Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το προβάδισμα στους πωλητές

Alexandros Michailidis / SOOC

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη

Σε σταθερά ράθυμο κλίμα εξελίσσεται η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να διαθέτουν οριακό προβάδισμα έναντι των αγοραστών, χωρίς ωστόσο να θέτουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα.

Η καλοκαιρινή ραστώνη φαίνεται ότι επηρεάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο παραμένει αισθητά μειωμένο, παρά το γεγονός ότι επίκεινται σημαντικές ανακοινώσεις ως προς τα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση των 1.460 μονάδων «συντηρεί» το σενάριο της επαναπροσέγγισης των 1.500 μονάδων, οι οποίες αποτελούν τις φετινές κορυφές αλλά και το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 13 ετών.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στην προτελευταία ημέρα του Ιουλίου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,25% και διαμορφώνεται στις 1.464,35 μονάδες, χάνοντας 3,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.468,01 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.463,67 έως 1.468,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε μόλις 29 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η Metlen δέχεται ελεγχόμενες πιέσεις κατά 1,5%, ενώ με μικρότερες απώλειες ακολουθούν οι μετοχές των Jumbo και Eurobank. Από την άλλη πλευρά, ΟΤΕ και Titan Cement υπερασπίζονται τα κεκτημένα, παραμένοντας στα φετινά υψηλά.

Χρηματιστήριο: Σε χαμηλό 9 μηνών η Ελλάκτωρ – Αρνητικό σερί 7 συνεδριάσεων

Μικρές απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί ελεγχόμενα, καθώς βρίσκεται στο -0,34% και τις 1.275 μονάδες, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου (αύριο Πειραιώς & Eurobank, μεθαύριο η Εθνική και την Παρασκευή η Alpha).

Η μετοχή της Εurobank περιορίζεται στο -0,73% και τα 2,035 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται στο -0,44% και τα 8,06 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Πειραιώς και Alpha Bank είναι σχεδόν αμετάβλητες στα 3,77 και 1,66 ευρώ, αντίστοιχα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,43% και 3.560 μονάδες), η μετοχή της Metlen διολισθαίνει κατά -1,5% και πέφτει κάτω των 37 ευρώ, με τη μετοχή της Jumbo να αναδιπλώνεται στο -1,1% και τα 24,7 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 2,2% και χάνει τα 2 ευρώ για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ενισχύεται στο +1,5% και το 1,87 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Titan και ΟΤΕ είναι σταθερές στα 32,3 και 14,9 ευρώ, αντίστοιχα.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,15% και 2.311 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ κινείται στο +0,6% και τα 4,8 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά εξαμηνιαία μεγέθη. Κρι Κρι, Fourlis και Austriacard, παράλληλα, ενισχύονται άνω του 1%. Αντίθετα, η μετοχή της Ideal οπισθοχωρεί στο -1,8% και τα 5,8 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Μοτοδυναμική, η οποία εκτοξεύεται κατά +27%, ανακτώντας τις χθεσινές απρόσμενες απώλειες, οι οποίες μάλλον οφείλονταν σε τεχνικό λάθος.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 45 μετοχές κινούνται ανοδικά, 48 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 16 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,1 δισ. ευρώ.

Λεμπιδάκης: Το πιστό… ραντεβού με το μέρισμα και το νοικοκυρεμένο ταμείο

Ράθυμο το κλίμα στο Χρηματιστήριο

Χωρίς διάθεση για μεγάλες συγκινήσεις αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι περισσότεροι διαχειριστές φαίνεται ότι ήδη βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των εντολών βαίνει σταθερά μειούμενος το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα και στους αδύναμους ημερήσιους τζίρους (μόλις 67 εκατ. ευρώ χθες).

Όλα αυτά, βέβαια, θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά, δεδομένου ότι μετράμε αντίστροφα για την ολοκλήρωση του Ιουλίου (και του 7μηνου) και την έλευση του παραδοσιακά υποτονικού Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, όλες οι εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντική ώθηση στον Γενικό Δείκτη, έχουν «παγώσει» και έχουν αναβληθεί για το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα η αγορά να στερείται των απαιτούμενων καυσίμων.

Ακόμα και τα τραπεζικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, έχουν εν πολλοίς προεξοφληθεί από την επενδυτική κοινότητα.

Κάπως έτσι, οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη εξαντλούνται σ’ ένα αρκετά περιορισμένο εύρος, έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 1.438 μονάδες και ως πρώτες αντιστάσεις τις 1.487 μονάδες.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια… βουβή ανοδική κίνηση κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο σενάριο ανάκτησης των φετινών κορυφών, δηλαδή των 1.500 μονάδων.

Όσον αφορά τις εταιρικές ειδήσεις, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, σειρά παίρνουν αύριο (31/7) οι Titan Cement, Πειραιώς και Εurobank, μεθαύριο (1/8) οι Εθνική Τράπεζα και Optima Bank, και την Παρασκευή (2/8) η Alpha Bank.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη (30-31/7) συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία συνεχίζει να «ζυγίζει» όλα τα δεδομένα για τον χρόνο, τη διάρκεια και το εύρος της πολυαναμενόμενης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο τίθενται και τα εταιρικά μεγέθη, τα οποία εύλογα επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται επιφυλακτικά στο +0,47% και τις 514 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει σχεδόν 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν ένα οριακά ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η βουτιά 10μήνου στην ΕΤΕ, η αντίδραση στη Motor Oil και το ράλι… Νεμπή στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)