Skip to main content

Πώς ο Τραμπ προκάλεσε sell off σε Nvidia, TSMC και άλλους κολοσσούς ημιαγωγών

Μία δήλωσή του για την Ταϊβάν ήταν αρκετή να τρομάξει τους επενδυτές

Οι προοπτικές επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν ένας από τους παράγοντες, που έως τώρα τροφοδοτούσαν το ράλι στη Wall Street. Το σχέδιο του για φοροελαφρύνσεις, για τόνωση της ανάπτυξης και χαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, είναι άκρως καλοδεχούμενο από την αγροά.

Μάλιστα στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας εναντίον του οι δείκτες σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.Ωστόσο ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, αυτή τη φορά κατάφερε να… τρομάξει τους επενδυτές.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg Businessweek υποστήριξε ότι η Ταϊβάν θα έπρεπε να πληρώνει τις ΗΠΑ για την άμυνά της. Εγκάλεσε δε το ημιαυτόνομο νησί ότι πήρε το «σχεδόν το 100%» της δουλειάς από τον αμερικανικό τομέα παραγωγής ημιαγωγών (τα γνωστά σε όλους μας chip).

Γιατί είναι σημαντική η Ταϊβάν

Οι επισημάνσεις αυτές έριξαν στη σκιά στη δέσμευση των ΗΠΑ να υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, που θεωρεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί έδαφός της. Και γιατί αυτό ανησυχεί τόσο τους επενδυτές;

Γιατί η Ταϊβάν είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στην παραγωγή ημιαγωγών, που βρίσκονται στα πάντα, από τα κινητά, τις οικιακές συσκευές και τα αυτοκίνητα έως και τον προηγμένης τεχνολογίας αμυντικό εξοπλισμό. Η TSMC συχνά αποκαλείται η «εταιρεία που κινεί την παγκόσμια οικονομία».

Βουτιά για τις κορυφαίες του κλάδου

Η μετοχή της TSMC έκανε βουτιά στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ. Η ολλανδική ASML, επίσης εκ των κορυφαίων του κλάδου, υποχώρησε σχεδόν 11%, ενώ η ιαπωνική Tokyo Electron  έκλσεισε στο -7,5%.

Στη Wall Street η Nvidia σημειώνει πτώση 6,5% αυτή την ώρα, ενώ οι Arm, AMD, Marvell, Qualcomm και Broadcom υποχωρούν πάνω από 5%.