Skip to main content

Χρηματιστήρια: Το μπλακ άουτ και η ΕΚΤ φέρνουν νευρικότητα στους δείκτες – Προβλήματα για το LSE

REUTERS/Hannah McKay

Χάο σε επικοινωνίες, χρηματιστήρια, ΜΜΕ, τράπεζες και μεταφορές από την κατάρρευση των συστημάτων

Στο απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, αλλά και της σοβαρής κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων, τα χρηματιστήρια διαπραγματεύονται με πτώση.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης χάνει 0,4%. Στις τράπεζες, η Εθνική σημειώνει πτώση -1%, η Πειραιώς -0,60%. Απώλειες και για την Alpha Bank -0,20%, ενώ με οριακές μεταβολές κινείται η Eurobank.

Το Χρηματιστήριο του Παρισιού σημείωσε απώλειες 0,68% το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να ανησυχούν για το μπλακ άουτ που επηρεάζει πολλές εταιρείες σε όλο τον κόσμο και προκαλεί αναστάτωση. Ο κορυφαίος δείκτης CAC 40 σημείωνε πτώση 53,51 μονάδων στις 7.533,63 μονάδες.

Οι δείκτες στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Μιλάνου υποχωρούν επίσης ελαφρώς, αν και φάνηκε οι οθόνες τους να μην δείχνουν ρυθμό μεταβολής κατά τη συνήθη ώρα ανοίγματος στις 9 το πρωί και άρχισαν να διαπραγματεύονται περίπου είκοσι λεπτά αργότερα.

Σημειώνεται πως ο όμιλος LSE Group, ο οποίος διαχειρίζεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου, ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ένα παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα που εμποδίζει τη δημοσίευση ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, τα βασικά της επιτόκια στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.  Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα

Δείτε τις αγορές με μια ματιά ΕΔΩ

Live οι εξελίξεις από το παγκόσμιο μπλακ άουτ ΕΔΩ