βήμα χαλάρωσης της σφιχτής νομισματικής πολιτικής.

Στην Ιαπωνία, ταυτόχρονα, οι ασιατικές αγορές σπεύδουν να αποτιμήσουν την ιστορική κίνηση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιο στην περιοχή του 0,25%, για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2008, ενώ ταυτόχρονα έβαλε «ψαλίδι» στο μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Όσον αφορά την Ευρώπη, η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουλίου, ο οποίος θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ. Μην ξεχνάμε ότι η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη προχωρήσει σε μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +0,9% και τις 518 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 και τον βρετανικό FTSE 100 να κερδίζουν τουλάχιστον 1%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street ετοιμάζεται για ένα θετικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, καθώς τα προσυμβόλαια του Dow Jones και του S&P 500 αυξάνονται έως 0,8%.

Παπαντωνίου: Πώς έφτιαξε μια εταιρεία 100 εκατ. ευρώ – Το ράλι του +45% και η νέα σελίδα στο Χρηματιστήριο

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)