Skip to main content

Χρηματιστήριο – Μετοχές: Η «πεντάδα» που έλαμψε τον Ιούλιο

Με διψήφια κέρδη τον τελευταίο μήνα

Ακόμα έναν κερδοφόρο μήνα ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει αφήσει πίσω τις 1.400 μονάδες και να έχει αγκυροβολήσει στην περιοχή των 1.460 μονάδων.

Κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θετική πορεία του Ιουλίου, με τις μετοχές του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης να είναι οι βασικές πρωταγωνίστριες.

Ενόσω, λοιπόν, απομένει η σημερινή συνεδρίαση μέχρι την τυπική ολοκλήρωση του Ιουλίου αλλά και του 7μηνου, ο επενδυτής φαίνεται ότι εξασφαλίζει άκρως ικανοποιητικές αποδόσεις σε μια σειρά blue chips, από τα οποία ξεχωρίζουν κυρίως πέντε μετοχές.

Λεμπιδάκης: Το πιστό… ραντεβού με το μέρισμα και το νοικοκυρεμένο ταμείο

ΟΤΕ

Ο ΟΤΕ, για παράδειγμα, καταγράφει μια μεταβολή άνω του 11% από τις αρχές του μήνα, έχοντας σκαρφαλώσει στα 15 ευρώ -για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 (υψηλό 13 μηνών). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να υπερβαίνει τα 6,1 δισ. ευρώ, με τον πρώτο μήνα του Κώστα Νεμπή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου να αποδεικνύεται αρκετά ελπιδοφόρος σε χρηματιστηριακό επίπεδο -αν λάβουμε υπόψη την υστέρηση των προηγούμενων μηνών.

Lamda

Άνοδο της τάξης του 11% παρουσιάζει και η μετοχή της Lamda Development, η οποία βρίσκεται στις παρυφές των 7,5 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021. Την ίδια στιγμή, η εισηγμένη «τρέχει» ένα ράλι άνω του 21% από τα χαμηλά έτους των 6,1 ευρώ (16/4), με τη χρηματιστηριακή αξία να έχει βελτιωθεί στο 1,3 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί ότι η αλλαγή κλίματος ξεκίνησε να προδιαγράφεται μετά την απόκτηση του 2% των μετοχών από τον εφοπλιστή Προκοπίου.

Titan Cement

Από εκεί και πέρα, άξια αναφοράς είναι και η πορεία της Titan Cement, η οποία συνεχίζει να καταρρίπτει διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Κάπως έτσι, σήμερα βρίσκεται στην περιοχή των 32 ευρώ, μετρώντας άνοδο τουλάχιστον 10% μέσα στον Ιούλιο και άνω του 50% μέσα στο 2024, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, η οποία βρίσκεται σε τροχιά εισαγωγής και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, να υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ.

ΟΠΑΠ

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, φιγουράρει στα υψηλότερα σημεία από τα τέλη Απριλίου, έχοντας επιστρέψει στα 16 ευρώ, χάρη στο +9,5% του Ιουλίου. Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε το comeback από τα χαμηλά έτους των 14,2 ευρώ, τα οποία είχαν σημειωθεί στις 21 Ιουνίου, η σωρευτική άνοδος ξεπερνά το +12%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Τέλος, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επωφελούμενη της συμφωνίας πώλησης της συμμετοχής στην Τέρνα Ενεργειακή αλλά και τις «χρυσές» δουλειές στις Παραχωρήσεις, βλέπει την αξία της να έχει «φουσκώσει» στο 1,8 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,5% μέσα στον τελευταίο μήνα.

Οι μετοχές των blue chips με τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο

• ΟΤΕ +11,5%
• Lamda Development +11,1%
• Titan Cement +10,4%
• ΟΠΑΠ +9,5%
• ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +7,5%

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 9 μηνών η Ελλάκτωρ – Αρνητικό σερί 7 συνεδριάσεων

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)