Skip to main content

Χρηματιστήριο: Εβδομάδα… τραπεζών πριν τις διακοπές του Αυγούστου

Ανακοινώνονται τα οικονομικά μεγέθη του β' τριμήνου

Την τελευταία γεμάτη ειδησεογραφικά εβδομάδα πριν τη καθιερωμένη ραστώνη του Αυγούστου διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια εξακολουθεί να κινείται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, βρίσκοντας «ταβάνι» στην περιοχή των 1.480 μονάδων.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς από την Τετάρτη έως την Παρασκευή οι τέσσερις συστημικές θα ανακοινώσουν τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία είναι πιθανό να επιτρέψουν μια περαιτέρω βελτίωση του guidance για το σύνολο του 2024.

Εκτός των τραπεζών (Πειραιώς & Eurobank στις 31/7, Εθνική στην 1/8 και Alpha στις 2/8), όμως, τις εξαμηνιαίες οικονομικές επιδόσεις γνωστοποιούν μέσα στην εβδομάδα και οι ΕΧΑΕ (σήμερα) – Titan Cement (31/7) – Οptima Bank (1/8).

Υπενθυμίζεται δε, ότι σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονται οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, ΑΒΑΞ και ΟΛΠ.

Στενός εύρος διακυμάνσεων

Όλα τα παραπάνω είναι πιθανό να επηρεάσουν μερικώς τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, έχοντας ωστόσο ανοιχτό πεδίο σύγκλισης με τις πρόσφατες κορυφές των 1.500 μονάδων (υψηλό έτους οι 1.502 μονάδες στις 20/5).

Βακάκης: Πώς χάθηκαν σχεδόν 700 εκατ. ευρώ σε δύο μήνες – Το μανιφέστο… απαισιοδοξίας και οι πωλήσεις μετοχών

Μην ξεχνάμε ότι μέσα στον Ιούλιο, για τον οποίο απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 4,6%, αποκτώντας ένα κρίσιμο «μαξιλαράκι» ασφαλείας σε σχέση με τα επικίνδυνα επίπεδα των 1.400 μονάδων, τα οποία έθεταν σε κίνδυνο τη μεσο-μακροπρόθεση τάση.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι καταλύτες έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να «ποντάρει» σε μια νέα μεγάλη ανοδική κίνηση -ιδίως ενόσω οι διεθνείς αγορές ταλαιπωρούνται από μια σειρά αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων.

Έχοντας, λοιπόν, ως ισχυρές στηρίξεις τις 1.438 και 1.400 μονάδες, βασικός στόχος για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι αρχικά η διάσπαση των αντιστάσεων των 1.487 μονάδων και μετέπειτα η ανάκτηση των πολυετών υψηλών των 1.500 μονάδων.

Στροφή στη Fed

Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες, με τη διήμερη (30/7 – 31/7) συνεδρίαση της Federal Reserve να αποτελεί το γεγονός της εβδομάδας και τους αναλυτές να περιμένουν ένα σήμα από τον Τζερόμ Πάουελ, ώστε να πειστούν ότι τον Σεπτέμβριο πράγματι θα έρθει η πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων.

Χρηματιστήριο: Ποιες ελληνικές εισηγμένες θα γίνουν οι επόμενοι…. δισεκατομμυριούχοι;

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)