Skip to main content

Χρηματιστήριο: Στάση αναμονής για τους επενδυτές – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Στην περιοχή των 1.460 - 1.470 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης

Στάση αναμονής τηρεί (και) σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν το περιττό ρίσκο και να επιδίδονται σε φειδωλές κινήσεις, εν αναμονή των τραπεζικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ενόσω η καλοκαιρινή ραστώνη δείχνει να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την αγορά, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται εγκλωβισμένος σε ένα μικρό εύρος ταλάντωσης, το οποίο βρίσκει «ταβάνι» στις 1.480 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι σημαντικό ότι αφενός το παράθυρο προσέγγισης των 1.500 μονάδων παραμένει «ανοιχτό», αφετέρου έχει δημιουργηθεί ένα επαρκές μαξιλάρι ασφαλείας από τις στηρίξεις των 1.400 μονάδων.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,09% και διαμορφώνεται στις 1.466,76 μονάδες, χάνοντας μόλις μία μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.468,01 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε δύο μονάδες (από 1.466,46 έως 1.468,75 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.

Στο ταμπλό, τώρα, Alpha Bank και Εurobank δέχονται ελεγχόμενες πιέσεις κάτω του 1%, ενώ η Πειραιώς προσπαθεί να σταθεροποιηθεί στην περιοχή των 3,80 ευρώ, ενώ. Από εκεί και πέρα, η ΕΧΑΕ επιστρέφει στα 4,8 ευρώ, χάρη στα θετικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τηρεί στάση αναμονής, ευρισκόμενος στο -0,13% και τις 1.277 μονάδες, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου (αύριο Πειραιώς & Eurobank, μεθαύριο η Εθνική και την Παρασκευή η Alpha).

Η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο -0,51% και το 1,6575 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,63% και τα 2,037 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής είναι σχεδόν αμετάβλητη στα 8,10 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς αυξάνεται στο +0,32% και τα 3,79 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,17% και 3.569 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολισθαίνει κατά -1% και πέφτει κάτω των 25 ευρώ, με τη μετοχή της Autohellas να περιορίζεται στο -1,3% και τα 11,7 ευρώ. Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ, ταυτόχρονα, χάνουν από 0,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Helleniq Energy διευρύνεται στο +0,8% και τα 7,3 ευρώ, ενώ οι μετοχές των Cenergy και Aegean ενισχύονται κατά 0,6%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,32% και 2.315 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει θετικά στο +1% και τα 4,84 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά εξαμηνιαία μεγέθη. Fourlis και Austriacard, παράλληλα, ενισχύονται άνω του 1,5%, με την Πλαστικά Θράκης να έπεται στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm οπισθοχωρεί στο -1,5% και το 0,87 ευρώ. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη Μοτοδυναμική, η οποία εκτοξεύεται κατά +25%, ανακτώντας τις χθεσινές απρόσμενες απώλειες, οι οποίες μάλλον οφείλονταν σε τεχνικό λάθος.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 34 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,3 δισ. ευρώ. 

Λεμπιδάκης: Το πιστό… ραντεβού με το μέρισμα και το νοικοκυρεμένο ταμείο

Υποτονικό κλίμα

Χωρίς διάθεση για μεγάλες συγκινήσεις αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι περισσότεροι διαχειριστές φαίνεται ότι ήδη βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των εντολών βαίνει σταθερά μειούμενος το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα και στους αδύναμους ημερήσιους τζίρους (μόλις 67 εκατ. ευρώ χθες).

Όλα αυτά, βέβαια, θεωρούνται απολύτως φυσιολογικά, δεδομένου ότι μετράμε αντίστροφα για την ολοκλήρωση του Ιουλίου (και του 7μηνου) και την έλευση του παραδοσιακά υποτονικού Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, όλες οι εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντική ώθηση στον Γενικό Δείκτη, έχουν «παγώσει» και έχουν αναβληθεί για το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα η αγορά να στερείται των απαιτούμενων καυσίμων.

Ακόμα και τα τραπεζικά οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, τα οποία θα ανακοινωθούν από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, έχουν εν πολλοίς προεξοφληθεί από την επενδυτική κοινότητα.

Κάπως έτσι, οι διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη εξαντλούνται σ’ ένα αρκετά περιορισμένο εύρος, έχοντας ως βασικές στηρίξεις τις 1.438 μονάδες και ως πρώτες αντιστάσεις τις 1.487 μονάδες.

Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια… βουβή ανοδική κίνηση κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο σενάριο ανάκτησης των φετινών κορυφών, δηλαδή των 1.500 μονάδων.

Όσον αφορά τις εταιρικές ειδήσεις, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, σειρά παίρνουν αύριο (31/7) οι Titan Cement, Πειραιώς και Εurobank, μεθαύριο (1/8) οι Εθνική Τράπεζα και Optima Bank, και την Παρασκευή (2/8) η Alpha Bank.

Συνεδριάζει η Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη διήμερη (30-31/7) συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία συνεχίζει να «ζυγίζει» όλα τα δεδομένα για τον χρόνο, τη διάρκεια και το εύρος της πολυαναμενόμενης μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Ταυτόχρονα, στο επίκεντρο τίθενται και τα εταιρικά μεγέθη, τα οποία εύλογα επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,24% και τις 512 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια της Wall Street προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η βουτιά 10μήνου στην ΕΤΕ, η αντίδραση στη Motor Oil και το ράλι… Νεμπή στον ΟΤΕ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)