Skip to main content

Χρηματιστήρια: Η πτωτική τάση στην Ευρώπη παρασύρει και την Αθήνα – Στο 0,75% ο Γενικός Δείκτης

Υποχωρούν οι αγορές στην Ευρώπη, στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ για τα επιτόκια

Αρνητικό το κλίμα σε Ευρώπη και Αθήνα σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί (-0,75%) μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές άνοιξαν χαμηλότερα την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές διεθνώς, μετά και τις δηλώσεις Πάουελ για ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,6%, καθώς όλοι οι κλάδοι και τα κυριότερα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν στο κόκκινο. Τα αυτοκίνητα ηγούνται  των απωλειών, χάνοντας 1,35%, ενώ οι μετοχές των ορυχείων υποχωρούν επίσης 1,34%. Στη Γερμανία, ο DAX χάνει 0,66%, ενώ στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,86%. Στο «κόκκινο» και ο FTSE του Λονδίνου (0,5%).

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα περιμένει μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% για να μειώσει τα επιτόκια. Μιλώντας στο Economic Club της Ουάσιγκτον, ο Πάουελ υποστήριξε ότι «αν περιμένετε έως ότου ο πληθωρισμός πέσει στο 2%, πιθανότατα θα έχετε περιμένει πάρα πολύ, επειδή η υπάρχουσα σύσφιξη ήδη έχει αποτελέσματα που πιθανότατα θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το 2%,».

Μεμονωμένα, η μετοχή της Hugo Boss κατρακύλησε κατά 10% την Τρίτη, αφού η εταιρεία μείωσε τις προοπτικές των πωλήσεών της, και έτσι έγινε η τελευταία εταιρεία πολυτελείας που προειδοποιεί για τα συνεχή προβλήματα στον τομέα. Ο γερμανικός οίκος μόδας δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει πωλήσεις για το σύνολο του έτους έως 4,35 δισ. ευρώ (4,73 δισ. δολάρια), ελαφρώς μειωμένες από την προηγούμενη πρόβλεψη για έως 4,45 δισ. ευρώ.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά εδώ