Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πιέσεις στη Wall Street λόγω των μετοχών τεχνολογίας – Αρνητικό κλίμα και στην Ευρώπη

REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Παρασέρνουν τον Nasdaq Tesla και Alphabet

Η Wall Street συνεδριάζει με αρνητικά πρόσημα, όπως ίσως είναι αναμενόμενο, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τις Alphabet και Tesla.

Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 2%, ενώ ο S&P 500 διολίσθησε κατά 1,4%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε 341 μονάδες ή 0,9%.

Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google υποχώρησαν σχεδόν 4%. Τα διαφημιστικά έσοδα του YouTube έπεσαν κάτω από τις εκτιμήσεις. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Tesla κατρακύλησαν κατά 12% λόγω των ασθενέστερων του αναμενόμενου αποτελεσμάτων και της πτώσης των εσόδων από τα αυτοκίνητα κατά 7% σε ετήσια βάση.

Tesla: Με την όπισθεν η μετοχή της μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

Άλλες τεχνολογικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν σε «ευθυγράμιση» με την Alphabet και την Tesla. Η Nvidia και η Meta Platforms έχασαν από 3% η καθεμία, ενώ η Microsoft διολίσθησε κατά 2%.

Οι εκθέσεις αποτελεσμάτων σηματοδοτούν την πρώτη ματιά των επενδυτών στο πώς τα πήγαν οι εταιρείες της megacap κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η περίοδος κερδών συνολικά έχει ξεκινήσει δυναμικά. Περισσότερες από το 25% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα κέρδη τους για το δεύτερο τρίμηνο, με περίπου το 80% αυτών να ξεπερνούν τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ασθενής η μεταποίηση

Τις ανησυχίες των επενδυτών αύξησαν όμως το πρωί της Τετάρτης τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 49,5 τον Ιούλιο, διολισθαίνοντας απροσδόκητα σε συρρίκνωση, καθώς μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες, η παραγωγή και τα αποθέματα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές επίσης υποχωρούν την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές εξέτασαν τα τελευταία κέρδη από περιφερειακές τράπεζες και εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,6%, με τους περισσότερους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος.

Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχώρησαν σχεδόν 2%, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής έχασαν 0,4% αφότου η Easyjet ανέφερε υψηλότερα κέρδη και προέβλεψε ένα δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι ρεκόρ.

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν κοντά στο 8%, καθώς η τράπεζα διέκοψε την Τετάρτη ένα σερί κερδών 4 ετών και επιβεβαίωσε ότι δεν θα προβεί σε δεύτερη αγορά μετοχών φέτος.

Στα της Αθήνας, το Χρηματιστήριο ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση 0,91% στις 1.466 μονάδες, με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.