Skip to main content

Χρηματιστήριο: Δυσκολεύεται να βρει «αντίβαρα» στις αποκοπές μερισμάτων

×ÑÇÌÁÔÇÓÔÇÑÉÏ (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Σε μικρό εύρος διακυμάνσεων η πορεία του Γενικού Δείκτη

Με φειδωλές επενδυτικές κινήσεις και απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος συνεχίζονται οι σημερινές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η καλοκαιρινή ραστώνη και οι αποκοπές μερισμάτων δεν ευνοούν την ανάληψη περιττού ρίσκου.

Κάπως έτσι, ελάχιστες συνεδριάσεις πριν το τέλος του Ιουλίου, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να ταλαντώνεται σε ένα αρκετά περιορισμένο εύρος, με τις 1.487 μονάδες να αποτελούν το επόμενο σημείο αντίστασης και τις 1.438 μονάδες να συνιστούν το πρώτο σημείο στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,15% και διαμορφώνεται στις 1.467,07 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.469,25 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε πέντε μονάδες (από 1.462,81 έως 1.467,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι αποκοπές μερισμάτων φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά το κλίμα, με την Εθνική Τράπεζα να χάνει 4% και τον ΟΛΠ 4,3%. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ συνεχίζει την ανοδική πορεία, πλησιάζοντας τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 (υψηλό 13 μηνών).

Χρηματιστήριο: Το μέρισμα «ρίχνει» κατά 4% την Εθνική

Απώλειες 1,2% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης τίθεται στο επίκεντρο των πιέσεων, λόγω της αποκοπής του μερίσματος στην Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο -1,22% και τις 1.277 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής διολισθαίνει στο -3,99% και τα 8,094 ευρώ, η μετοχή της Eurobank μειώνεται στο -0,44% και τα 2,029 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο +0,27% και τα 1,6645 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται στο +0,63% και τα 3,804 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,16% και 3.569 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ κερδίζει 0,6% και ανέρχεται στα 14,9 ευρώ, προσεγγίζοντας το όριο των 15 ευρώ για πρώτη φορά από τον περσινό Ιούλιο. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Aegean ενισχύεται στο +1% και τα 11,6 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να αυξάνονται κατά 0,8% και 1,3%, αντίστοιχα. Στα 32 ευρώ πλησιάζει ξανά η μετοχή της Titan, η οποία διευρύνεται κατά 0,9%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Autohellas χάνουν από 0,5%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,18% και 2.313 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει αρνητικά στο -4,3% και τα 26,3 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα. Απώλειες άνω του 1% παρουσιάζουν οι μετοχές των ΑΒΑΞ (κόβει το φετινό μέρισμα), Intralot, Πλαστικά Θράκης και Τεχνικής Ολυμπιακής. Η Profile, δε, πιέζεται στο -2,7% και τα 5,00 ευρώ. Αντίθετα, οι μετοχές των Austriacard και Quest Συμμετοχών ενισχύονται πέριξ του 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 21 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 101,3 δισ. ευρώ.

Βακάκης: Πώς χάθηκαν σχεδόν 700 εκατ. ευρώ σε δύο μήνες – Το μανιφέστο… απαισιοδοξίας και οι πωλήσεις μετοχών

Στροφή σε τράπεζες και αποτελέσματα

Την τελευταία γεμάτη ειδησεογραφικά εβδομάδα πριν τη καθιερωμένη ραστώνη του Αυγούστου διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια εξακολουθεί να κινείται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, βρίσκοντας «ταβάνι» στην περιοχή των 1.480 μονάδων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς από την Τετάρτη έως την Παρασκευή οι τέσσερις συστημικές θα ανακοινώσουν τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία είναι πιθανό να επιτρέψουν μια περαιτέρω βελτίωση του guidance για το σύνολο του 2024.

Εκτός των τραπεζών (Πειραιώς & Eurobank στις 31/7, Εθνική στην 1/8 και Alpha στις 2/8), όμως, τις εξαμηνιαίες οικονομικές επιδόσεις γνωστοποιούν μέσα στην εβδομάδα και οι ΕΧΑΕ (σήμερα) – Titan Cement (31/7) – Οptima Bank (1/8).

Υπενθυμίζεται δε, ότι σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, ΑΒΑΞ και ΟΛΠ.

Όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να επηρεάσουν μερικώς τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, έχοντας ωστόσο ανοιχτό πεδίο σύγκλισης με τις πρόσφατες κορυφές των 1.500 μονάδων (υψηλό έτους οι 1.502 μονάδες στις 20/5).

Μην ξεχνάμε ότι μέσα στον Ιούλιο, για τον οποίο απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 4,6%, αποκτώντας ένα κρίσιμο «μαξιλαράκι» ασφαλείας σε σχέση με τα επικίνδυνα επίπεδα των 1.400 μονάδων, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη μεσο-μακροπρόθεση τάση.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι καταλύτες έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να «ποντάρει» σε μια νέα μεγάλη ανοδική κίνηση -ιδίως ενόσω οι διεθνείς αγορές ταλαιπωρούνται από μια σειρά αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων.

Έχοντας, λοιπόν, ως ισχυρές στηρίξεις τις 1.438 και 1.400 μονάδες, βασικός στόχος για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι αρχικά η διάσπαση των αντιστάσεων των 1.487 μονάδων και μετέπειτα η ανάκτηση των πολυετών υψηλών των 1.500 μονάδων.

Aνοδικά Ευρώπη και Wall

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες, με τη διήμερη (30/7 – 31/7) συνεδρίαση της Federal Reserve να αποτελεί το γεγονός της εβδομάδας και τους αναλυτές να περιμένουν ένα σήμα από τον Τζερόμ Πάουελ, ώστε να πειστούν ότι τον Σεπτέμβριο πράγματι θα έρθει η πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι μετοχές εισέρχονται στην τελική ευθεία του Ιουλίου έχοντας θετικά πρόσημα. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,4% και τις 515 μονάδες, ενώ τα προσυμβόλαια στη Wall Street δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να εστιάζουν και στα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)